Diari digital d'Andorra Bondia
El sector de l’automòbil registra un creixement del 8% respecte al 2015
El sector de l’automòbil registra un creixement del 8% respecte al 2015

El sector de l’automòbil registra un creixement del 8% respecte al 2015


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

A falta d’acabar de recopilar les dades corresponents al desembre, el sector de l’automòbil tancarà aquest any amb els millors resultats dels darrers set anys. Així ho ha assegurat el president de l’Associació d’Importadors de Vehicles d’Andorra (AIVA), Xavi Calvis, que considera que el 2016 “ha estat un bon any” sempre “tenint en compte d’on venim”. 
I és que fins al novembre passat s’ha matriculat 1.991 turismes, davant dels 1.845 que es van matricular els primers onze mesos de l’any passat, fet que suposa un increment del 8%, un “creixement important”, segons Calvis, que de fet va pronosticar a inicis d’any que l’augment rondaria el 10% i que amb tota probabilitat gairebé tot el sector signaria perquè es tornés a repetir l’any vinent.
I és que globalment, segons les dades facilitades pel president de l’AIVA, l’any ha estat positiu sobretot pel que fa a la venda de turismes i motocicletes, i en menor mesura per als camions, si bé, i a falta del desembre, fins al mes de novembre s’havia venut 21 camions quan en tot el 2015 se’n van vendre 15.
Més enllà de la tímida recuperació econòmica, per Calvis el bon comportament del sector es deu principalment a l’efecte del pla Engega. “Cal agrair al ministre Alcobé la posada en marxa d’aquesta iniciativa perquè la gent hi ha cregut i ha donat bons resultats”, segons va assegurar el dirigent de l’Associació d’Importadors de Vehicles d’Andorra.
En aquest sentit, Calvis va insistir que els 8.000 euros d’ajuda del pla, així com l’“esforç” que han fet molts concessionaris per complementar-lo i fer-lo encara més atractiu per als possibles compradors, “ha funcionat molt bé” ja que “s’han assolit les expectatives de matriculacions”.
Així, segons les dades de què disposa l’AIVA, fins al novembre passat, i en el marc del pla Engega, s’havia adquirit fins a 44 turismes cent per cent elèctrics, 
7 motocicletes elèctriques i 22 furgonetes també cent per cent elèctriques, mentre que s’havia comptabilitzat fins a 74 vehicles híbrids endollables. És a dir, un total de 147 vehicles d’aquestes característiques quan en tot l’any passat l’Associació d’Importadors de Vehicles va comptabilitzar únicament dos vehicles cent per cent elèctrics i tres híbrids endollables.
D’aquesta manera i amb l’evolució del sector durant els onze primers mesos, Calvis confia que les xifres del desembre siguin similars i que permetin consolidar, si no incrementar una miqueta, el percentatge de creixement.
L’any vinent, el president de l’AIVA, que confia que es repeteixi l’èxit del pla Engega, preveu que serà molt similar a aquest 2016, que serà “un bon any” tot i que segurament “no hi haurà increments significatius respecte a aquest any”, una previsió amb què també “es treballa als països veïns”.

El preu mitjà d’un elèctric ronda els 30.000 euros

El preu mitjà d’un vehicle elèctric cent per cent endollable és de 29.906,20 euros, i l’ajut mitjà de 10.076 euros atorgat suposa un estalvi del 33,7%. Pel que fa als vehicles híbrids endollables reservats, el preu mitjà és de 44.341,30 euros i l’ajut mitjà de 9.016 euros permet un descompte del 20,3%. Respecte a les motos elèctriques, el preu mitjà és de 6.920 euros i l’ajut mitjà de 1.793 euros representa un estalvi del 25,90% en relació amb el cost total. 
D’altra banda, des de l’executiu ja es treballa en una nova edició del pla Engega, amb la voluntat de reconduir algun aspecte que no ha acabat de funcionar i amb la intenció que en la nova convocatòria es pugui assolir com a mínim la xifra de 200 vehicles. L’objectiu inicial del Govern era poder arribar a 500 vehicles en tres anys.

AIVA
Xavi Calvis
automòbil
Engega
matriculacions
turismes
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic