Diari digital d'Andorra Bondia
El Govern preveu 300 declaracions més en la campanya de l'IRPF per la millora de l'economiaEl Govern preveu 300 declaracions més en la campanya de l'IRPF per la millora de l'economia
El Govern preveu 300 declaracions més en la campanya de l'IRPF per la millora de l'economiaEl Govern preveu 300 declaracions més en la campanya de l'IRPF per la millora de l'economia

El Govern preveu 300 declaracions més en la campanya de l'IRPF per la millora de l'economia


Escrit per: 
Agències / Foto: M.T.

El Govern preveu rebre 13.700 declaracions de l’IRPF durant la campanya del 2016, que s’ha iniciat aquest abril i s’allargarà fins a l’1 d’octubre. La xifra supera en 300 la de l’any passat, i el ministre de Finances, Jordi Cinca, ho va atribuir a la dinàmica d’obertura de negocis i a l’increment de l’activitat econòmica, que ja es va començar a notar l’any passat. Cinca, acompanyat del cap de l’àrea de Planificació i Estratègia del departament de Tributs i Fronteres, Miquel Llongueras, va anunciar que aquesta setmana ja s’han posat en marxa les millores per fer les declaracions de l’IRPF en línia des de tots els sistemes operatius, i va fer una crida a no deixar per a últim moment aquest tràmit, per evitar que es tornin a produir les cues del setembre passat, quan acabava el termini de la primera campanya de l’IRPF. De fet, els obligats tributaris ja s’han començat a anticipar i fins al 24 d’abril ja s’han realitzat 636 declaracions –un 32% per internet–, per sobre de les 530 que hi va haver durant tot el mes d’abril de l’any passat. 

Tenint en compte que en la campanya de l’any passat de l’IRPF el 75% de les declaracions es van fer al setembre, el Govern va demanar ahir que els obligats tributaris no deixin aquest tràmit per a l’últim moment per evitar cues i va dir que, si és el cas, poden rebre abans els diners del retorn. Per facilitar les declaracions, el cap de l’àrea de Planificació i Estratègia del departament de Tributs i Fronteres va anunciar que aquesta setmana ja s’ha posat en marxa –tot i que en període de prova– la nova plataforma que permet fer la declaració en línia des de qualsevol sistema operatiu, amb l’objectiu d’incrementar aquesta via i evitar que els obligats tributaris s’hagin de desplaçar al departament de Tributs. Es preveu que el nou sistema ja pugui estar totalment operatiu la setmana vinent. 

L’any passat, un 26% de les persones van fer la declaració de l’IRPF a través d’internet, una tendència que sembla que enguany es podrà incrementar, ja que de les 636 declaracions que s’han fet en els primers 24 dies, un 32% s’han fet en línia. A més, enguany els obligats tributaris són més previsors, ja que l’any passat durant tot l’abril només es va fer 530 declaracions. 

L’increment del nombre de declaracions respecte a la campanya passada s’atribueix a la millora de l’economia, que ja es va començar a notar el 2016. Cinca espera que la millora de l’activitat encara es noti més en la declaració de l’IRPF del 2017.   Així, es preveu una recaptació “similar o una mica per sobre” de la de l’any passat, quan es va ingressar gairebé 24 milions d’euros, tot i que 4 milions eren en concepte de l’impost d’activitats econòmiques, ja existent abans del nou impost.  

El ministre també va indicar que l’objectiu és que amb el temps les retencions es vagin ajustant a la realitat dels obligats tributaris, però la regularització final continuarà existint, tenint en compte que és molt complicat ajustar totes les rendes que vagin més enllà dels salaris. Amb tot, el percentatge d’acceptació de les propostes que es fan des del departament de Tributs és elevat. L’any passat, de les 6.600 persones que van visualitzar la proposta, més del 50% la van acceptar.

IRPF
Jordi Cinca
declaracions
tributs
Fronteres
Miquel Llongueras

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte