Diari digital d'Andorra Bondia

El Premi Innovadors es transforma en un programa d'acompanyament i redueix la seva dotació


Escrit per: 
Redacció

 El premi Innovadors ha canviat d’enfocament i s’ha transformat en el programa Innovadors per ajudar els emprenedors o empresaris a posar en marxa les seves idees de negoci.

L’objectiu és que totes les persones que vulguin tirar endavant el seu projecte empresarial tinguin el màxim suport i puguin accedir més fàcilment al finançament, un dels aspectes que acostumen a fallar més sovint en la creació d’una empresa. Al mateix temps, el programa Innovadors persegueix també la creació de nous llocs de treball, aspecte especialment important en un moment de forta crisi econòmica. Es tracta, en definitiva, de millorar les ràtios que s’han aconseguit fins ara pel que fa a creació d’empreses i de llocs de treball sobre la base dels recursos que s’hi han anat destinant en els últims anys.
En els cinc anys en què s’han celebrat els premis Innovadors (2006-2010) s’han registrat 250 idees, que s’han convertit en 120 plans d’empresa, de les quals 45 han estat finalistes i 15, guanyadores. En total es van obrir finalment 40 noves empreses i es van crear 50 llocs de treball. Una dotzena de les quinze empreses guanyadores es van posar en funcionament i es van distribuir poc més d’un milió d’euros –engegar el projecte és condició indispensable per rebre el premi.

Millora de ràtios
Així ho va explicar ahir el director d’Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI), Carles Aleix, segons el qual en els pròxims cinc anys es pretén que els diners que s’inverteixin al programa siguin molt més rendibles i, d’aquesta manera, “millorar les ràtios que s’obtenen sobre l’aportació dinerària i la creació d’empreses i de llocs de treball”.
A partir d’ara no hi haurà premis o retribució per als finalistes, a la qual cosa es van dedicar en l’última edició 200.000 euros, sinó que se seleccionaran els projectes potencialment viables i entre tots rebran com a màxim la quantitat de 50.000 euros a fons perdut. “Creiem que tan important com el finançament és l’acompanyament”, va recalcar Aleix, que va esmentar en aquest sentit la col·laboració que s’ha establert amb dos centres docents de reconegut prestigi com són Esade Barcelona i HEC París.
Els projectes hauran de passar dos filtres: primer, un comitè tècnic avaluarà quins són els plans d’empresa que tenen un potencial, i posteriorment un jurat emetrà un veredicte en relació amb les quatre o cinc empreses seleccionades sobre com se’ls farà l’acompanyament i quines seran les seves necessitats financeres.
El jurat també valorarà si els projectes presentats crearan nous llocs de treball qualificats i si preveuen la internacionalització, ja sigui portant projectes de fora a Andorra o volent arribar a fora del país amb empreses andorranes. “Els projectes que obtinguin una garantia de qualitat de tots dos centres col·laboradors tindran més facilitats per accedir als crèdits tous del finançament privilegiat”, va subratllar Aleix. Aquests crèdits es concedeixen a un tipus de l’euríbor més el 0%, amb una carència en el retorn del préstec i dels interessos i amb un termini d’amortització del deute que pot arribar fins a set anys.
Els crèdits tous van ser creats l’any 2010 pel Govern per al finançament de les empreses i disposen d’un fons de 12,5 milions d’euros. D’aquesta quantitat, només s’han atorgat fins ara 3,8 milions a un total de 32 projectes empresarials, cosa que ha permès la creació de més de 60 nous llocs de treball.
Un exemple d’empresa que ha obtingut un crèdit d’aquest tipus és Ordino Estudios, que va ser finalista l’any 2008 del premi Innovadors i ha rebut fins a 500.000 euros. “Això ens permet dir que el programa Innovadors és una eina perquè l’emprenedor pugui accedir al finançament que necessita”, va argumentar Aleix.

Venture Academy
Per formar els empresaris també es comptarà aquest any amb la quarta edició de la Venture Academy, que tindrà lloc els dies 22, 23, 29 i 30 de maig, amb un preu d’inscripció “subvencionat” de 500 euros. Aquesta iniciativa permet als emprenedors disposar de les eines per convertir la seva idea de negoci en una realitat a través de tres mòduls formatius pràctics i obtenir les habilitats per presentar als inversors privats els seus projectes. Es tracta, en definitiva, que els emprenedors puguin realitzar el seu pla d’empresa amb més garanties que finalment tindrà viabilitat.
Aleix va estar acompanyat ahir, durant la presentació del programa Innovadors, pel professor del departament de Control i Direcció Financera d’Esade, Jordi Fabregat, i el director del Family Business Center d’HEC París, Frédéric Vallaud.
Les inscripcions al servei de suport es podran fer fins al 18 de maig, i la recepció de candidatures oficials a l’ADI s’allargarà fins al 4 d’octubre. Els participants poden ser tant persones físiques com jurídiques, sempre que el nou projecte empresarial estigui radicat a Andorra i es tinguin en compte aspectes com ara la innovació, el potencial de creació de llocs de treball i la internacionalització del projecte. La implantació d’empreses de fora al país, dins el procés d’obertura  econòmica, és un dels eixos en què posarà èmfasi l’ADI a partir d’ara.

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte