Diari digital d'Andorra Bondia
 La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va presentar ahir la convocatòria del Renova 2020.
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va presentar ahir la convocatòria del Renova 2020.

El Renova 2020 preveu un 10% més per a habitatges destinats al lloguer


Escrit per: 
M. S. / Foto: Facundo Santana

La nova convocatòria del programa Renova, iniciativa per al foment de la rehabilitació del parc immobiliari, l’eficiència energètica dels edificis i l’ús de les energies renovables, inclou una bonificació addicional d’un 10% en el cas que l’habitatge rehabilitat s’incorpori al mercat de lloguer. 

Així ho va anunciar ahir la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, en la presentació del Renova 2020, que compta amb una dotació d’1,2 milions d’euros per a subvencions directes i d’una partida de 12,47 milions per a avals en préstecs i que mantindrà oberta la convocatòria fins al novembre vinent o fins que s’esgoti el pressupost previst. 

Al marge de la bonificació addicional per als pisos destinats al lloguer, amb la nova edició del programa es busca també promoure la qualificació de l’eficiència energètica en l’edificació. En aquest sentit, la ministra va explicar que es preveu una subvenció de fins al 40% per a l’elaboració i registre de l’habitatge, ja es faci utilitzant la metodologia de la certificació o l’etiqueta energètica i sempre que es vinculi el registre amb una actuació a l’immoble. Així mateix, i continuant amb les millores ja introduïdes en anteriors edicions, es fa un nou pas en la simplificació administrativa per a la sol·licitud de l’ajuda. D’aquesta manera, com va explicar Calvó, en lloc dels tres pressupostos que es demanaven fins ara n’hi haurà prou amb un únic pressupost justificatiu de la reforma. 

A la vegada, se simplifiquen també els criteris per a les ajudes amb una homogeneïtzació dels percentatges de subvenció. Així, el programa Renova 2020 preveu una ajuda del 5% per a aquelles actuacions destinades a l’embelliment de façanes, patis i cobertes dels edificis existents, una subvenció del 15% per a la millora de l’accessibilitat, de la sostenibilitat i de la seguretat industrial, mentre que l’ajuda per a la millora de l’eficiència energètica pot anar del 10% al 40%. Quant a la implementació d’energies renovables, la subvenció pot anar del 15%, actuacions de climatització i producció d’aigua calenta amb energies renovables, al 40%, en el cas d’energia solar i fotovoltaica.

60 milions des del 2013
Així mateix, Calvó va aprofitar per fer un balanç del programa Renova, així com dels dos subprogrames que es van fer posteriorment –Renova+ i Renova Fotovoltaic–, des de la seva posada en marxa el 2013. En aquest període, el ministeri ha rebut 1.641 sol·licituds de subvencions i ha atorgat fins a 11.476.660 euros d’ajudes per a actuacions que han comportat una inversió total de 62,2 milions d’euros en eficiència energètica.

La ministra va repassar també les xifres del Renova 2019. Així, en el darrer programa es van rebre 259 sol·licituds d’ajudes, un 14,5% menys que en l’edició del 2018, si bé el cost de les actuacions, 9,7 milions d’euros, va ser un 53% superior al d’aquella convocatòria. En aquest sentit, Calvó, que va precisar que cada euro invertit pel Govern va suposar 6,53 euros en el teixit empresarial, va destacar que cada vegada s’aposta més per les reformes integrals dels edificis, un dels objectius buscats per l’executiu, i no per actuacions puntuals. Precisament, el 2019 les reformes integrals van representar l’11% de les sol·licituds, amb un cost mitjà per actuació de 195.000 euros i una repercussió de 5,5 milions. A més, aquestes actuacions van comportar cinc certificacions energètiques, dues de categoria A i tres de B.

Pel que fa al fotovoltaic, l’any passat va haver-hi 12 noves instal·lacions que eleven ja la xifra total fins a les 55 que produeixen el consum de 430 llars.

Etiqueta energètica
El ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat està elaborant una guia per als professionals que ajudi a resoldre els dubtes que hi pugui haver amb relació a l’etiqueta energètica, una guia que estarà ja disponible la setmana vinent, segons va avançar Sílvia Calvó. La ministra, interpel·lada sobre les queixes dels promotors immobiliaris amb  relació a l’etiqueta, va recordar que des del juliol del 2019 “s’està treballant amb les juntes dels diferents col·legis professionals” pel que fa a aquesta qüestió si bé va admetre que “la informació mai és suficient”. Així mateix, la ministra va negar que manquin professionals per fer aquest tràmit de l’etiqueta i va explicar que ja hi ha hagut fins a 23 registres fets per 16 professionals diferents.

 

 

Renova
2020
habitatges
lloguer

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte