Diari digital d'Andorra Bondia
 El sector es pregunta si podrà suportar la càrrega econòmica arran del coronavirus.
El sector es pregunta si podrà suportar la càrrega econòmica arran del coronavirus.

El sector hoteler demana el tancament per decret


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

Autèntics Hotels d’Andorra (AHA) i la Unió Hotelera d’Andorra (UHA) han demanat al Govern que els establiments hotelers s’incloguin en el decret de tancament. Així ho va explicar ahir la presidenta d’AHA, Cristina Canut, que va manifestar que de fet són diversos els hotels que han decidit tancar o que estan a punt de fer-ho. De fet si continuen oberts és per acabar d’atendre alguns clients que encara queden. 

“Hem complert amb la nostra missió, mantenir l’hotel obert per atendre la gent que ja teníem a dins.” Però en la majoria dels casos “hem fet marxar les plantilles cap a casa i respectar les consignes del Govern”. Es tracta, segons Canut, d’una decisió responsable per evitar que els clients o els empleats es puguin contagiar. “No volem convertir-nos en un factor de risc”, va remarcar, atès que el gruix d’empleats del sector és molt elevat, més de 6.000, i “no és convenient que vagin amunt i avall”. Per aquest motiu, va refermar, “no té sentit que seguim oberts”. De tota manera, en alguns establiments encara hi ha alguns empleats de recepció, per exemple, per atendre algunes de les reserves rebudes o bé clients que volen canviar les dates de les mateixes. Tot es fa però “a porta tancada”, va dir.
Canut no va amagar la por del sector perquè la situació ultrapassi els 15 dies inicials de tancament. Les autoritats no saben quan s’acabarà el pic de contagis, va comentar, i tot i que agraeixen a l’executiu les intencions d’ajudar els diversos àmbits afectats, volen participar de manera directa en les taules de treball que el Govern manté amb els actors socials implicats per saber “com i quan” arribaran les ajudes. Canut va dir que “hi serem”, en la reunió que se celebrarà avui, i creu que serà algun representant de la UHA qui hi participarà, “té la seva lògica perquè és l’associació que aplega més establiments”, va explicar. 
Canut va recalcar que són moltes les despeses a les quals han de fer front, com ara el pagament de les nòmines, crèdits  i subministraments. I fins ara sembla que es fa recaure en la tresoreria de les empreses tota la càrrega econòmica que això comporta en una situació en la qual no hi ha cap ingrés.  “Podrem suportar aquesta càrrega?”, va exposar. A més, la presidenta d’AHA va recordar que els hotels “encara no ens hem recuperat de la crisi”. Les condicions per al sector ara mateix “són extremadament dures”, va insistir, tenint en compte que també els empresaris han de quedar-se a casa i han de menjar i pagar lloguers.
Canut va exposar que també volen ser presents a la reunió perquè demanar ajudes comporta sempre un munt de paperassa i normalment te les concedeixen molt a posteriori, quan en realitat “les necessitem ja”.

sector hoteler
demana
tancament
decret
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic