Diari digital d'Andorra Bondia
De gener a març s’han donat d’alta 93 establiments d’immobiliàries i se n’han tancat 30.
De gener a març s’han donat d’alta 93 establiments d’immobiliàries i se n’han tancat 30.

El primer trimestre acaba amb 231 negocis nous i se’n tanquen 120


Escrit per: 
P.G. / FOTO: J.G.

El primer trimestre d’aquest any va tancar amb un total de 9.281 establiments actius inscrits al Registre de Comerç, 111 negocis més amb relació a finals del 2018 (quan n’hi havia 9.170), és a dir un 1,2% més. El sector d’activitats immobiliàries és el que més ha crescut, amb 63 negocis nous. Això, però, no significa que hi hagi més immobiliàries, sinó que les que hi ha tenen més oficines o sucursals, segons constaten des del  Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris d’Andorra (AGIA), que explica que el nombre de col·legiats es manté. 

Atenent les xifres absolutes, la creació neta d’establiments registra un balanç positiu, i després del sector immobiliari, el d’altres activitats socials i serveis prestats a la comunitat creix en 20 establiments. Finalment, el comerç i reparació de vehicles de motor té avui 18 establiments més. 
Si es fa una comparativa amb el trimestre anterior, el darrer del 2018, les altes d’establiments del primer d’aquest any creixen un 11% i han sumat un total 231 establiments, i els 120 comerços que es van donar de baixa són 13 menys que el trimestre anterior. 
D’acord amb una evolució més genèrica, va ser a partir de l’any 2012 que, amb 7.178 establiments registrats, va començar una tendència a l’alça que s’ha mantingut fins ara.

Per activitat, Estadística remarca que el 70% dels establiments se centralitzen en tres sectors. El comerç en té 2.929 de registrats, el sector immobiliari, 2.460, i l’hoteler,  1.044. Val a dir que només a l’àmbit de la construcció és on baixa el nombre de comerços inscrits, i s’ha passat dels 809 del desembre de l’any 2018 als 803 el març passat. 
Durant el primer trimestre es van donar d’alta 93 establiments immobiliaris i 30 se’n van donar de baixa. Aquests 63 establiments nets suposen un 80% més en comparació amb la creació neta del trimestre anterior.  Jordi Galobardas, president de l’AGIA, reconeix que “hi ha més moviment al sector, però s’ha de ser realista i dir que és moderat i que va a poc a poc”. De fet, cal destacar que són 252 els agents immobiliaris col·legiats, xifra que es manté respecte de l’any passat, i que per això des d’aquest col·lectiu remarquen que el creixement d’establiments són negocis o sucursals d’immobiliàries ja establertes. 

 

L’AGIA nega que el preu de venda sigui més alt i reconeix una tendència a l’alça del cost del lloguer

El president del Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris nega que hi hagi un creixement dels preus de venda. Segons Galobardas s’han estabilitzat i no tenen constància que s’hagin incrementat com han constatat certes informacions. Pel que fa al preu dels habitatges de lloguer, el representant dels agents immobiliaris reconeix que “sí que hi ha una tendència a l’alça en aquests preus, però també cal remarcar que és més moderada de la que els mitjans de comunicació publiquen”. Galobardas continua afirmant que els increments desorbitats que pateixen i que han denunciat públicament institucions com la del Raonador del Ciutadà, són casos puntuals i “no es pot generalitzar”. 
Pel que fa a l’aplicació de les mesures urgents del Govern sobre l’habitatge, des de l’AGIA no han constatat cap incidència i són coneixedors que certs propietaris han volgut recuperar la possessió del pis quan s’ha acabat el contracte de lloguer. Tot i això, no es tenen xifres que evidenciïn un creixement al respecte. 
Per altra banda, l’AGIA continua tenint problemes a l’hora de recaptar dades en les quals basar aquest estudi que tenen pendent sobre el preu de lloguer i de venda. Galobardas continua denunciant que són els comuns els que més impediments els posen i que ja tenen converses avançades amb un d’ells perquè els proporcioni les dades, que “són molt rellevants per tenir tota la informació i actuar millor”, va concloure. 

 

 

 

comerços
immobiliari
AGIA
lloguer
venda
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic