Diari digital d'Andorra Bondia
Miquel en la presentació de la nova edició del programa Renova, ahir.
Miquel en la presentació de la nova edició del programa Renova, ahir.

El pla Renova del 2018 dobla la producció d’energia fotovoltaica


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

La convocatòria d’ajuts del programa del foment de l’eficiència energètica dels edificis i l’ús de les energies renovables, el programa Renova del 2019, sortirà publicada demà al BOPA. El director de l’Oficina de l’Energia i Canvi Climàtic, Carles Miquel, la va presentar ahir i va destacar que amb l’aplicació del programa Renova del 2018 s’ha multiplicat per dos la potència de l’energia fotovoltaica, amb 17 noves instal·lacions. Ara per ara, la producció d’energia fotovoltaica representa l’1,5% de la producció nacional. Una xifra que Miquel considera rellevant si es té en compte que “partíem de zero”. Com també és rellevant l’impacte econòmic que ocasiona el programa. Des que es va iniciar, el 2011, el Renova ha subvencionat amb més de sis milions d’euros projectes i actuacions que han costat 52,5 milions. Això representa, segons Miquel, que “per cada euro invertit en el marc del Renova l’impacte en el teixit empresarial és de vuit euros”.   
La convocatòria d’ajuts per a aquest any presenta algunes novetats perquè el programa s’ha hagut d’adaptar a la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic aprovada el setembre passat. Això, però, significa  que per exemple en matèria fotovoltaica el programa inclou projectes d’energia per a l’autoconsum que ara sí que està regulat.
La dotació pressupostada per aquest any, tal com ja es va anunciar al consell de ministres de la setmana passada, serà d’1.342.440 euros. L’any passat se’n van pressupostar 1,5 milions i finalment es va atorgar un milió d’euros per a 303 sol·licituds, 27 menys que l’any anterior. Des del 2011, s’han concedit un total de 1.382 ajudes. Si es veu l’evolució des de l’inici, hi va haver un creixement important els primers anys, i els darrers dos anys s’ha establert al voltant d’aquestes 300 sol·licituds, essent els anys amb més quantitat de demandes. El 95% d’aquestes subvencions són per a la millora energètica dels edificis o per implementar energies renovables. L’import mitjà de cada ajuda ascendeix a més de 20.000 euros. 
Així, la convocatòria del 2019 inclou algunes novetats, com ara que qualsevol usuari, sigui o no propietari, podrà accedir al programa sempre que disposi de l’autorització corresponent. De la mateixa manera, es flexibilitzen les garanties per gaudir d’un aval per a un préstec preferent, s’elimina la necessitat d’afectació del bé per a subvencions i es millora la protecció per als usuaris definint les responsabilitats, les infraccions i les sancions. El pla Renova també assumeix, a través de l’Oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic, la totalitat de la gestió del programa.
De cara a la nova edició, el pla Renova Plus vol fomentar les actuacions que es facin a tot l’edifici, i per això incrementen els percentatges de subvencions. Si fins ara era del 30% amb un sostre de 100.000 euros, enguany la subvenció podrà cobrir el 35%, amb un límit de 125.000 euros. 
En la categoria del Renova Clàssic, s’ha creat una nova categoria d’ajuts per adaptar tant façanes i finestres i fer-les més sostenibles, amb una subvenció del 25% i un màxim de 60.000 euros. 
Quant al Renova per a ajuts a l’energia fotovoltaica, se seguirà impulsant la instal·lació d’aquest tipus amb un ajut directe del 40% amb un topall de 20.000 euros. 

Renova
pla Renova
fotovoltaica
energia
dobla
producció
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic