Diari digital d'Andorra Bondia

El Govern troba “preocupant” que els bancs es coordinin per fixar comissions


Escrit per: 
Redacció

El ministre portaveu, Jordi Cinca, va insistir ahir en el que ja havia manifestat la setmana passada. La comissió del 0,5% que apliquen les entitats bancàries als establiments pel pagament amb targeta electrònica “és molt inoportuna pel moment econòmic que estem vivint, tot i que pot ser legítima i fins i tot estar justificada des del punt de vista comercial”.

Però el Govern ha anat ara més enllà i, després d’analitzar aquesta qüestió en els últims dies, considera que “tot indica que hi ha hagut una coordinació entre les entitats bancàries per aplicar aquesta comissió”, cosa que Cinca va qualificar de “molt preocupant perquè no deixa de ser un atemptat contra la llibertat de competència i la capacitat de triar per part dels clients entre les entitats que els prestin un millor servei”.
De moment, aquesta preocupació ja ha estat traslladada a l’Associació de Bancs Andorrans (ABA), amb la qual l’executiu mantindrà aviat una reunió per tractar de la qüestió.
A més, el Govern està estudiant quines són les mesures legals que es podrien aplicar per garantir al màxim la lliure competència en els diferents sectors de l’economia, una missió encomanada en molts països de l’entorn a un organisme especialitzat. Cinca va deixar clar que del que es tracta és d’assegurar el lliure mercat i no d’intervenir en els preus que un sector o un altre puguin decidir.
Ahir mateix la consellera demòcrata Meritxell Mateu criticava també la decisió dels bancs. Mateu, en declaracions a Ràdio Nacional, considerava que el fet que s’hagin posat d’acord tots els bancs al mateix moment i pel mateix motiu és una pràctica monopolística que atempta contra el lliure mercat. Per aquest motiu, més que la proposta del Partit Socialdemòcrata de fer una llei per congelar les comissions Mateu aposta per treballar una llei antimonopoli.
Mateu va dir que una cosa és que un banc decideixi aplicar comissions i una altra és que totes les entitats s’hagin posat d’acord al mateix moment i pel mateix motiu, cosa que ha qualificat de fenomen de “càrtel i de monopoli”, ja que troba que no pot ser que tot el país hagi de conformar-se per la decisió que ha pres tot un sector sense que ningú hi pugui fer res. Mateu va indicar que n’ha parlat amb alguns companys del grup parlamentari i creu que seria bo poder treballar en una llei antimonopoli. El ministre portaveu va descartar aquesta opció, ja que al sector bancari no hi ha un monopoli sinó un oligopoli i, a més, “no estem parlant d’un sector tancat”. 

“Sense pressa però sense pausa” quant al joc
“Sense pressa però sense pausa.” Així vol treballar el Govern pel que fa a la regulació del joc, segons el ministre portaveu, Jordi Cinca. O sigui que no hi ha cap calendari preestablert. Antoni Riberaygua serà l’assessor encarregat de l’Oficina del Joc, que analitzarà les implicacions d’obrir el joc per a Andorra i farà la proposta de text legal. L’exministre d’Interior comptarà amb el suport tècnic i administratiu del Govern i tindrà un contracte per hores de dedicació, pel qual percebrà la tarifa mínima establerta pel Col·legi d’Advocats menys el 25%. “És el moment d’obrir aquest sector”, va dir Cinca.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte