Diari digital d'Andorra Bondia
Andorra Telecom
Andorra Telecom

El Tribunal de Comptes critica les contractacions d’Andorra Telecom


Escrit per: 
Enric Guinart/Foto: Jonathan Gil

El Tribunal de Comptes es mostra molt crític amb la política de contractació d’Andorra Telecom, ja que “manté la pràctica de contractar empreses de treball temporal per obtenir la posada a disposició de treballadors que desenvolupen les seves funcions a les infraestructures de la parapública”. 
Sense anar més lluny, durant l’exercici 2014 “el nombre de treballadors contractats per aquest procediment ha estat de 65 persones amb un cost total d’1.565.953 euros”. En aquest sentit, en l’informe relatiu als treballs de fiscalització corresponents al tancament de l’exercici 2014 de la societat pública, el Tribunal de Comptes deixa palès que Andorra Telecom fa “un ús inadequat d’aquest instrument de contractació en no gaudir de la necessària característica de temporalitat, cobrint per aquest procediment necessitats susceptibles de ser ateses per llocs de treball de l’STA”. 
En les al·legacions formulades per Andorra Telecom, l’entitat reconeix els fets ja que “els llocs de treball amb vocació de llarga durada no poden ser coberts adequadament mitjançant la subcontractació de personal a empreses de treball temporal”. No obstant això, Andorra Telecom recorda d’una banda la impossibilitat de cobrir les vacants amb personal fix com a conseqüència de les limitacions pressupostàries i, de l’altra, que durant els exercicis 2010-2014 “hi va haver més de 40 vacants derivades de les jubilacions, prejubilacions, excedències, baixes voluntàries i altres”, xifra que “representa la pèrdua de pràcticament un 17% de la plantilla fixa”. Andorra Telecom també justifica l’elevat nombre de llocs de treball temporals perquè “l’empresa s’ha vist immersa en projectes clau i estratègics” i “per responsabilitat en l’actuació i les necessitats de prestació del servei públic”.

Problemes legals al SAAS
El Tribunal de Comptes també ha detectat contractacions del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) l’any 2014 que “són susceptibles de generar responsabilitats” en els termes que preveu l’article 57 i següents de la Llei general de finances públiques. Així, el Tribunal exposa que el SAAS va promoure una licitació pública per a un contracte de serveis d’assessorament tècnic i legal per al diagnòstic, avaluació i definició de l’abast d’un model d’eficiència energètica i manteniment de les instal·lacions. Aquest era un servei “les prestacions del qual tenia prèviament adjudicades a l’empresa Inzamac sense haver seguit cap procediment”. La licitació referida va ser declarada deserta posteriorment. El Tribunal de Comptes afegeix que “la prestació dels serveis del contracte s’havia iniciat amb anterioritat a aquest” i l’empresa indicada va facturar 43.500 euros al SAAS “per imports fraccionats amb factures emeses per empreses del grup de la contractista”. 

Les responsabilitats
El referit import “supera en 11.000 euros el que correspondria atenent el contracte abans indicat”. Són precisament aquests fets detectats els que el Tribunal de Comptes considera que podrien generar responsabilitats per al SAAS. Cal tenir en compte que l’article de la llei de finances públiques a què es refereix l’ens fiscalitzador diu que “les accions i les omissions, tant intencionades com culposes, que ocasionen, directament o indirectament, perjudici econòmic a les finances públiques determinen l’exigència de responsabilitat civil, penal i administrativa, segons els casos”.

62 treballadors de l’administració general excedeixen el nombre d’hores extres

L’informe del Tribunal de Comptes sobre les liquidacions dels pressupostos de l’administració general també fa un nombre considerable d’observacions. Entre d’altres, assegura que l’any 2014 “62 treballadors han excedit el nombre d’hores extres previst pel reglament de sistemes de compensació, les quals, a més de contràries a la norma esmentada, són indicadors de debilitats i ineficiències organitzatives”. El Govern respon que aquestes hores “estan motivades i conformades amb les signatures del ministre o del secretari d’Estat i del director del departament” i lamenten que “aquesta observació del Tribunal de Comptes és molt genèrica perquè no indica el detall dels expedients als quals es refereix, i a més no té en cap consideració els controls que s’efectuen mensualment”.

 

Tribunal Comptes
Andorra Telecom

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte