Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Xavier Espot, en la roda de premsa d'aquesta tarda.
El cap de Govern, Xavier Espot, en la roda de premsa d'aquesta tarda.

Els autònoms podran percebre la prestació per cuidar els fills menors de 14 anys


Escrit per: 
M. P. / Foto: SFGA

Els treballadors per compte propi tindran dret a percebre el permís retribuït per fer-se càrrecs dels fills menors de 14 anys o que tinguin alguna discapacitat. Es tracta d’una de les mesures que s’inclouen en el projecte de llei de mesures excepcionals i urgents, en material processal i administrativa, per a la situació d’emergència sanitària causa per la pandèmia de la SARS-CoV-2 que el Govern entrarà tràmit parlamentari demà seguint el procediment d’extrema urgència i necessitat, podent-la aprovar, d’aquesta manera, dilluns. Es tracta d’una de les qüestions més consultes havien generat, a més de crítiques, i segons Espot, després d’analitzar-ho, “ens semblava just que també s’hi puguin acollir”. Ara bé, aquells autònoms que s’hi vulguin acollir no podran ser beneficiaris de la prestació per aturada de l’activitat prevista en la darrera llei òmnibus i que justament té el mateix import que el permís: 1.083 euros, el salari mínim. Igualment, qui es vulgui beneficiar d’aquesta ajuda haurà de demostrar que no poden dur a terme la seva feina mitjançant el teletreball.

Sense deixar el permís retribuït per fills a càrrec, el cap de Govern també ha donat a conèixer que s’ha aprofitat la modificació per introduir un altre canvi en el reglament: tenint present que està previst que els centres escolars obrin a partir del 2 de juny, es deixa clar que la prestació es podrà rebre mentre l’activitat lectiva no torni a la normalitat.

El text també serveix per introduir altres canvis en relació als autònoms. Un cop la llei estigui aprovada, els treballadors per compte propi que cotitzen amb bases del 125% al 137,5% també es podran beneficiar de l’ajuda per aturada de l’activitat. Fins ara només la podien demanar els que es trobaven entre el 25% i el 100% de la base de cotització. Segons Espot, inicialment es va pensar que els treballadors amb bases de cotització superiors al 100% “podien tenir uns estalvis i no els calia la prestació”, però que “l’experiència pràctica ens ha evidenciat que hi ha moltes persones en dificultats econòmiques” i per tant, també han de tenir “dret” a percebre la prestació de 1.083 euros. Ara bé, ha matisat que el Govern podrà afegir requisits per tal d’accedir-hi, i en cas de comprovar que es tenen ingressos molt significatius o uns estalvis importants, “es podrà limitar la prestació”.

També s’ha inclòs que es puguin beneficiar d’aquesta prestació les persones que es troben en règim per a menors de 35 anys i aquells que havien iniciat la seva activitat entre l’1 i el 13 de març. Igualment s’ha decidit que la prestació sigui retroactiva des del mes d’abril.

Paral·lelament, el projecte de llei preveu que els negocis que van suspendre la seva activitat de manera voluntària (sense una obligació decretada) poden mantenir la reducció al 100% dels lloguers dels locals comercials fins que es decreti la fi de la situació d’emergència sanitària. Arribats a aquest punt, però, els locals comercials tancats per voluntat queden sotmesos a la represa progressiva de la renda d’acord amb el segon paquet de mesures urgents aprovat.

Per últim, també es clarifiquen diversos aspectes de caràcter processal, per exemple, establint com s’han de tornar a computar els terminis que es van suspendre quan es va declarar l’emergència sanitària.

Andorra
autònoms
prestació
fills
Espot
mesures
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic