Diari digital d'Andorra Bondia
Els bancs constaten un augment de la demanda de crèdits hipotecaris
Els bancs constaten un augment de la demanda de crèdits hipotecaris

Els bancs constaten un augment de la demanda de crèdits hipotecaris


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Després que des del Col·legi Professional d’Agents i Gestors Immobiliaris (AGIA) es va apuntar que aquest 2017 havia arrencat molt bé i que podria esdevenir l’any de la consolidació de la recuperació del sector immobiliari, ara són les entitats financeres les que confirmen aquesta millora i bona evolució del sector. I és que els bancs han pogut constatar un increment remarcable de la demanda de crèdits hipotecaris per part dels clients, fet que evidencia un augment de la venda de pisos.
En el cas de MoraBanc, el nombre d’operacions hipotecàries fetes els set primers mesos del 2017 s’ha incrementat un 51% respecte al mateix període del 2016, segons explica la directora general adjunta de Negoci Andorra de l’entitat, Gisela Villagordo, que va precisar que el que “podem copsar ara mateix al mercat des de la nostra posició és que creix l’interès per la compra d’habitatges i tenim més demanda de finançament associada”.
Quant a les raons que expliquen aquesta tendència a l’alça, Villagordo assenyala els tipus baixos d’interès i també la pujada dels preus dels habitatges de lloguer. En el cas concret de l’entitat, que fins al juliol ha destinat un 33% més de diners a préstecs hipotecaris que en els primers set mesos de l’any passat, la responsable de Banca País remarca la “predisposició” de l’entitat a “oferir finançament, gràcies als bons nivells de liquiditat i solvència que tenim”. 
En aquest sentit, Villagordo va destacar l’esforç fet per l’entitat per “presentar-se com un banc que dona crèdit, i per tant, també hipoteques”, i va assegurar que “s’ha estat proactius i s’ha presentat una oferta diferencial en aquests productes i especialment per a la compra d’habitatge”.
Per la seva part, BancSabadell d’Andorra (BSA) també ha constatat aquest increment del mercat hipotecari. De fet, segons explica el director de Banca Comercial de l’entitat, Gerard Fonolleda, entre el gener i el juliol d’aquest any BSA “ha concedit pràcticament el doble d’hipoteques que en el mateix període de l’any passat”.
Aquest creixement ha estat possible perquè “la demanda d’habitatges a Andorra s’ha reactivat i, conseqüentment, la demanda d’hipoteques”, però també, apunta Fonolleda, perquè “la política comercial de l’entitat d’aquests darrers anys, enfocada a la concessió de finançament a particulars i empreses del país, ens ha permès enguany ser un actor important d’aquesta reactivació”.
Des d’Andbank, el sots-director general de Banca País, Josep Maria Cabanes, assegura que “s’observa una tendència a la recuperació de la demanda d’hipoteques, després d’una aturada deguda a la conjuntura econòmica global”. En aquesta línia, Cabanes, que recorda que la tendència dels darrers anys “se situava més cap al lloguer d’habitatges que no pas cap a la compra”, apunta que “aquesta conjuntura de reactivació de l’economia sembla que fa pensar la població un altre cop en la possibilitat de compra”.
Tot i no oferir dades concretes, el directiu d’Andbank va confirmar un cert increment dels préstecs hipotecaris, tot i que va advertir que ara “el problema principal és l’oferta d’habitatges, que en poblacions com Andorra la Vella o Escaldes-Engordany són més escassos, la qual cosa suposa un topall a l’hora que les demandes puguin augmentar”.
Pel que fa a la política de crèdits de l’entitat, Cabanes, que es va mostrar convençut que la tendència a l’alça seguirà “amb un creixement sostenible i moderat” el segon semestre de l’any, va explicar que a causa de les noves normatives internacionals, així com per aspectes operatius, “les adjudicacions es fan de manera més particular i es valora cada demanda cas a cas”.
Finalment, des de Vall Banc, i tot i que cal tenir present que el 2016 ha estat el seu primer exercici complet, “també s’ha constatat aquest increment de la demanda de préstecs hipotecaris”, segons han apuntat fonts properes a l’entitat. Des de Crèdit Andorrà no es va voler donar cap dada ni comentar la qüestió de l’evolució del mercat hipotecari.

bancs
augment
demanda
crèdits
hipotecaris
constaten
Número de vots: 201
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic