Diari digital d'Andorra Bondia

Els abonats a la banda ampla continuen augmentant al maig i ja se situen en els 25.887


Escrit per: 
Agències

Els abonats a la banda ampla han continuat augmentant al maig en un 0,3% i ja se situen en els 25.877. Així ho ha fet públic aquest dijous el Departament d'Estadística que ha ressaltat que aquesta xifra representa una tendència interanual a l'alça del 4,4%.

Els serveis d’Internet banda ampla totalitzen 25.887 abonats, el que representa una tendència interanual a l’alça (4,4%). En aquest sentit, des d'Estadística destaquen que l’evolució del servei de banda ampla basat en fibra òptica manté una elevada taxa de creixement en termes interanuals (41,1% el mes de maig) en detriment del servei d'ADSL, que aquest mes davalla un -38,3%. Així, un 73,6% dels abonats a Internet banda ampla ja utilitzen la fibra òptica.

Pel que fa a la telefonia, al tancament del mes de maig, el nombre d’abonats se situa en 48.506 pel que respecta a la fixa, i 64.309 pel que fa a la mòbil. La tendència mensual dels dos serveis es manté estable, tot i que s’ha observat una tendència a la baixa durant 2011 i el que va d’enguany. En aquest sentit, les dades mostren que és en termes interanuals, on les variacions acusen un major diferencial: un -2,3% en telefonia fixa i un -1,4% en abonats a telefonia mòbil.

En el cas de telefonia fixa, la causa és la davallada dels abonats al Canal XDSI, ja que els abonaments a línies telefòniques es poden considerar estables, tot i la marginal variació del 0,2% interanual. En el cas de telefonia mòbil, el retrocés interanual s’explica per la davallada que durant el darrer any experimenten els abonats en modalitat de prepagament, ja que els de contracte augmenten en un 3,6%.

Respecte al trànsit telefònic durant el mes de maig, s'han comptabilitzat 21,3 milions de minuts. Segons Estadística, totes dues tendències presenten una evolució baixista durant el darrer any; la interanual de manera més acusada, en registrar aquest mes un -8,8%, en consonància amb els diferencials registrats durant els últims mesos. En aquest context, la tendència baixista es manifesta tant en el cas del trànsit telefònic internacional, que davalla un -8,1% interanual, com en el nacional, que registra un -8,9%.

D'altra banda, el trànsit d’Internet banda ampla continua evolucionant a l‘alça en termes interanuals (32%) i també en la tendència mensual (0,2%). A aquesta situació hi contribueixen tant el trànsit nacional com, sobretot, l’internacional (amb major pes relatiu en el trànsit total), que durant el mes de maig registra una tendència interanual del 31,7%. En aquest sentit, Estadística assenyala que la progressiva migració del servei ADSL cap al servei basat en fibra òptica, consolida aquesta última modalitat com la de major consum d’Internet de banda ampla, tant a nivell de trànsit nacional com internacional. Actualment el trànsit d’Internet a través de fibra ja representa un 76,9% del total. Com a conseqüència, la part internacional del trànsit via ADSL es redueix un -38,6% interanual, en favor del servei de fibra òptica que augmenta un 100,8%. Del trànsit total per Internet, la major part és internacional, és a dir, dirigit a llocs web ubicats a l’estranger. Concretament, el mes de maig, el trànsit internacional va representar el 94% del trànsit total.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic