Diari digital d'Andorra Bondia

El valor de les importacions baixa al febrer però la tendència va a l’alça


Escrit per: 
Redacció


El valor brut de les importacions registrades al llarg del mes de febrer s’ha situat en un total de 95.342.244 euros.

Tal com destaquen des del departament d’Estadística del Govern, en conseqüència es manté la tònica observada en els darrers mesos, marcada per moderades variacions de la tendència mensual, en aquest cas a la baixa, durant el mes de febrer, amb un descens del 0,5% i increments significatius de la tendència interanual, concretament d’un 6,4%.
En aquest sentit, tal com exposen des d’Estadística, l’augment del diferencial interanual s’explica principalment per l’increment del valor de les importacions que estan registrant els grups combustibles i begudes i tabac. Els grups alimentació i vestit i calçat, que conjuntament representen prop d’una tercera part de les importacions totals, continuen presentant increments interanuals que, tot i que més moderats, estan contribuint a mantenir la millora de la tendència interanual durant l’últim semestre.
No obstant, atenent a l’evolució de la tendència mensual, el grup vestit i calçat arrossega tres mesos consecutius amb pèrdues del diferencial per sobre d’un 1% mensual (-1,6% al febrer). Cal assenyalar, també, l’increment de la tendència interanual del grup joieria, amb un 19,9%, que consolida un semestre de continuats increments del diferencial interanual.
Una altra dada és l’evolució anyal del grup construcció, que, encara que està lluny del nivell d’importacions brutes d’anys enrere, acumula un any de retallada progressiva de la tendència interanual, que al febrer es va situar en un 5,6%.
Amb tot, les importacions totals encara es troben en un context de contracció respecte a anys anteriors, principalment com a causa de les importacions més baixes que han anat registrant durant els últims anys els grups electrònica, farmàcia i perfumeria, transport, l’esmentat construcció i industrial.
Amb la perspectiva de l’evolució dels últims tres anys, cap d’aquests grups apunta a una possible recuperació de les importacions a curt termini, segons Estadística.
L’evolució que presenta la tendència de les importacions totals ve marcada per un alentiment del decreixement, que es comença a detectar a partir del segon trimestre del 2009.
Aquesta situació es manté fins a mitjans de l’any 2010. A continuació, s’observa un increment sostingut de la tendència, encara vigent i que representa el màxim període de creixement de la tendència de la sèrie presentada.

importació de carburants
D’altra banda, cal assenyalar que el total d’importacions de carburants durant el mes de febrer es va situar en 18,3 milions de litres, cosa que representa un lleuger increment del 0,7% en la tendència mensual i una tendència interanual estable del 0,3%. El total d’importacions de carburants presenta un lleuger increment de la tendència mensual al febrer, com a conseqüència de l’augment de les importacions registrat en gasoil de locomoció.
En termes interanuals, la situació és similar, i són les importacions de gasoil les que presenten un increment més rellevant, en aquest cas, de la tendència interanual. Les importacions de fuel domèstic es mantenen estables i les de gasolina sense plom continuen presentant una tendència interanual descendent, situació que es manté durant els últims tres anys. La tendència de les importacions totals de carburants evoluciona en llindars inferiors als dels anys precedents. No obstant, des de mitjans de l’any 2010 es pot observar una tendència sostinguda de lleuger creixement, actualment vigent.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic