Diari digital d'Andorra Bondia

El sector hoteler, a favor de suspendre la fusió de Grandvalira, ja que els hi ha donat l’esquena


Escrit per: 
Redacció

Al sector hoteler de Canillo ja li està bé que la fusió de Grandvalira no prosperi. Almenys aquesta és la impressió que van deixar ahir diferents hotelers de la parròquia en coincidir que la gestió actual de Grandvalira ha fet “perdre tota la confiança” a un ampli sector d’empresaris de la parròquia.

 Aquests creuen que la societat només busca el benefici propi, “deixant de banda” el gran gruix de la restauració i l’hoteleria de Canillo, que agrupa un alt percentatge dels establiments tot el Principat d’Andorra. 
“No pot ser que els empresaris de Canillo acceptem una fusió que va en contra dels nostres interessos”, va declarar Marc Aleix, president de l’Associació de la Petita i Mitjana Empresa (PIME) i empresari hoteler de la parròquia, que va al·legar a més que actualment la corporació i Grandvalira “estan fent una direcció a esquena” des de fa dos anys, quan es va donar confiança a la nova directiva general per comercialitzar el producte. I és que, segons Aleix, la nova direcció està aplicant “percentatges abusius” a les comissions per sortir a les guies de Grandvalira, quotes que arriben fins al 35 per cent i que, segons l’empresari canillenc, no es poden assumir. 
En un altre ordre de coses, Aleix destaca que “els habitants de Canillo haurien d’estar assabentats” de les decisions que es prenen sobre aquesta fusió, donat que el 51 per cent del capital d’Ensisa surt del poble.
D’altra banda, Aleix va criticar durament el cònsol major, Enric Casadevall, per “haver-se negat a rebre els empresaris” ara fa unes setmanes, els quals volien respostes sobre la suposada fusió entre Ensisa i Saetde. L’empresari canillenc destaca, però, que no és que s’estigui en contra d’aquesta gestió conjunta de les societats, sinó que “la manca de confiança” en la direcció i la corporació actual ha propiciat aquest clima de descontentament, que cal redreçar. Tot i això, Aleix no assenyala cap manera de reconduir aquesta situació, i la deixa a mans dels actuals polítics de casa comuna.

L’organigrama i el pla d’inversions, principals motius
del bloqueig de les negociacions

Les diferències entre Ensisa i Saetde sobre l’organigrama i el pla d’inversions que cal fer en la propera dècada han estat les pedres que han bloquejat el camí cap a la fusió de totes dues societats. Fonts properes a Grandvalira han desvelat que el preacord inicial de variar l’estructura directiva prescindint dels tres actuals directors (Ensisa, Saetde i Nevasa) a favor d’una única figura de director, es va trencar en les reunions de la setmana passada. El soci majoritari de Saetde, Joan Viladomat, va desfer els seus passos i va fer saber que el millor seria mantenir les tres direccions i crear una comissió per sobre de la directiva actual, que estaria formada per un membre d’Ensisa i un altre de Saetde.
Els membres d’Ensisa no van veure amb bons ulls la proposta de Viladomat ni tampoc el pla d’inversions previst, en què les inversions projectades per als quatre anys vinents anirien destinades, la majoria, al sector del Pas de la Casa i Grau-Roig, i no hi hauria intenció de fer-ne de fortes a Soldeu-el Tarter fins al 2014. Aquests van ser els dos grans problemes per fer avançar la fusió i, arribats al cas, Viladomat va proposar continuar amb el model de gestió actual, però retornant al repartiment inicial de beneficis per venda de forfets: 58 per a Saetde i 42 per a Ensisa. La proposta va ser totalment rebutjada pels membres d’Ensisa presents a la reunió i tot va quedar en suspens a l’espera d’arribar a una entesa. 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte