Diari digital d'Andorra Bondia

El Govern preveu un dèficit d’uns 100 milions en el pressupost provisional


Escrit per: 
Redacció

El Govern va presentar ahir als grups parlamentaris un pressupost provisional per al 2011 que estima un dèficit de més de 100 milions d’euros, resultant d’una previsió d’ingressos de 299 milions ‒lleugerament inferiors als de l’exercici anterior‒ i unes despeses de 404 milions, amb un increment del 5,28%.

El cap de l’executiu, Jaume Bartumeu, que es va retrobar amb els consellers del grup parlamentari Andorra pel Canvi (ApC) per tornar a negociar l’aprovació dels comptes, va afirmar que aquesta xifra reflecteix “la crua, pura i dura realitat”, si bé va matisar que finalment pot resultar reduïda si s’acaba aprovant l’impost sobre la renda sobre els no residents.  
Bartumeu va afirmar, en la compareixença pública posterior a la trobada, que es tracta d’un “pressupost realista i basat en un projecte concret”. Així mateix, va assegurar que el projecte impulsa les inversions, la protecció social i la reactivació econòmica, alhora que busca l’austeritat mitjançant la “contenció de la despesa corrent” i la “congelació de les noves contractacions”.
El ministre d’Economia i Finances, Pere López, que va comparèixer junt amb Bartumeu, va exposar que “s’ha fet un esforç molt important en la despesa de personal”, que augmenta un 4,13% respecte d’aquest any. López va matisar que s’ha previst set incorporacions, que “corresponen al nombre de jubilacions”. Cal destacar també l’increment del 54% de les despeses financeres, com a conseqüència de les emissions de deute públic i dels pagaments d’obres importants, com el túnel dels Dos Valires i el desviament de Sant Julià.

Objectius a llarg termini
Bartumeu va admetre “l’estat crític de l’actual dèficit crònic dels comptes públics” i alhora va avançar que treballa en “un escenari que ha de portar a un equilibri pressupostari no més enllà del període 2013-2014”. En aquest sentit, el Govern va presentar a la plataforma liderada per Nomen un document amb els objectius a llarg termini en què detalla cinc línies de treball per aconseguir aquest equilibri: l’aprovació del nou marc fiscal; la reestructuració de l’administració; la definició d’un nou marc competencial entre el Govern i els comuns; l’assoliment d’una estructura de finançament diversificada, i l’aprovació d’un pla d’execució d’inversions i obra pública sostenible.

Nomen celebra haver rebut un “primer exercici de full de ruta” i Bartumeu se sent més a prop d’un acord
Les incògnites sobre la continuïtat de la legislatura es van mantenir intactes després del retrobament entre el Govern i els grups socialdemòcrata i Andorra pel Canvi (ApC). No obstant, les manifestacions d’una banda i de l’altra van obrir una escletxa d’optimisme. La propera reunió, prevista per al 21 de setembre, ha de permetre seguir avançant en el procés, després que la plataforma liderada per Eusebi Nomen analitzi les línies generals del pressupost per a l’exercici 2011 i el document amb els objectius a llarg termini de l’executiu.
Un cop acabada la reunió, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, va apuntar que les sensacions “han estat bones” i es va mostrar convençut que estan “més a prop” d’un pacte. De l’altra banda, Nomen es va mostrar satisfet de disposar d’un “primer exercici de full de ruta a cinc anys”, que detalla la política fiscal i incideix en la reforma de l’administració i la revisió de l’execució de l’obra pública. Pel que fa a les grans xifres del pressupost, Nomen va alertar sobre el “problema greu” que suposa el dèficit actual. El president del grup parlamentari ApC va opinar que hi ha dues vies: “O s’augmenta la pressió fiscal en 100 milions d’euros, o bé es fa les reformes estructurals que demanem, mitjançant la racionalització del procés de l’administració.” Nomen va apuntar que aquestes dues vies, o bé una combinació de les dues, “centraran el gran debat”.
Sobre aquesta qüestió, el ministre d’Economia i Finances, Pere López, va assenyalar que no veu els dos eixos “com a elements antagònics” i que formen part dels cinc reptes marcats pel Govern.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic