Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, i el president de la Cambra de Comerç, Miquel Armengol, ahir.
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, i el president de la Cambra de Comerç, Miquel Armengol, ahir.

El Govern s’alia amb la Cambra en els projectes de l’aeroport i el tren


Escrit per: 
P.G. / Foto: Jonathan Gil

El Govern i la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS) van signar ahir un conveni de col·laboració en l’àmbit d’infraestructures que comportarà la creació d’una comissió de seguiment per coordinar i analitzar els projectes aeris i ferroviaris a Andorra. 

La Cambra, que fa temps que estudia la viabilitat de l’aeroport i el tren com a connexions amb el Principat, amb aquest conveni ratifica “el suport institucional”, va dir el president de la CCIS, Miquel Armengol. Un suport que els ajudarà, segons Armengol, per negociar amb els països veïns els terrenys per executar els projectes però també perquè disposaran de la col·laboració d’aquells ministeris que faran falta per tal de completar els estudis de viabilitat tant del tren com de l’aeroport.
Per la seva banda, el ministre de la Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va manifestar que tant el tren com l’aeroport són projectes als quals aspira Andorra des de fa temps. Segons Gallardo, amb aquest conveni, i de la mà de la Cambra, el que es vol és “avaluar les possibilitats reals d’encaixar-los, amb realisme i amb transparència i la voluntat de combinar l’interès general i la sostenibilitat del país”. Això, però, no suposa que per part del Govern s’arraconi l’heliport nacional, ja que Gallardo va precisar que “els estudis de l’heliport continuaran realitzant-se”. En aquest sentit, el president de la Cambra ha declarat en altres ocasions, i ho va ratificar ahir, que si mai es construeix l’aeroport, l’heliport podria estar ubicat a dintre. Però en aquest cas el Govern seguirà avaluant altres ubicacions. 
El conveni signat suposa un pas endavant per millorar els accessos al país amb comunicacions alternatives, però no fa constar quin compromís de despesa assumirà  la Cambra i quin el Govern. El que sí que van explicar ahir les dues parts implicades és que l’aportació de l’executiu, més enllà del suport institucional, serà la d’implicar els ministeris escaients en l’elaboració d’estudis i avaluacions necessàries. 
L’acord suposa un avenç pel que fa al Pla de desenclavament d’Andorra que va presentar la Cambra el juny passat. “La millora de les comunicacions d’Andorra amb Espanya, França i el món és crítica i vital per al bon ritme de l’economia andorrana. La futura implementació de qualsevol projecte de millora serà significativa i establirà un nou marc de relacions exteriors favorable. Es tracta d’arribar a trobar solucions alternatives als nous horitzons econòmics”, va dir Armengol. 
Pel que fa als estudis, el president de la Cambra va explicar que un cop enllestits els dos informes tècnics de viabilitat, la següent fase que ara comença és la de concretar sobre el mapa la ubicació exacta dins de Grau Roig. Determinar on anirà la pista d’aterratge i la  d’enlairament i les altres instal·lacions, i amb això realitzar l’estudi d’impacte mediambiental. El darrer pas seria la certificació internacional d’EASA (European Union Aviation Safety Agency). L’estudi d’impacte mediambiental vol tenir-lo finalitzat a finals d’aquest any. 
Pel que fa al tren, la Cambra està actualitzant aquest projecte, que data del 2009, i vol tenir converses amb les autoritats franceses al llarg d’aquest mes.

Govern
cambra
projectes
aeroport
tren
Comentaris: 4

Comentaris

si hi havie alguna esperença de cordura i honestetat... amb aquesta signatura s'acabat!
amb aquestes cares de bon nens,,, apa a manegar una mica que encara es sucar amb l 'aeroport i Cramea. DON´T INVEST IN ANDORRA THEY ARE CHEATING AND CHANGING RULES CONSTANTLY, BETTER IN A COUNTRY WHERE YOU PAY TAXES BUT THEY TELL YOU THE TRUTH!
Ja era hora, ni un euro mes fora d’andorra !
c'est une honte. Les magouilles constantes. Il ne faut pas mettre un kopek ici, ils trichent et changent les lois constanment, en plus , ils detruisent un peu plus le pays tous les jours. Trop cher payer pour vivre ici.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic