Diari digital d'Andorra Bondia
Calvó i Marsol van signar ahir el conveni de col·laboració per la construcció de la xarxa de calor del CTR.
Calvó i Marsol van signar ahir el conveni de col·laboració per la construcció de la xarxa de calor del CTR.

El Serradells estalviarà el 2019 un 25% d’energia amb la cogeneració


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

El Comú d’Andorra la Vella i FEDA van signar ahir un conveni de col·laboració per desenvolupar el projecte de la xarxa de calor de la Comella. La iniciativa requerirà d’una inversió per part de la companyia elèctrica de 12 milions d’euros i es desplegarà durant un termini de cinc anys. El primer client d’aquesta xarxa serà el Centre Esportiu dels Serradells, que el 2019 ja es podrà nodrir d’energia provinent de la cogeneració. Això permetrà escalfar els 2,5 milions de litres de la piscina olímpica així com la calefacció i l’aigua sanitària de les instal·lacions esportives i l’escola bressol i suposarà un estalvi de 300.000 litres de gasoil a l’any i la reducció d’entre un 20% i un 25% de la despesa energètica actual.
El projecte de la planta de cogeneració de la Comella consisteix en la recuperació de la calor del Centre de Tractament de Residus (CTR), que ara no s’està aprofitant, i posar-la a l’abast dels ciutadans d’Andorra la Vella. Tot plegat permetrà “alimentar 2.000 llars sense la necessitat de cremar més combustible”, va dir el director general de FEDA, Albert Moles. La iniciativa té tres fases. Primer de tot cal actuar al CTR, on s’han de fer les modificacions necessàries que han de permetre aprofitar el doble d’energia que avui. També s’hi ha de construir una segona planta que funcionarà amb gas natural i que assegurarà el subministrament durant els mesos de parada tècnica del forn i “algunes puntes” de demanda d’energia que es poden produir a l’hivern. L’any que ve ja es donarà servei al Centre Esportiu dels Serradells i el 2020 s’allargarà la xarxa fins a la rotonda de Tobira. Des d’allà en sortiran dos ramals, un cap al Liceu Comte de Foix i un altre cap a la rotonda pel Prat de la Creu. Aquests treballs al centre de la ciutat s’aniran materialitzant entre el 2020 i el 2022. La xarxa tindrà una llargada de cinc quilòmetres i podrà abastir edificis públics com la nova seu de la justícia, el Liceu, el Govern o el Centre de Congressos. Permetrà subministrar més del 70% de l’energia de calefacció que es gasta en aquesta zona. Dels 12 milions d’inversió, el 50% es destinarà a la xarxa de distribució mentre que uns 6 milions seran per a les instal·lacions que cal construir al CTR. El total de l’import anirà a càrrec de FEDA mentre que el Comú d’Andorra la Vella facilitarà la construcció de la xarxa de calor i la connexió als edificis públics. 
Moles va especificar que l’estalvi anirà en funció de la instal·lació i el perfil de client i es pot situar entre el 5% i el 20%. Altres beneficis són la millora de la qualitat de l’aire gràcies a la reducció de les emissions de calefacció, menys gasos d’efecte hivernacle, i més eficiència i seguretat (s’eliminen les cisternes de gasoil), va dir la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat i presidenta de FEDA, Sílvia Calvó. A més va declarar que aquest projecte és “la primera pedra del desenvolupament del pla sectorial d’infraestructures energètiques”, un fet que la cònsol major, Conxita Marsol, va celebrar indicant que això “converteix la parròquia en un referent de sostenibilitat energètica i mediambiental”. També el cap de Govern, Antoni Martí, va agrair la disposició dels cònsols a cedir gratuïtament terreny comunal per a infraestructures energètiques, un fet que permet acomplir amb els compromisos de la COOP 21. “El [sòl] comunal sempre ha estat una qüestió històrica i que hi hagi aquesta sinergia entre institucions per un projecte tan global com el canvi climàtic s’ha d’agrair”, va dir.

serradells
estalviarà
25%
energia
cogeneració
2019
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic