Diari digital d'Andorra Bondia
 Eric Jover durant la roda de premsa d’ahir a la tarda.
Eric Jover durant la roda de premsa d’ahir a la tarda.

Els bancs hauran de tenir plans per facilitar un rescat si són insolvents


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Jonathan Gil

El Govern va aprovar ahir el projecte de llei de recuperació i de resolució d’entitats bancàries i d’empreses d’inversió que té com a objectiu possibilitar la resolució de qualsevol institució financera sense que suposi una interrupció greu del sistema, minimitzant tant com sigui possible el risc per als contribuents. El text comportarà la derogació de l’actual Llei de l’AREB, la també coneguda com a llei BPA, i el que fa, segons va exposar el ministre portaveu, Eric Jover, és complementar la llei del 2015 per tal de complir amb la totalitat de les directives europees d’aquesta matèria que s’han anat incorporant a la legislació andorrana des de l’acord monetari.

Segons Jover, la nova llei obligarà les entitats actuals a disposar dels plans de  recuperació i resolució. “Tenir els plans provoca un efecte de reflexió tant de la pròpia entitat com del supervisor, que permet que les estructures de les institucions i entitats siguin adequades per poder prendre bones decisions”, va exposar el ministre, que també va destacar la importància de la fase preventiva, que és un dels elements en què incideix el nou text. “La fase de recuperació pot fer que en alguns casos s’eviti que entrem en una fase d’inviabilitat i per tant, a la resolució”, va afirmar. Pel que fa al procés de resolució, va indicar que és similar al de la llei actual. Les entitats també hauran de disposar del requisit mínim de fons propis i de passius.

De fet, el projecte de llei també ha d’assegurar, en la mesura que sigui possible, la continuïtat de les activitats de les entitats bancàries o de les empreses d’inversió, la interrupció de les quals podria pertorbar el bon funcionament de l’activitat econòmica. Igualment, ha de protegir els dipositants els fons dels quals estan garantits pel sistema de garantia de dipòsits i ha d’assegurar una utilització òptima dels recursos públics. És a dir, es busca minimitzar tant com sigui possible l’impacte que pugui tenir un procés de recuperació o resolució en les arques públiques.

 

Jover va detallar que en una de les disposicions transitòries s’ha previst que l’adaptació que hagin de fer les entitats financeres “es faci a un ritme adequat perquè no ho visquin com un estrès complementari”. El ministre va recordar que els darrers temps ja han hagut de fer “canvis molt importants” que han comportat “un esforç molt important”, per tant, es vol treballar “a uns ritmes assumibles”. Aquesta adequació “pas a pas” és una de les adequacions previstes a l’hora de transposar les directives. I és que Jover va admetre que malgrat que s’han d’adaptar a les normatives, hi ha la possibilitat d’introduir algunes excepcions “associades a la realitat andorrana”.

Per últim, també va aclarir que encara que s’aprovi una nova normativa quan el procés de resolució de BPA encara no s’ha enllestit, aquest se seguirà regint per la llei aprovada el 2015.

L’accés als actius de renda variable, “els pròxims dies”
Vall Banc va informar dimarts que ha iniciat el procés de recuperació dels 500 milions d’euros en renda variable que es trobaven bloquejats a Suïssa. Si bé no s’ha concretat quan hi podran tenir accés els clients, ahir el ministre portaveu, Eric Jover, va apuntar que segons la informació donada pels directius de l’entitat, el procés es podria donar “els propers dies”, si bé no va concretar res més.

Jover es va voler “felicitar” d’haver arribar “a una fase realment final” del procés de retorn dels actius i va indicar que s’ha fet la distribució corresponent tant a Vall Banc com a l’AREB. “És una molt bona notícia”, va insistir.

Preguntat sobre si el Govern tem un increment de demandes un cop els clients puguin quantificar el valor dels seus actius, que alguns sospiten que es pot haver devaluat de forma important, el portaveu de l’Executiu no va entrar en massa valoracions si bé va admetre que seran “els propietaris qui hauran de decidir si volen emprendre accions legals o no”. Una acció “legítima si consideren que els seus drets han estat vulnerats”. En aquest punt Jover va voler deixar clar que “el bloqueig dels actius a Suïssa no ha estat responsabilitat del Govern, ni de l’AREB ni de Vall Banc”. Segons ell l’AREB tindrà la seva estratègia de defensa, “però la responsabilitat en cap cas és seva”.

L’OCDE reconeix millores en transparència
El Fòrum Global sobre Transparència i Intercanvi d’Informació Fiscal de l’Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha publicat l’informe d’avaluació de la segona ronda de la fase 2 d’Andorra. El ministre portaveu va destacar que la nota obtinguda en aquesta ocasió, “largely compliant” o, el que és el mateix, d’acompliment en gran mesura, millora experimentada en la primera ronda, ja que llavors es va obtenir un acompliment parcial. Per a Jover, la qualificació reconeix les millores que ha fet el Principat els darrers anys en matèria d’intercanvi d’informació fiscal. De fet, l’executiu va assenyalar que veu recompensat l’esforç d’impulsar, ara fa 10 anys, un procés de transformació cap a la transparència, els estàndards internacionals d’informació fiscal i la consolidació d’un marc normatiu, fiscal i econòmic modern i equivalent al dels països veïns. El ministre també va detallar que dels deu indicadors que s’analitzen en l’informe, en cinc casos ha aconseguit millorar la puntuació i en sis ja té el màxim reconeixement possible. Igualment es va destacar que a hores d’ara ja no queda cap indicador que estigui en situació d’acompliment parcial, quan el 2014 n’hi havia quatre.

Aprovat el reglament del Consell Econòmic i Social
El Govern va aprovar el Reglament regulador del Consell Econòmic i Social. Es tracta d’un òrgan consultiu i assessor creat amb l’objectiu que els agents socials intervinguin activament en els àmbits socioeconòmic, laboral i ocupacional.

Tot i que la Llei qualificada d’acció sindical i patronal ja estableix els elements bàsics de definició, missió i composició d’aquest Consell, el reglament concreta i regula l’objecte, la naturalesa, la missió, l’adscripció, les funcions i la composició i n’estableix les normes relatives al nomenament i substitució dels seus membres. El Consell està format per representants del Govern i dels agents socials (sindicats i organitzacions empresarials) i té la finalitat d’establir un espai de diàleg i cooperació en matèria de relacions laborals i de foment de l’ocupació i formació en el treball.

bancs
plans
facilitar
rescat
insolvents

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte