Diari digital d'Andorra Bondia

El professor de l'IESE, Joan Roure, anima a 'professionalitzar' la gestió de les empreses familiars


Escrit per: 
Agències

Una vintena de consellers i representants de les empreses familiars andorranes han assistit aquest divendres al XIV cicle d'Empresa Familiar i Qualitat, organitzat com a jornada de formació per a consellers d'aquestes companyies i dirigit pel professor d'emprenedoria de l'IESE, Joan Roure.

 Aquest ha destacat la necessitat de destinar més temps a analitzar i planificar el futur tant de la part familiar com la de negoci de les societats i a 'professionalitzar' la tasca dels Consells d'Administració. La jornada està organitzada per l'Empresa Familiar Andorrana (EFA) i patrocinada per Crèdit Andorrà i MoraBanc.

El professor d'emprenedoria de l'IESE, Joan Roure, ha estat l'encarregat de dirigir la sessió de formació per a consellers d'Empreses Familiars, una jornada on ha volgut compartir experiències pràctiques amb els responsables de les companyies assistents per abordar el paper del Consell d'Administració i del Consell de Família dins d'aquestes empreses.

Roure ha indicat que en un moment en què tot és canviant cal pensar no només en el que succeeix en el present sinó 'en el que passarà en els propers anys'. Per això, ha considerat que cal dedicar més temps a reflexionar sobre el futur de l'empresa i de la família, fent una tasca més aviat de sensibilització.

També hi ha d'haver, segons el professor d'emprenedoria, una transmissió dels valors de futur de l'empresa. En aquest àmbit reconeix que sovint 'no trobes el temps' per abordar aquesta qüestió i, a més, hi ha una part emocional implicada quan es tracta d'empreses familiars. Cal veure quins són els valors que es volen perseguir o que definiran la companyia i com es poden posar en pràctica, ha recomanat.

Roure ha manifestat que les companyies han de 'reflexionar sobre on estem i quin podria ser el pròxim pas que podríem fer per millorar en l'àrea de govern de l'empresa i en la de gestió de la família'. Tot i que no hi ha una recepta, ha assegurat, 'cada empresa i cada família s'ha de fer el seu propi programa'.

Dins d'aquesta vessant més pràctica de la sessió, el ponent ha instat a les empreses a 'crear un òrgan on es dediqui el temps suficient a analitzar el futur, on es discuteixi l'estratègia i es vegi si es té l'equip de gestió apropiat'. Aquest òrgan ha de tenir uns components, una estructura i una forma de treballar d'acord amb el moment que viu la companyia i a les seves 'oportunitats, dificultats i reptes'.

Precisament, ha insistit, 'el que funcionava fa tres anys potser avui no funciona', per això, en un moment tan canviant com l'actual, ha apostat per fer una reflexió més freqüent per avaluar les necessitats de l'empresa i ajustar l'organització interna, els temes que cal abordar i les prioritats.

La recomanació de Joan Roure ha estat clara: 'cada any, com a màxim, fer una avaluació per veure si tenim el consell que hem de tenir, veure quina és l'agenda i la previsió dels temes que es tractaran'. En definitiva, ha apuntat, cal 'professionalitzar' la dimensió dels consells d'administració i de família i la seva tasca, en relació amb la responsabilitat que assumeixen i la situació que viu l'empresa.

Roure ha estat l'encarregat de realitzar les dues ponències ja que el lletrat Josep Herrera no ha pogut assistir a la jornada per assumptes personals.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte