Diari digital d'Andorra Bondia
El sector del comerç i la reparació de vehicles és el que ha registrat més baixes laborals, 206, per accidents.
El sector del comerç i la reparació de vehicles és el que ha registrat més baixes laborals, 206, per accidents.

Els accidents laborals augmenten un 10,6% en el primer semestre


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

En el primer semestre de l’any la Caixa Andorrana de Seguretat Social ha registrat fins a 2.267 accidents laborals, xifra que suposa un increment del 10,6% respecte els primers sis mesos de l’any passat, quan es van comptabilitzar 2.048 sinistres a la feina.
Aquesta xifra a més consolida el repunt dels accidents laborals ja apuntat el 2016 quan es va trencar la tendència a la baixa iniciada el 2011, amb l’única excepció del 2014 en què hi va haver un lleuger increment. Si el segon semestre es mantingués la mateixa línia, es tancaria el 2017 per damunt dels 4.000 accidents, xifra que es va aconseguir rebaixar per primer cop el 2011 i que no s’ha tornat a superar en els darrers cinc anys.
L’increment de sinistres ha comportat també un augment de les baixes laborals derivades d’aquests, si bé en un percentatge menor. Així, segons les dades fetes públiques al web de la CASS, fins a 1.085 de les baixes comptabilitzades fins al juny han estat motivades per un accident laboral, un 6,43% més que en el primer semestre del 2017.
Pel que fa a la durada mitjana de les baixes ha estat de 43 dies, un més que l’any passat, però encara lluny dels 48 dies de mitjana que es van comptabilitzar els exercicis 2015 i 2016. A més a més, una persona que treballava en el sector del comerç i reparació de vehicles de motor va perdre la vida el juny passat com a conseqüència d’un accident laboral.
Un altre aspecte a destacar en relació amb aquestes xifres és que el principal volum d’accidents laborals no es dóna en cap dels sectors que tradicionalment n’acumulen més per tenir, també, un volum més gran d’assalariats. En aquest sentit, en aquests sis primers mesos de l’any encapçala la llista de sinistralitat laboral el sector d’altres activitats socials i de serveis prestats, amb 556, 38 més dels que es van comptabilitzar en aquest sector entre el gener i el juny del 2017.
El segon sector amb més accidents ha estat, igual que l’any passat, el del comerç i la reparació de vehicles de motor, que ha registrat fins a 402 sinistres el primer semestre de l’any, un 11% més que en el mateix període del 2017. En el tercer lloc, i després que el 2016 desbanqués el sector de l’hoteleria i tornés al podi dels sectors amb més sinistralitat, repeteix per tercer any consecutiu la construcció, que en els primers sis mesos de l’any ha registrat 348 accidents laborals, un 14% més que els 305 que van tenir lloc entre els mesos de gener i juny de l’any passat.
El quart lloc del rànquing és per l’hosteleria, amb 307 sinistres, seguit ja a força distància pel sector de les activitats immobiliàries, 180 accidents, i el d’administració pública, defensa i seguretat social, en el qual s’han comptabilitzat 143 sinistres.
En canvi, entre les activitats amb menys sinistralitat trobem els organismes extraterritorials, sector en el qual, a diferència de l’any passat quan no hi va haver cap accident, s’han registrat dos sinistres, i règims especials –el grup relatiu als assalariats contractats en el marc del programa de treball temporal impulsat per l’executiu–, en què els primers sis mesos de l’any s’han comptabilitzat tres accidents, que han generat però dues baixes, amb una mitjana de durada de 94 dies.
Tot i que l’increment de la sinistralitat ha estat generalitzat en tots els sectors d’activitat, en quatre s’han registrat menys accidents laborals que el 2017. Així, en el sector de l’agricultura, ramaderia, caça i silvicultura s’han comptabilitzat quatre sinistres (17 l’any passat), en producció i distribució d’energia elèctrica n’hi ha hagut 6 (8 el 2017), 94 accidents en el sector d’activitats sanitàries i veterinàries (98 fa un any), mentre que en el cas de les indústries manufactureres, la CASS té registrats 111 sinistres, un menys que el primer semestre del 2017.
Pel que fa al nombre de baixes laborals derivades dels accidents, igual que l’any passat, els tres sectors amb més sinistres són els que han comportat més baixes laborals en aquests primers sis mesos de l’any, si bé hi ha dos sectors que s’intercanvien la posició. 
Així, en el sector del comerç i reparació de vehicles de motor s’han comptabilitzat 206 baixes amb una durada mitjana de 43 dies, el sector d’altres activitats socials i de serveis prestats ha registrat 199 baixes, també d’una durada mitjana de 43 dies, mentre que en el cas de la construcció, les baixes laborals han estat 194 amb una durada igualment de 43 dies.
Entre els sectors van registrar menys baixes provocades per accidents destaca el d’agricultura, ramaderia, caça i silvicultura i el d’organismes extraterritorials que només van registrar una baixa.

accidents
laborals
semestre
primer
augmenten
Número de vots: 325
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic