Diari digital d'Andorra Bondia
El sector de la construcció manté la dinàmica de creixement positiva.
El sector de la construcció manté la dinàmica de creixement positiva.

El PIB creix un 2,3% el tercer trimestre gràcies a l’impuls de la construcció


Escrit per: 
Redacció/Foto: BonDia

L’economia nacional, liderada pel sector de la construcció que ha crescut un 5,5%, ha enregistrat un creixement real del 2,3% durant el tercer trimestre de l’any, mig punt més que el creixement en el mateix període de l’any passat, segons les dades fetes públiques ahir pel departament d’Estadística, que remarca que si només es considerés l’economia no financera el creixement seria del 2,5%.

D’aquesta manera durant els mesos de juliol, agost i setembre es van mantenir unes taxes de creixement similars a les dels dos primers trimestres de l’any, mantenint la dinàmica positiva i amb creixements reals força similars dels principals sectors d’activitat. Així, l’economia andorrana manté i consolida aquest 2019 el creixement observat els anys 2017 i 2018, similar al de l’economia espanyola (2,0%) i quasi un punt per sobre de la variació en la Unió Europea (1,4%) i de l’economia francesa (1,4%). 
L’evolució del producte interior brut (PIB) d’Andorra ve molt marcada per la dinàmica dels serveis ja que aquest sector ha suposat més del 80% del PIB en els darrers anys. En el tercer trimestre del 2019, aquest àmbit d’activitat econòmica ha experimentat una evolució del 2,2%, i ha superat l’enregistrada en el mateix trimestre de l’any passat, quan va créixer un 2%.
La construcció, que el primer trimestre va créixer un 6% i durant el segon un 5,3%, pren nou impuls i enregistra un creixement del 5,5% el tercer trimestre mantenint d’aquesta manera la dinàmica positiva.
Per contra, la indústria presenta una taxa de creixement negativa del 0,1% tot i que, com remarca Estadística, manté la línia de recuperació iniciada ja l’any passat. I és que al darrer trimestre del 2018 aquest sector d’activitat presentava una taxa negativa del 0,9%, que va baixar al 0,5% al primer trimestre d’enguany i fins al 0,4% el segon trimestre.
D’altra banda, pel que fa als tres subsectors en què es divideixen els serveis, les activitats incloses en el primer (comerç, hostaleria, transport, informació i comunicacions) presenten un creixement del 3,2% el tercer trimestre, i s’ha estabilitzat així respecte a la desacceleració del segon trimestre respecte el primer. En el cas del segon subsector (financeres, immobiliàries, professionals i tècniques) el creixement ha estat de l’1,8%, lleugerament inferior a l’enregistrat el segon trimestre (2%) però gairebé un punt per sobre del mateix període del 2018 (1%).
Finalment, l’evolució del subsector de les administracions públiques, educació, sanitat, serveis socials i personals es mostra més constant al llarg dels períodes considerats, a diferència dels altres dos subsectors, i experimenta una variació real de l’1,5% en el tercer trimestre del 2019, seguint la tendència dels anys anteriors.

PIB
creix
2
3%
tercer trimestre
construcció
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic