Diari digital d'Andorra Bondia
El Govern ja ha compartit amb el sector el reglament dels apartaments turístics.
El Govern ja ha compartit amb el sector el reglament dels apartaments turístics.

Els apartaments estimen perdre un 25% de llits amb la nova normativa


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

La proposta de reglament dels apartaments turístics elaborat pel Govern ha generat malestar entre les empreses que gestionen aquests allotjaments. Remarquen que el text és extremadament dur i que la intenció de la nova normativa és eliminar part de l’oferta. Així, l’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic (AEAT) estima que es perdran entre un 15% i un 25% dels llits actuals, ja que caldrà eliminar apartaments i reduir la capacitat en els que segueixin funcionant. Unes exigències, però, que no es demanen als hotels, denuncien. Per això, “la sensació de tots els afiliats és que hi ha la filosofia que els apartaments han de reduir la capacitat i perdre mercat i els hotels, no. Per què?”, es va preguntar la presidenta de l’entitat, Valérie Lackner, que considera que aquesta “desproporció” no és justa. De fet, l’AEAT lamenta que “aquesta llei sembla que l’hagin fet per beneficiar els hotelers”, va dir la secretària, Rosa Santamaria.
Des de l’associació, s’assenyala que aquesta disminució de l’oferta serà, d’una banda, pels coeficients que s’han establert en els edificis que acullen apartaments. Així, durant el primer any, es limiten al 75% els habitatges d’un edifici que es poden destinar a aquest ús, mentre que per al segon any ja serà un 50%. Això farà que hi hagi propietaris que es trobin que no poden llogar el pis perquè ja s’ha assolit el llindar màxim. Per l’entitat, aquest fet afecta la llibertat dels privats,  ja que fa uns anys van fer una inversió i ara pot ser que hagin  de llogar el pis per als residents en zones destinades al turisme. L’AEAT adverteix que els particulars que es trobin amb la impossibilitat de llogar un pis per a ús turístic decidiran fer-ho de manera il·legal i, per tant, la mesura comportarà un increment de l’intrusisme. “Anirà llogant a través del boca-orella, no seguirà la llei amb totes les exigències que això suposa, ni pagarà impostos”, va destacar Santamaria. 
La presidenta de l’associació va recordar que la llei dona l’opció que més del 75% d’un edifici es pugui destinar a apartaments, sempre que es faci un canvi d’ús, de residencial a hoteler. Amb tot, va remarcar que aquesta transformació és molt costosa, tot i que es dona un període de cinc anys per fer reformes, ja que hi ha edificis que tenen més de 30 anys. A més,  va exposar que en alguns casos hi ha residents que viuen en el mateix edifici tot l’any i que no se’ls pot obligar a assumir el cost d’aquestes obres.
Una altra de les mesures que farà reduir l’oferta seran les normes relacionades amb la capacitat dins de cada apartament. El reglament fixa que caldran 8 m2 per persona, mentre que per als estudis (encara que facin 50 m2) podran encabir un màxim de cinc persones. A més, s’obliga a eliminar els espais cabina (que són una mena de requadre en el qual es posa una llitera). Des del sector, es comparteix que no es puguin acollir més de sis persones en un apartament que només té un bany, però no veu necessari que els apartaments amb un dormitori que compleix els 8 m2 per persona hagin d’eliminar la cabina. Sobre aquesta qüestió, argumenten que un pis que fins ara es llogava per a sis persones només en podrà acollir cinc, que és la mateixa capacitat d’un estudi. Això obligarà a reduir el preu d’aquest pis, però el propietari, remarquen, haurà de continuar fent front a unes despeses més importants que no pas si es tractés d’un estudi per mantenir l’immoble. Creuen que això farà que un bon nombre de propietaris optin per vendre l’apartament. 
Quant a l’accessibilitat, l’entitat també troba llacunes en el reglament, ja que “no queda clar què vol dir adaptar un apartament”. S’assenyala que caldrà aportar un document tècnic per acreditar que l’apartament està adaptat. Ara es demanarà un aclariment al Govern sobre aquesta qüestió. Un altre aspecte conflictiu és el número de registre turístic que hauran de tenir tots els apartaments. Indiquen que sembla que serà com un registre de la propietat, perquè caldrà aportar l’escriptura i tota la documentació de l’habitatge. Tenint en compte que el 90% dels clients són estrangers, les empreses gestores adverteixen que serà complicat, ja que hi ha propietaris que van comprar fa 30 anys i no han regularitzat la situació al país d’origen. A més, caldrà un número de registre tributari (NRT) dels no residents. L’AEAT vol conèixer les conseqüències que aquest fet tindrà, si el propietari tributarà a Andorra, i què passarà amb el país d’origen. A l’últim, l’entitat critica la negativa del ministeri de Turisme d’adoptar les claus en comptes de les estrelles. Tot i que la classificació serà facultativa, remarquen que la utilització de les claus evitaria confusions.
L’associació va rebre el reglament la setmana passada i tenia de termini fins ahir per fer-hi aportacions.

Govern
reglament
apartaments turístics

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte