Diari digital d'Andorra Bondia
Troguet, Torres i Sans, després de signar l'acord, ahir al matí.
Troguet, Torres i Sans, després de signar l'acord, ahir al matí.

El Pla de dinamització transformarà Encamp en un “entorn residencial”


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Jonathan Gil

Transformar Encamp en un “entorn residencial” per canviar el concepte que es té de la vila com a “ciutat dormitori” i fer del Pas de la Casa un poble de “nivell” són dos dels objectius principals que tots els grups polítics amb representació al Comú d’Encamp s’han compromès a aconseguir. Així ho va explicar ahir el cònsol major, Jordi Torres, després de la signatura de l’acord d’execució del pla director de dinamització de la parròquia. Un acord que permetrà desenvolupar aquest pla “amb garanties i continuïtat”, va remarcar, per fer arribar als sectors econòmics i civils de la parròquia “un missatge de compromís i responsabilitat que els doni seguretat i garanties que aquest pla no es quedarà en un calaix”. 

Per a Encamp, el pla també preveu  “apostar per un comerç de proximitat i tot el que són serveis” i fer-lo més acollidor “perquè la gent faci vida a Encamp”. Quant al Pas de la Casa, es vol fer més acollidor, la qual cosa suposa tenir un pla integral de remodelació, i apostar per una “experiència de shopping” de qualitat. És per això  que es vol “jugar amb la paraula alçada” en dos sentits, tant pel que fa a les estades esportives com pel que fa a transformar-lo en un “poble de nivell”. Torres va dir que “el Pas és el tercer pol més important del país, després de Meritxell i Carlemany, i que per això el  Govern s’hi hauria d’implicar més com a projecte d’interès nacional”. En ambdós casos, es pretén consolidar “el turisme esportiu i familiar”. 

El conseller de Liberals d’Andorra+Independents, Jordi Troguet, va remarcar que el seu grup, quan hi ha un projecte que interessa a la parròquia, el que fan és potenciar-lo perquè  tiri endavant. “En projectes que ens uneixen, no hi ha color polític per tirar-los endavant”, va remarcar. Amb referència a la implicació del Govern al Pas hi va estar d’acord, “però sense que li diguin d’interès nacional, perquè tot el que es denomina així, va cap enrere”. 

Per la seva banda, el conseller del Partit Socialdemòcrata + Independents, Joan Sans, va emfatitzar que per a ells “el més important és haver assolit aquesta fita de trobar un objectiu en comú”. En aquest sentit, el que més valoren és la ferma voluntat de tirar-lo endavant i que hi hagi una comissió executiva per fer-ho.

El pròxim pas, després de la signatura de l’acord, és la creació, en el termini màxim d’un mes, d’un comitè executiu, amb presència dels tres grups polítics i del teixit associatiu, empresarial i comercial de la parròquia que es reunirà periòdicament per prioritzar quines de les 33 mesures i de les 79 accions es comencen a tirar endavant. 

L’embelliment de les avingudes, a partir de dilluns

La retolació a les parades d’autobús afectades ja està col·locada “i tindrem en tot moment informat el ciutadà i sobretot els comerços i la gent que viu en aquestes zones afectades pels treballs”, va assegurar Torres.  I és que la setmana que ve comencen els treballs d’embelliment d’un tram de les avingudes Joan Martí i François Mitterrand, que duraran, atenent els cartells disposats a les parades, uns deu mesos. Segons el cònsol major, el Pla de dinamització ja marcava que s’havia de fer un embelliment tant a Encamp com al Pas. Cal recordar que el projecte d’embelliment des de l’encreuament de l’avinguda Joan Martí amb l’avinguda Príncep Benlloch i el carrer d’Engolasters fins a l’hotel Rosaleda té un pressupost de 5,5 milions d’euros.

Al Pas de la Casa, va dir Torres,  també s’han començat a fer millores de tot el que és l’entorn urbà al voltant de l’església de Sant Pere, i es tirarà endavant, “però segurament serà el pròxim consolat”, la millora del carrer Sant Jordi. Es tracta, doncs, va remarcar, de tres de les accions que conté el pla, però “encara tenim molt a fer per aconseguir els objectius que ens hem fixat”. 

Torres diu que no és una emergència que els vehicles no vagin adequadament equipats

Quant als problemes en la circulació i talls de carreteres al Pas de la Casa durant la nevada de fa dues setmanes i les queixes d’alguns establiments del Pas pel fet que les màquines llevaneu no treballin en horari nocturn, el cònsol major, Jordi Torres, ho va justificar per tota una sèrie de motius. 
Al Pas de la Casa, va afirmar Torres, tenim un servei de permanència de les màquines llevaneu de 24 hores. Això vol dir que “hi ha un xòfer a dalt amb una llevaneu”. El que passa, va argumentar, és que el plec de bases del concurs establia que si no era per mesures d’urgència, “evidentment no tenia per què passar”. 

Aquestes màquines, va detallar el cònsol, estan treballant fins a les 10 o les 11 de la nit i tornen a començar a les 5 del matí. Per tant, “tenim aquest espai entre les 11 de la nit i les 5 del matí que si hi ha alguna emergència i es fa saber al cos de policia o als bombers, s’avisa i al cap d’un quart d’hora la llevaneu arriba on s’ha produït la incidència”. 

Ara bé, va afegir, si arriben cotxes que estan mal equipats i patinen o bé autobusos que no venen amb les condicions adequades i no poden arribar fins als hotels, “entenem que tampoc no són situacions d’emergència i per tant no hi ha l’obligació d’actuar amb aquesta màquina llevaneu”.

En opinió de Torres, els episodis van venir donats per la manca de previsió de la gent que arribava al Pas de la Casa i no portava els equipaments adequats que no pas a urgències o emergències.  

De fet, pel que fa a la vila d’Encamp, els veïns assenyalen que aquest hivern s’ha notat “una major  diligència pel que fa a la treta de neu”, mentre que l’any passat alguns criticaven que durant la nit no passaven les màquines llevaneu, la qual cosa dificultava la circulació de vehicles. Segons alguns, això era degut a la negativa dels treballadors a treure la neu de matinada perquè havien de ser considerades hores extra i no els les pagaven.

El Pla de dinamització transformarà Encamp en un “entorn residencial”

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte