Diari digital d'Andorra Bondia
Puigcercós va comparèixer ahir per presentar l’Informe anual 2017.
Puigcercós va comparèixer ahir per presentar l’Informe anual 2017.

Els bancs aposten per la innovació tecnològica i atraure ‘fintech’ al país


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

Un dels reptes de les entitats bancàries del país és la innovació tecnològica. La directora general d’Andorran Banking, Esther Puigcercós, va destacar que una mostra d’aquesta aposta és la inversió realitzada pel sector en aquest àmbit durant el 2017, que puja a 40 milions d’euros –una xifra important tenint en compte el benefici net de 131 milions d’euros, va dir–. Puigcercós va remarcar que tot això té per objectiu tenir “un entorn amigable per buscar la màxima experiència del client”. Al mateix temps, el sector també pretén atraure fintech (empreses del sector financer que utilitzen les tecnologies per crear productes innovadors) perquè utilitzin el país com a laboratori dels nous serveis que desenvolupin. 
En aquest sentit, Puigcercós va posar en relleu que Andorra té 80.000 habitants i 8 milions de turistes a l’any i això el converteix en un indret interessant per testejar aquest nous serveis. Un dels exemples que va donar va ser el fet que els comerços disposin d’un sol aparell TPV per a totes les entitats bancàries del país. Tenint en compte que als establiments del Principat es paga amb targetes de diferents països i que els clients, en ser de procedències diverses, tenen diferents necessitats i gustos, això podria interessar aquestes fintech per provar nous mitjans de pagament, veure si funcionen i si interessen a l’usuari. “Nosaltres els ajudaríem en el període de proves i d’aquesta manera també veuríem si algun producte ens pot interessar”, va dir la directora d’Andorran Banking, que va remarcar que tot plegat permetria als bancs beneficiar-se dels projectes de les diferents fintech que es puguin instal·lar al Principat per fer-lo servir com a laboratori. L’Associació de Bancs Andorrans també està participant activament en la comissió Blockchain de la Confederació Empresarial Andorra (CEA).
A banda de la transformació digital, els altres reptes del sector són l’adaptació a la nova legislació i l’educació financera. Quant als canvis en la legislació, la directora d’Andorran Banking va parlar de l’adopció de la normativa europea sobre la solvència i liquiditat de les entitats bancàries i empreses d’inversió. Va recordar que ja hi ha a tràmit el projecte de llei però que el que ara falta és el reglament que la desenvolupa “per fer els nostres càlculs i poder estar preparats l’1 de gener del 2019”. Aquest text suposarà una “feina important” de transposició. Sobre l’impacte que tots aquest canvis tindran en les entitats, Puigcercós va remarcar que els bancs andorrans fa quinze anys que han sortit fora de les fronteres i, per tant, ja coneixen aquesta normativa. Tot i que va acceptar que el procés tindrà uns costos, hi ha la seguretat que tots els competidors hauran de fer el mateix. Preguntada per les possibles fusions d’entitats financeres, Puigcercós no va voler donar cap informació i va argumentar que això està a les mans dels propietaris dels bancs. 
En relació amb l’educació financera, la directora de l’associació de bancs va explicar que se centrarà a formar els professionals a través de la Universitat d’Andorra i també s’emprendrà una acció per explicar què és la banca als estudiants de primera ensenyança.

Intercanvi automàtic
Al finals d’aquest mes de juny hi haurà el primer intercanvi automàtic d’informació a l’Agència Tributària d’Andorra per després al setembre enviar-ho a les agències tributàries corresponents. Puigcercós va especificar que es tracta només d’un “tema informàtic” i que no els consta cap tipus d’incident. També es va referir a l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) per reiterar la necessitat que es garanteixin les especificitats en tots els sectors.
La directora de l’associació de bancs va fer aquestes declaracions en motiu de la presentació de la memòria anual corresponent al 2017. El conjunt d’entitats bancàries va tancar l’exercici amb un augment dels recursos gestionats de l’1,55% respecte al 2016. En concret va assolir un volum agregat en actius de 46.000 milions d’euros. Des de l’entitat es va posar en relleu que aquest creixement suposa el desè exercici consecutiu en què la banca augmenta recursos gestionats i indica que això demostra la fortalesa i estabilitat de la plaça. El benefici net es va situar l’any passat en 131 milions d’euros tot i els tipus d’interès baixos i l’increment de costos derivats del nou marc normatiu, remarquen.  

bancs
innovacio
tecnològica
'fintech'
país

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte