Diari digital d'Andorra Bondia
El pla de pensions dels treballadors no tindrà continuïtat a Vall Banc
El pla de pensions dels treballadors no tindrà continuïtat a Vall Banc

El pla de pensions dels treballadors no tindrà continuïtat a Vall Banc


Escrit per: 
M.S. / J.R.

El pla de pensions dels treballadors de Banca Privada d’Andorra (BPA) no tindrà continuïtat a Vall Banc i es liquidarà abans que els empleats que passaran a la nova entitat signin els seus contractes amb aquesta.

Així consta si més no en la resolució adoptada per l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) sobre BPA, en què s’especifica però que, operativament, “s’acorda transmetre a Vall Banc els actius subjacents dels corresponents fons amb l’únic objectiu que els actius puguin ser liquidats en el mercat i que BPA, exclusivament, assumeixi el risc de mercat dels actius subjacents”, tenint en compte que encara n’és el titular, “fins a la data més propera entre la data efectiva de la liquidació dels actius i la data de migració”, que s’ha fixat per a l’11 de maig vinent.
Precisament, quant al pas de treballadors d’una entitat a l’altra, que algunes fonts asseguren que seran tots menys una vintena, la resolució estableix que “Vall Banc ha de procedir a la contractació del personal de BPA necessari per garantir la correcta posada en marxa i operativa” de l’entitat, contractació, però, que s’ha de fer garantint que “BPA continuï disposant del personal adient, tant en nombre com en qualificació, per desenvolupar les activitats pròpies d’un banc en procés de resolució”.
A la vegada, es preveu que els treballadors que passaran a Vall Banc conservin l’antiguitat acreditada a BPA, així com les condicions especials en totes les operacions de crèdit que tinguessin concertades amb l’entitat en el moment d’alta a Vall Banc.
A més, la nova entitat ha de mantenir el copagament perquè els treballadors i la seva família mantinguin la mateixa cobertura quant al complement de la CASS, fins al cent per cent de les despeses mèdiques i hospitalàries segons les tarifes de la parapública. I també ha de mantenir el copagament de les primes a la mútua Cigna Salud –o una de servei equivalent– perquè l’empleat i la seva família continuïn tenint la mateixa cobertura.
Vall Banc, que haurà de mantenir aquest compromís en el cas que tingués lloc un acomiadament no causal durant els dos primers anys de contracte, també haurà de mantenir les condicions de les operacions de crèdit als treballadors que no s’incorporin a l’entitat però que  sí continuïn a BPA. Per a aquests empleats serà Banca Privada d’Andorra qui haurà d’assumir el copagament per al complement de la CASS i les primes de la mútua de salut, així com efectuar aquest pagament durant dotze mesos en el cas que hi hagi un acomiadament no causal durant els primers dos anys a comptar de la data de transmissió.

Els Cierco creuen que s’acomiadarà  els empleats

Els principals accionistes de BPA, els germans Higini i Ramon Cierco, estan convençuts que el fons que ha adquirit Vall Banc, J.C. Flowers, “acomiadarà els treballadors, s’apoderarà dels actius, reduirà el servei al client i no contribuirà gens a l’economia andorrana o al sector financer”. 
Així s’assegura en la nota que la seva agència de comunicació als Estats Units va fer pública ahir, en què es remarca que J.C. Flowers “està adquirint els actius de BPA a un preu de saldo”, i s’insisteix en la voluntat d’adoptar “les mesures necessàries” contra el fons d’inversió estatunidenc i contra l’executiu andorrà “per bloquejar l’expropiació de Banca Privada d’Andorra”.

La Plataforma d’Afectats BPA es queixa del poc temps estipulat per poder recórrer

A hores d’ara no se sap quantes, però el que ja està clar és que hi haurà moltes demandes de clients amb accions preferents i deute subordinat a BPA, que han vist reduït a zero el seu valor amb la resolució donada a conèixer per l’AREB el 21 d’abril passat. La Plataforma d’Afectats BPA ja està treballant amb persones que han expressat la seva voluntat d’anar per aquesta via per impugnar la resolució intentar recuperar els seus diners. Una de les advocades de la Plataforma, Anna Solé, es queixa, però, del poc temps de què disposaran per fer-ho, ja que el termini habitual de 30 dies s’ha reduït a 15 i acaba el 6 de maig. El temps que tenen els clients de BPA afectats és, així doncs, mínim per poder reaccionar. Això suposa, segons Solé, “una vulneració del dret de defensa perquè els clients no tenen temps ni per queixar-se”, després que els administrats hagin  hagut d’esperar “pacientment” durant més d’un any perquè l’AREB prengués una resolució. “Ens trobem que a la pràctica els nostres clients només tindran set o vuit dies perquè puguem estudiar el seu cas i impugnar la resolució, i creiem que molts clients que són a l’estranger ni tan sols s’assabentaran de la seva situació”, va explicar la lletrada. Solé va explicar també que un altre problema que dificulta l’inici d’accions legals és que no disposen de més informació que la continguda en la mateixa resolució publicada al BOPA, tot i que en diferents ocasions han demanat documents als diferents òrgans que han intervingut en aquest procés, sense que en cap cas se’ls hagi contestat. “A més, els clients no saben si han estat considerats aptes o no perquè en lloc d’optar per la transparència s’ha actuat amb opacitat”, va afegir Solé. L’advocada es mostra convençuda, però, que seran moltes les demandes que s’acabaran interposant a la Batllia. L’acció s’interposarà contra l’AREB i contra el Govern, “donat que en la data de la intervenció (10 de març del 2015) les accions preferents tenien el valor nominal corresponent a una entitat solvent i amb el balanç sanejat, tal com ho va manifestar el mateix Govern en la roda de premsa convocada a aquest efecte en el moment d’anunciar la intervenció”, explicava ahir la Plataforma en un comunicat.

vall
banc
Andorra
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic