Diari digital d'Andorra Bondia
Un cambrer en el seu lloc de treball amb mascareta.
Un cambrer en el seu lloc de treball amb mascareta.

El PIB cauria un 14,8% aquest any en cas d’un rebrot de coronavirus


Escrit per: 
Redacció / Agències

Un nou rebrot de coronavirus suposaria una caiguda del 14,8% del Producte Interior Brut (PIB) per al 2020. Aquesta és la previsió feta pel departament d’Estadística per al pitjor dels escenaris. En el cas que la situació es mantingui normalitzada fins a finals d’any, la disminució del PIB quedaria en un 11,1%, un càlcul que s’aproxima al manifestat anteriorment pel mateix Govern. Per la situació d’incertesa arran de la Covid-19, Estadística admet que no es disposa de la visibilitat necessària per poder fer previsions més enllà de l’any 2021. Per al pròxim any, la pitjor previsió deixaria el creixement del PIB en un 4,9% i del 7,7% si es mantingués una millora en la situació del país.
La previsions macroeconòmiques per a Andorra depenen de diversos factors incerts, entre els quals es troba la durada de la pandèmia i dels bloquejos internacionals de mobilitat; el distanciament social voluntari, que afectarà el consum; la capacitat dels treballadors per aconseguir feina, possiblement en diferents sectors, i que pot dificultar la recuperació de l’activitat un cop s’esvaeixi l’emergència sanitària global; l’impacte dels canvis per reforçar la seguretat en el lloc de treball (els torns esglaonats, la millora de la higiene i la neteja) que poden comportar costos addicionals. La visió global de com evolucionarà l’economia andorrana també depèn de les previsions que es fan sobre el Valor Afegit Brut (VAB) i la inflació mesurada amb l’Índex de Preus de Consum (IPC) com les principals variables del comportament econòmic, a més de la massa salarial, el nombre d’assalariats i les importacions i exportacions. En relació amb això, Estadística calcula que hi haurà una caiguda de la massa salarial de l’11,4% i d’un 3,9% en el nombre d’assalariats per al 2020, i una recuperació del 7,7% i del 0,4% respectivament l’any que ve. Quant a les importacions, es preveu un descens aquest any del 10,2% en l’escenari més greu i del 8,8% en una situació millor. Les exportacions caurien un 37% en el pitjor dels casos i un 35,9% en el millor. De cara al 2021, els números passen a ser positius i en tots els casos es produeix una estabilització de la situació.
Ahir també es va informar que al juny les importacions van créixer fins a 295,43 milions d’euros, un 191,3% més que al juny del 2019. Si mirem des de principis d’any, han crescut un 4,4% respecte del mateix període del 2019.

Pic
covid
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic