Diari digital d'Andorra Bondia
La construcció ha registrat un creixement del 13,1% el tercer trimestre.
La construcció ha registrat un creixement del 13,1% el tercer trimestre.

El PIB creix un 5,5% en el tercer trimestre


Escrit per: 
Redacció / Foto: Agències

L'economia nacional ha enregistrat un augment en termes reals del 5,5% en el tercer trimestre del 2021 respecte al mateix període de l'any anterior, fet que "mostra una recuperació econòmica del país", segons assegura el departament d'Estadística en l'informe de Comptabilitat nacional trimestral corresponent al tercer trimestre, fet públic avui, on manté que l'augment "ve marcat per l'alleugeriment de les mesures restrictives adoptades arran de la Covid-19 i la recuperació de la mobilitat entre els països veïns".

No obstant aquest augment, la variació intertrimestral del producte interior brut ha estat un 1,8% inferior respecte al segon trimestre de l'any. 

En el tercer trimestre tots els sectors, a excepció de l’agricultura que ha retrocedit un 0,3%, han tornat a experimentar taxes de creixement positives, fet que ha comportat que l’economia andorrana hagi mantingut la tendència d'assolir taxes de creixement positives. Si es compara amb les economies de l’entorn, l’economia andorrana se situa per sobre dels creixements de l’economia espanyola (2,7%), de l’economia francesa (3,3%) i de la variació de la Unió Europea (3,9%).

Estadística recorda que l'evolució del PIB del país ve molt marcada per la dinàmica dels serveis, atès que aquest sector ha suposat més del 80% del PIB en els darrers anys. En el tercer trimestre del 2021, aquest àmbit d’activitat econòmica ha experimentat un creixement del 5,6%. 

Segons la classificació europea d’activitats econòmiques vigent, els serveis se subdivideixen en tres subsectors. Així, les activitats del primer subsector comerç, hostaleria, transport, informació i comunicació han presentat una dinàmica molt positiva en els darrers anys on s’han constituït en l’accelerador principal de l’economia andorrana. No obstant, arran de la Covid-19 i a causa de l’alta vinculació d’aquest subsector al turisme, durant l’any 2020 i inicis del 2021 ha sofert una desacceleració considerable. Per aquest tercer trimestre del 2021, el subsector experimenta un creixement del 5,0%, i destaquen les variacions positives assolides per l’hostaleria (20,7%), el transport (7,7%) i informació i comunicació (7,1%), mentre, a l'altra cara de la moneda, el sector comerç ha davallat un 1,0%.

La seva evolució contrasta amb els resultats del segon subsector, en el qual s’ubiquen les activitats financeres, entre d’altres. La crisi sanitària ha afectat també a aquest subsector però de manera menys intensa. Pel que fa al tercer trimestre del 2021 registra un augment del 7,4%. Si s’analitza el detall d’aquest subsector es pot veure que el sector financer creix el 0,6%, el sector immobiliari el 9,4% i les activitats professionals i tècniques presenten una variació del 13,5%.

Finalment, l’evolució del subsector de les administracions públiques, educació, sanitat, serveis socials i personals es mostra més constant al llarg dels períodes considerats, a diferència dels altres dos subsectors. Per aquest tercer trimestre de l'any torna a experimentar una variació positiva del 3,3%. Pel que fa al detall del subsector s’observa que el conjunt format per l’administració pública, l’educació, la sanitat i els serveis socials creix un 1,7% i els serveis personals experimenten de nou un creixement positiu del 6,6%. 

D'altra banda, el sector de la construcció torna a una dinàmica molt positiva, superant les variacions que havia experimentat l’any 2019, fins arribar a un creixement del 13,1% en el tercer trimestre del 2021, mentre la indústria també torna a experimentar una variació positiva en aquest període amb una taxa del 0,8%.

PIB
creix
5
5%
tercer
trimestre
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic