Diari digital d'Andorra Bondia
El Registre de Morositat recupera el 62,5% d’impagats durant el 2017
El Registre de Morositat recupera el 62,5% d’impagats durant el 2017

El Registre de Morositat recupera el 62,5% d’impagats durant el 2017


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: B. N.

“S’han triplicat totes les previsions previstes”. Amb aquestes paraules, el soci fundador del Registre Andorrà de Morositat (RAM), David Castillo, va valorar les dades obtingudes durant el primer any d’existència d’aquest servei. I és que la taxa de recobrament d’impagats registrats durant el 2017 va ser del 62,51% o, dit d’una altra manera, més de sis impagats de cada deu que es registren es cobren. Segons Castillo, la previsió és que en un any i mig més s’arribi a una taxa del 70% de recobrament d’impagats inscrits al RAM. 
En comparació amb els estats veïns, “la taxa és prou bona tenint en compte el poc temps que fa que funciona”, va destacar Castillo. L’índex d’impagats a Espanya és del 68% i a França, del 54%. El ministre d’Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya, va considerar “bo que la taxa se situï dintre de les mitjanes de l’entorn”. Saboya va acompanyar Castillo en la presentació dels resultats del registre de morositat del 2017.
El nombre d’impagats registrats l’any passat va ser de 206.493. La majoria són empreses, 181.932; mentre que els particulars i autònoms ascendeixen a 24.561. Els diners impagats superaven els 48 milions d’euros, dels quals es van recobrar més de 29 milions. Van quedar pendents 77.380  impagats del total registrat, fet que suposa que no es van poder recuperar quasi 19 milions d’euros.
Pel que fa a les consultes efectuades, el RAM n’ha rebut 377.408. Els dret d’accés de qualsevol persona, tant física com jurídica, per sol·licitar i obtenir informació de les seves dades de caràcter personal incloses en el fitxers, el van exercitar 3.162. Només 87 van demanar la rectificació o cancel·lació de les dades perquè eren inexactes o incompletes, inadequades o excessives. No hi va haver cap queixa a les administracions, a Batllia o l’Agència de Protecció de Dades (APDA). Precisament, era un temor que tenien, va dir Castillo: “Quan vam posar en marxa el registre hi havia el temor que es produïssin queixes i denúncies” i es va felicitar que no hagi estat així. De fet, el RAM està adaptat a la normativa europea sobre protecció de dades i compleix estrictament la Llei 15/2003 qualificada de protecció de dades.
En la presentació de resultats 2017 del RAM, efectuada ahir al matí, es van oferir aquestes dades que recullen el que ha estat la marxa d’aquest servei en els primers tretze mesos de vida. Recordem que aquest Registre de Morositat és un fitxer que conté la base de dades més gran del país sobre deutes tant financers com comercials, o amb l’administració pública. Les dades que s’hi inclouen han estat facilitades pels mateixos creditors sobre els seus impagats, tant pel que fa a persones físiques com jurídiques. A més, també fa un tasca de prevenció, ja que ofereix un criteri orientatiu sobre solvència i crèdit de particulars, empreses i autònoms. 
El RAM posa a disposició dels seus clients, per internet, la informació permanentment actualitzada sobre la solvència i el crèdit de particulars, les empreses i els autònoms. Entre els seus objectius hi ha el de disminuir la taxa de morositat, identificar clients potencials, ajudar a identificar situacions de risc i escurçar els terminis de recuperació dels diners impagats.
Quant al serveis que ofereix, el RAM ha incorporat darrerament el de consulta del registre espanyol de morositat (ASNEF-EQUIFAX). ASNEF, és el fitxer de morosos més important i utilitzat a Espanya. Aquest registre es nodreix de la informació aportada pels seus socis, integrats bàsicament per entitats financeres, de telecomunicacions (fixes i mòbils), operadores de serveis (electricitat, aigua, gas), editorials i asseguradores. La consulta a aquest fitxer espanyol des del RAM pot tardar unes 24 hores a resoldre’s. També es pot accedir al Watchlist, per a la prevenció del blanqueig de capitals i de finançament del terrorisme. Segons va indicar Castillo,  durant aquest any es volen ampliar les consultes als registres d’altres països, com ara França i Portugal. Els usuaris del RAM també poden saber quins són els impagaments associats a un NRT concret, la publicació de la morositat activa soferta, el servei de vigilància de cartera morosa i no morosa i el servei de classificació comercial, calculat en funció de les incidències publicades al registre i del crèdit que es vol oferir. 
Preguntat sobre si Govern era client del RAM, Castillo va dir que s’està en converses perquè així sigui. Igualment, va respondre que pel que fa a les administracions públiques, algunes ho són i d’altres, no.

Registre de Morositat
RAM
impagats
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic