Diari digital d'Andorra Bondia
Un instant del debat d'aquest matí organitzat per la CEA.
Un instant del debat d'aquest matí organitzat per la CEA.

Els bancs reclamen accedir al BCE per poder ser competititus


Escrit per: 
M. P. / Foto: CEA

El sector bancari considera imprescindible poder accedir al Banc Central Europeu (BCE) per tal de poder competir en igualtat de condicions amb la resta de places financeres de l'entorn europeu. "No és l'únic requisit, però sí que és important, és indirecte. Per ser competititius has de jugar al mateix joc que els competidors", ha afirmat el director general de Banc Sabadell i president de torn d'Andorran Banking, Josep Segura, que ha insistit en la necessitat de disposar d'un prestador d'última instància, "que és el que dona seguretat al dipositant". En aquest sentit, tant ell com la directora general d'Andorran Banking, Esther Puigcercós, han posat l'accent en poder culminar el procés d'associació amb la Unió Europea per poder disposar de l'aixopluc del BCE. "Si som 11 contra 11 i amb un àrbitre neutral, ens veiem en cor de jugar", ha exposat Segura fent un símil futbolístic. Sobre la via d'accés al BCE, si requereix passar pel Banc d'Espanya o pel Banc de França, Segura i Puigcercós han deixat clar que no hi ha cap tipus de preferència i que "és una decisió del Govern".

La qüestió s'ha posat damunt la taula en el marc d'un dels debats del cicle "El futur a debat" organitzat per la CEA i en el qual també ha participat el consultor financer d'Alpha Quest i exministre, Gilbert Saboya. Els participants han posat de manifest la qualitat dels professionals que treballen al sector financer i la bona feina que es fa a nivell internacional. "Des de casa sovint no valorem el que tenim", han indicat, posant especial èmfasi en el procés de transformació i homologació que ha viscut el sector els darrers 10 anys. En aquest sentit s'ha posta de manifest que tot i la desparició del secret bancari, molts clients han optat per quedar-se. Amb tot, Segura ha remarcat que el camí que cal seguir és el de l'homologació i no la còpia. "No podem copiar perquè no som iguals que cap altre país de la UE. No ho hem de perdre mai de vista. El copiar-enganxar no funciona ne un país d'aquestes dimensions i per tant cal tenir en compte les nostres especificitats per poder fer un país viable i sostenible a llarg termini.

Sobre l'accés d'Andorra a l'FMI, Segura ha afirmat que "no era una petició del sistema financer", però que en fan una valoració positiva. Igual que de la política de diversificació de les fonts de finançament, permetent l'emissió de deute nacional fora de les fronteres.

Tot i el treball que es fa a nivell internacional, també s'han admès algunes limitacions, provocades sobretot per les dimensions del país, com el fet de no poder operar amb PayPal. "Per aquestes multinacionals Andorra no existeix o si existeix, no és una prioritat", ha admès Segura, que ha assegurat que "l'objectiu és poder arribar a tots aquests serveis" i s'ha mostrat optimista que "algun dia el treball que s'està fent donarà fruits". En tot cas no ha concretat quan serà.

Comissions del TPV
En el torn de preguntes, se'ls ha qüestionat sobre la possiblitat d'eliminar les comissions del TPV per a comerços i restaurants. Segura ha admès que és una qüestió que s'ha debatut diverses vegades i que "hi ha predisposició per parlar-ne". Amb tot ha manifestat que tot i que la qüestió "ha estat sobre la taula, no hi ha res concret i ara no hi és. Però pot tornar-hi a ser". El director general del Banc Sabadell ha posat l'accent en el fet que la voluntat, davant la crisi que s'està vivint, és "sortir-nos-en entre tots" i que afortuandament en aquesa ocasió "els bancs formem part de la solució i no del problema". De fet, ha recordat que ja van mostrar bona predisposició durant els primers mesos de pandèmia quan van accedir a carències en els préstecs i crèdits.

Andorra
CEA
bancs
Andorran Banking
segura
puigcercós
Saboya
debat
BCE
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic