Diari digital d'Andorra Bondia

El visat i el transport, un problema per atraure turistes xinesos al Principat


Escrit per: 
M. S. C.

Tot i que Andorra podria esdevenir un destí atractiu per als turistes xinesos, el transport i els tràmits fronterers dificulten el desenvolupament d’aquest mercat.

El delegat general de la Cambra Xinesa de Comerç Internacional i secretari general de l’Associació d’Empreses de la Xina a França (AECF), Zhang Gang, va explicar que “hi ha una gran possibilitat d’encoratjar l’arribada de turistes xinesos a Andorra”, però va afegir que no hi ha un accés fàcil al Principat, i va posar com a exemple la inexistència d’un ferrocarril que uneixi Andorra i Tolosa, un fet que dificulta la mobilitat d’una gran delegació turística. Així mateix, Gang va explicar que “hi ha el problema dels visats”, perquè, tot i disposar-ne d’un de francès o espanyol, com que Andorra no forma part de la Unió Europea “s’ha de passar per la frontera”.
Una solució de la situació actual (a banda d’un canvi en els procediments en vigor) seria, per Gang, instal·lar un despatx del consolat a la Xina. El mercat que s’obriria seria important. La qüestió és que França acull 1 milió de turistes del país asiàtic a l’any. “Si cada un deixa a la capital francesa uns 500 euros per cap, podem imaginar el volum que deixarien 10.000 turistes a Andorra tenint en compte que és un país duty free”, va indicar el secretari general de l’AECF.
En tot cas, Andorra interessa i per aquest motiu ahir es va desplaçar al Principat una delegació de 27 empresaris xinesos establerts a França. Entre ells s’hi trobaven grans operadors turístics d’aquest país, que van mantenir entrevistes amb empresaris andorrans. El president de la Cambra de Comerç, Marc Pantebre, va remarcar que l’objectiu del sector turístic del Principat és intentar atraure una part d’aquests visitants que es desplacen fins a França. Pantebre va remarcar que el turista xinès és molt curiós. “Crec que podem vendre Andorra com un atractiu”, va assenyalar.
Pel president de la Cambra de Comerç, intentar atreure inversió directa de la Xina és quasi una quimera. Tot i així, va destacar que els empresaris d’aquest país establerts a França “poden fer una extensió del seu negoci a Andorra, o des del Principat a l’exterior, perquè ja estan aquí”. Per Pantebre, aquest és el segment que s’ha d’anar a buscar. Així mateix, es va mostrar satisfet del nombre d’empresaris que es van desplaçar fins a Andorra tenint en compte que l’associació té una quarantena de membres. De la seva banda, el delegat general de la Cambra Xinesa de Comerç Internacional va afirmar que “hem vingut amb l’esperança de veure la possibilitat d’una inversió al Principat i desenvolupar la col·laboració bilateral entre les empreses” dels dos països.

Una obertura més gran

Durant la presentació que el president de la Cambra de Comerç va fer del Principat també va posar en relleu els canvis que en un futur força immediat ha d’emprendre el país. Així, es va mostrar convençut que d’aquí un any les condicions seran diferents en l’àmbit de la inversió estrangera, ja que “hi ha la voluntat clara i inequívoca del nou Govern, que l’anterior també tenia amb un matís diferent, que l’economia andorrana s’ha d’obrir”. Així, va indicar que cal completar els pilars existents (el turístic i financer) amb nous sectors i activitats econòmiques. És en aquest punt que la Llei d’inversió estrangera té un rol fonamental, segons Pantebre. El president de l’entitat va remarcar que aquesta posició és recolzada per amplis sectors, i per aquest motiu va destacar que “ara es donen els condicionants polítics, econòmics i socials perquè aquesta inversió sigui acceptada d’una manera més fàcil que abans”.
De fet, el delegat general de la Cambra Xinesa de Comerç Internacional es va referir a les possibilitats que ofereix el sector bancari, tenint en compte que en la delegació hi havia la presència d’entitats financeres del país asiàtic. Gang va ressaltar que “si el cas ho permet, crec que els banquers xinesos haurien d’instal·lar-se al Principat”. Tot i així, va deixar clar que això depèn de la llei del sistema financer en vigor al Principat.

Les importacions xineses ocupen la quarta plaça i representen 47 milions d’euros dels 1.143 totals

El volum d’importacions de mercaderies xineses a Andorra va representar 47 milions d’euros dels 1.143 milions totals registrats l’any passat (un 4,12%). Tot i que el país asiàtic ocupa la quarta plaça com a proveïdor de productes al mercat del Principat, el secretari general de l’Associació d’Empreses de la Xina a França ho considera una xifra “mediocre” i creu que cal incrementar-la. Per aquest motiu, va remarcar que encara existeix un gran potencial en tot el que fa referència a la col·laboració econòmica i comercial.
La missió que va acollir ahir la Cambra de Comerç va venir a la recerca d’homòlegs per facilitar les exportacions de productes andorrans cap al mercat xinès i també des d’aquest país cap al Principat.
L’associació va néixer fa quatre anys i en l’actualitat compta amb 41 empreses, de mitjana i gran dimensió, i amb més de 2.600 empleats, 2.256 dels quals són francesos. La inversió total arriba a 1.200 milions d’euros, repartits en els camps bancari, aeronàutic, del transport marítim, les telecomunicacions, l’energia, l’electrònica i el turisme, entre d’altres. A l’entitat hi són presents empreses i organismes públics i privats xinesos establerts a França que utilitzen l’associació com a pont econòmic i comercial entre la Xina i el país veí del nord.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte