Diari digital d'Andorra Bondia

El nombre d’assalariats segueix caient i disminueix un 3,6% el mes de març


Escrit per: 
Redacció / Agències


El nombre d’assalariats es va situar el mes de maig en 40.340 persones, una xifra que suposa una disminució de 1.206 assalariats (-3,6%) respecte del mateix mes de l’any anterior. Aquesta davallada es va produir en tots els sectors, excepte en l’administració, la salut i l’educació, que presenta un creixement del 3,1%. Així ho va destacar el departament d’Estadística en una nota feta pública ahir.

D’altra banda, la massa salarial del mes va ser de 84,44 milions d’euros, una xifra que representa un augment del 5,2% respecte del març de l’any anterior. Finalment, el salari mitjà mensual de març va augmentar en 161,23 euros (8,3%) respecte del març de 2009 per influència dels pagaments extraordinaris en el sector financer, i va quedar situat en 2.093,20 euros.
Els sectors que redueixen més assalariats són la construcció, l’hoteleria i el turisme, i el comerç, mentre que l’únic en què augmenta el nombre d’assalariats és l’administració, la salut i l’educació. En l’anàlisi de l’evolució de la massa salarial per sectors, Estadística va assenyalar que al sector de la construcció es produeix la major davallada, d’un 15,7% respecte del març de 2009. En canvi, el sector financer augmenta la seva massa salarial en un 82,4% pel cobrament de primes. Els altres sectors que augmenten la seva massa salarial són l’administració, la salut i l’educació, i els serveis.
Les dades del mes de març mostren que el salari mitjà s’estabilitza en molts sectors, particularment en el de l’administració, la salut i l’educació. També s’observa un augment en l’hoteleria i el turisme, i en els serveis. De tota manera, l’augment més destacat es produeix en el sector financer fruit del canvi en el mes de pagament de pagues extraordinàries en alguns declarants.
El departament d’Estadística també va ressaltar que si es calcula la mitjana dels darrers dotze mesos per tal de treure l’efecte de l’estacionalitat de la dada, la mitjana d’assalariats és de 39.347 el març del 2010, un valor que representa una variació de -101 assalariats respecte del mes de febrer de 2010. Així, la tendència és la reducció d’un 3% anyal des del gener del 2009.

Dvallada contínua
El març del 2007 es va obtenir el valor màxim històric, amb 42.559 assalariats. A partir d’aquest mes va canviar la tendència i es va produir un descens continu dels assalariats.

Els cotitzants a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) van començar a dipositar ahir les butlletes per escollir el consell d’administració de l’ens. El termini per exercir el dret a vot per dipòsit s’allargarà fins al 25 de juny. Aquest procediment es fa a les oficines de la CASS, a la cinquena planta de l’edifici administratiu. El 28 de juny els cotitzants podran exercir el seu dret de vot al centre cultural La Llacuna. Durant aquestes eleccions es voten els representants dels tres col·legis electorals al consell d’administració de la CASS, els quals són dos representants de les persones assalariades, un representant del col·legi electoral de les persones pensionades i un representant del col·legi electoral dels empresaris i de les persones que realitzen una activitat per compte propi. En aquestes eleccions s’han presentat onze candidatures d’assalariats, dues de pensionistes i tres d’empresaris i persones que realitzen una activitat per compte propi.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic