Diari digital d'Andorra Bondia
Un establiment hoteler del Principat.
Un establiment hoteler del Principat.

El mes d’agost es tanca amb un augment de clients i preus als hotels


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

Els hotels van veure incrementada l’ocupació i el preu de les habitacions durant el mes d’agost. Segons les dades facilitades per la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), l’ocupació mitjana d’aquest mes va ser del 76,96% davant del 75,74% registrat el 2018, fet que suposa un augment d’un 1,61% respecte del mateix mes de l’any passat. Cal destacar, però, que l’activitat no va ser homogènia a totes les parròquies. Tenim d’una banda Andorra la Vella i Encamp que van gaudir de les millors ocupacions (un 84,47% i un 84,43%, respectivament) mentre que, de l’altra, el Pas de la Casa és la que va treballar menys (un 38,50%). Si es compara amb l’agost de l’any passat, a més, veiem una caiguda important al Pas de la Casa (el 2018, l’ocupació es va situar al 57,28%) mentre que, per contra, Encamp i Ordino viuen un increment (l’agost de l’any passat Encamp va tenir una ocupació del 68,71% i Ordino del 64,45%).

Pel que fa als preus, un 79% dels participants a l’enquesta va augmentar el preu mitjà i un 38% d’aquests ho va fer al voltant del 5% respecte de l’any anterior. En canvi, un 14% dels participants va abaixar el preu mitjà i un 7% el va mantenir.
Gràcies a aquests resultats, l’evolució de la facturació dels establiments va ser positiva el mes passat. De les dades recollides per la patronal es desprèn que un 76% dels hotels van veure incrementada la facturació i un 36% d’aquests van registrar un augment del 5%, aproximadament. En canvi, un 19% va tenir una reducció i el 5% restant la va poder mantenir. 
El president de la Unió Hotelera d’Andorra, Carles Ramos, va destacar que tot i que l’increment de l’1,61% en ocupació no és gaire elevat, “és una bona notícia”. En aquest sentit va recordar que l’any passat es va produir una davallada força important i per això l’objectiu per aquest estiu era mantenir l’ocupació del 2018 o millorar-la. La fita “s’ha aconseguit, tant pel que fa l’ocupació com el preu”, va celebrar Ramos. Pel president de la patronal hotelera, aquesta és la direcció que cal prendre. “No s’ha de sacrificar ocupació pel preu però cal anar apujant el preu mitjà per tenir visitants amb un nivell econòmic superior” ja que això “beneficia tothom”, va dir. Ramos apunta que aquest objectiu s’està assolint. “Potser hem de perdre volum en favor del preu”, va afegir. El president de la UHA va explicar que si abans hi havia una tarifa a l’inici de la temporada que difícilment es canviava, avui, amb les noves tecnologies, es poden modificar els preus en funció de la demanda. Això és especialment interessant en destins que es reserven amb una antelació molt curta, com ara Andorra. 
Quant a l’ocupació a les diferents parròquies, Ramos va assenyalar que una dada que ha sorprès és la registrada al Pas de la Casa, que ha caigut pràcticament un 50% respecte de l’any passat. Aquests resultats arrosseguen a la baixa l’ocupació total del país ja que sense ells s’hauria assolit el 80% a l’agost.
Les dades de què es disposa fins a la data fan ser optimista respecte el tancament d’aquest exercici. Tal com assenyala el president de la UHA, l’ocupació al 2019 està sent lleugerament superior a la registrada el 2017. Amb tot va indicar que ara queden mesos “molt importants de patiment” fins al desembre i que després caldrà esperar que nevi, ja que l’any passat no hi va haver precipitacions i això va perjudicar el sector.

 

Enllestides les adequacions al nou reglament

Després d’un any per adaptar-se als requeriments del nou reglament regulador de la classificació dels hotels, a partir d’aquest mes de setembre els establiments ja podran ser inspeccionats. El president de la UHA, Carles Ramos, va explicar que els hotels han estat treballant tot el darrer any per posar-se al dia i, pel que li consta, el conjunt dels negocis han tingut el temps suficient per deixar enllestides les adequacions a la normativa. També serà a partir d’aquest mes que es començarà a tenir en compte la reputació en línia.

 

 

ocupació
hotels
Unió Hotelera
ocupació hotelera
classificació hotelera
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic