Diari digital d'Andorra Bondia
Els assessors fiscals asseguren que han augmentat els esportistes i jubilats francesos que s'expatrien a Andorra arran del CDI
Els assessors fiscals asseguren que han augmentat els esportistes i jubilats francesos que s'expatrien a Andorra arran del CDI

Els assessors fiscals asseguren que han augmentat els esportistes i jubilats francesos que s'expatrien a Andorra arran del CDI


Escrit per: 
Agències / Foto: M.M.

Des que el gener de 2016 va entrar en vigor el Conveni de Doble Imposició (CDI) entre França i Andorra, el nombre i l'interès dels jubilats i esportistes francesos per expatriar-se i residir al Principat ha augmentat. Així ho ha assegurat el vicepresident de l'Associació d'assessors tributaris i fiscals, Marc Vilallonga, abans de realitzar una conferència a la sala d'actes de MoraBanc aquest dijous a la tarda. Segons Vilallonga, arran de l'entrada en vigor del conveni aquests dos col·lectius s'estan interessant i decantant molt per Andorra a l'hora d'escollir residència per davant d'altres països, gràcies a l'entrada en vigor del text.

Tot i això, i malgrat que el CDI introdueix uns tipus convencionals reduïts i mitiga la doble imposició econòmica, el que s'està notant és que l'interès d'empreses o empresaris francesos per instal·lar-se al país va més lent. “Veurem si es pot agafar més interès a la llarga, però actualment si ho comparem amb els residents i esportistes, és molt menor”, ha explicat el vicepresident. 

Segons ha recordat el mateix Vilallonga, l'objectiu del conveni era fomentar l'intercanvi econòmic entre els dos estats. “El que s'esperava amb el CDI és que pogués facilitar la inversió estrangera francesa i això, en gran part, s'ha aconseguit ja que permet que els empresaris puguin obrir el seu mercat natural i pensar en les fronteres més pròximes”. Cal recordar que el text signant entre França i Andorra va ser el primer CDI que es va formalitzar, un fet que Vilallogna ha volgut destacar de manera positiva. “El conveni amb França va servir de model per signar-ne un altre amb Espanya, que potser s'hagués fet a l'inrevés si no s'hagués aconseguit un conveni tant bo”, ha sentenciat. 

Durant la conferència, que portava com a títol 'Anàlisi de les disposicions del CDI amb França: relatives als residents persones físiques i a les empreses', també hi ha participat l'advocat francès, Michel Collet. 

Regularització dels béns i comptes no declarats 

La possibilitat de regularitzar els béns i comptes per part dels ciutadans espanyols no residents que tinguin patrimoni no declarat a Andorra, tindrà una imposició sancionadora del 62% i no del 150%. Això sí, sempre que aquesta regularització es faci de forma espontània, voluntària i abans de l'intercanvi d'informació. Aquestes són les condicions que hi ha vigents a l'estat espanyol, després que el 6 de juny d'enguany, la direcció general de Tributs espanyola realitzés una consulta vinculant reduint aquest percentatge i, per tant, eliminant la sanció que s'havia imposat. 

Així ho ha explicat i ho ha volgut deixar clar Vilallonga, després que aquests últims dies hagin aparegut algunes notícies que afirmaven que aquesta reducció del percentatge era una novetat actual, mentre que aquest canvi ja s'aplica des del juny.

assessors fiscals
esportistes
jubilats
CDI

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte