Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Finances, Eric Jover, i el director de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, van presentar ahir l’estudi del ‘Paying taxes’.
El ministre de Finances, Eric Jover, i el director de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, van presentar ahir l’estudi del ‘Paying taxes’.

El sistema fiscal andorrà, el 20è més competitiu d’entre 191 països


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

Andorra disposa del 20è sistema fiscal més competitiu entre un rànquing de 191 països segons l’estudi de l’indicador Paying taxes, un subindicador del Doing business del Banc Mundial, que analitza, en base a l’exemple d’una empresa fictícia amb unes determinades característiques igual per a tots els països avaluats, el model fiscal a partir de quatre indicadors com són la càrrega tributària, el temps per complir les obligacions fiscals, el nombre de pagaments que cal fer i els mecanismes a seguir després de la postpresentació. 

Així ho van explicar ahir el ministre de Finances, Eric Jover, i el director del departament de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, que van destacar que amb el desenvolupament del Paying taxes es busca poder “tenir una visió objectiva” del sistema fiscal, que “podíem pensar que era competitiu però ara ens ho confirmen també a nivell extern i per tant els resultats tenen més credibilitat”, poder comparar el sistema amb el d’altres economies mundials i publicitar-ne la competitivitat i, alhora, “identificar possibles millores”.

L’estudi, basat en dades corresponents al 2018 i dut a terme per PWC, que és qui fa l’avaluació de tots els països, conclou que aquesta empresa fictícia amb 60 treballadors i ubicada a Andorra la Vella tindria una càrrega tributària amb relació als beneficis obtinguts per la seva activitat del 26,5%, un percentatge molt inferior al de la mitjana de la zona euro que és del 38,9% i de la mitjana global dels 191 països analitzats que se situa en el 40,5%.
Quant al temps necessari per complir amb les obligacions fiscal, l’informe determina que aquesta empresa necessitaria 135 hores, temps força inferior també a la mitjana de l’entorn europea (161 hores) i molt lluny de la mitjana global que és de 234 hores. 

Pel que fa al nombre de pagaments, n’hauria de fer 10 a  l’any, gairebé els mateixos que la mitjana de la zona euro (10,9) però força menys que la mitjana global, que és de 23.

Finalment, respecte a l’indicador sobre la postpresentació, l’estudi atorga a Andorra una puntuació de 77,4 sobre 100, nota superior a la mitjana global (60,9) però inferior a la mitjana de la zona euro, que és d’un 83,1.

Amb aquestes dades, segons va detallar Hinojosa, el Principat se situaria molt a prop de països com Irlanda i Dinamarca i per davant de Suïssa tant pel que fa a la càrrega tributària com amb el nombre de pagaments, al nivell de Dinamarca però superat per Suïssa i Irlanda pel que fa al temps necessari per complir amb les obligacions fiscals, i per sota d’aquests tres països, tots ells amb notes superiors a 80 sobre 100, quant als processos posteriors al pagament dels impostos.

Precisament, en aquest darrer aspecte és on es vol incidir més des de Tributs i Fronteres, tal com va explicar Hinojosa, que va assegurar que “a partir d’ara s’han de fer millores per reduir els processos posteriors als pagaments”. En aquesta mateixa  línia, el titular de Finances va recordar que “dins la reforma fiscal” que el Govern avalua s’han d’incorporar alguns dels aspectes que es deriven d’aquest estudi, com l’agilitat dels tràmits administratius i també la digitalització, prenent com a referència el “que s’ha fet amb l’IRPF” per poder-ho traslladar també a d’altres impostos. A més, amb la digitalització i una millora en els circuits interns s’aconseguiria també que l’administrat no hagués de presentar cada vegada la mateixa documentació a l’Administració.

Així mateix, Jover va avançar que l’estudi es facilitarà també als comuns per veure “si hi ha elements de millora”, ja que al marge de les cotitzacions socials i pagaments a l’Administració també fa referència a les administracions locals.

Tot i deixar clar que l’estudi té “certes limitacions” ja que l’empresa analitzada no és representativa a la vegada que no es tenen en compte les variacions regionals que puguin donar-se dins d’un país ni es cobreix tot els aspectes de l’entorn empresarial ni tot el ventall de tributs del país, Jover va defensar  l’interès de l’informe, que amb aquest 20è lloc situa Andorra per darrere Canadà però davant de Suïssa, ja que constata que “tenim un sistema fiscal competitiu” i pot ser una bona eina a l’hora d’atraure inversió estrangera.

sistema
fiscal
Andorra
20è
més
competitiu
d’entre
191
països

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte