Diari digital d'Andorra Bondia

Els beneficis de FEDA cauen un 30% el 2009 i se situen en 9,8 milions


Escrit per: 
Redacció


FEDA va reduir l’any passat els beneficis nets en un 30 per cent respecte de l’exercici 2008. Així ho va constatar ahir el seu director, Albert Moles, en la presentació de la memòria de responsabilitat social corporativa de l’exercici passat.

Així doncs, segons va comentar Moles, els beneficis de la parapública han passat de 14 milions a 9,8, una diferència de 4,2 milions que està motivada per diferents aspectes, com la reducció de la despesa elèctrica en alguns sectors professionals i l’increment dels preus de compra de l’energia.
En el primer cas, Moles va destacar que la forta baixada del sector de la construcció, així com d’altres activitats industrials, ha afectat directament el consum d’energia fent disminuir aquest benefici. El director va destacar a més que “la baixada està molt lligada a un increment molt fort de la compra d’energia a França i Espanya”. Tot i això, hi ha tres sectors que han propiciat que el consum d’energia es mantingui en quotes més o menys estables, com és el cas del sector particular, el comercial o, en menor grau, les estacions d’esquí, que tot i que l’any passat no van haver de fer molta neu artificial el seu consum segueix sent substancial.

33% menys d’inversions
Cal destacar que, tot i que el volum d’inversions durant l’exercici va ser substancial, quedant fixat en 23,8 milions, el cert és que la xifra reflecteix un descens del volum del líquid destinat a les millores de la xarxa i nous projectes. I és que la reducció dels beneficis el 2009 també va venir acompanyada d’una retallada en el volum d’inversions del 33%, donat que el 2008 la parapública va destinar a millores 35,3 milions d’euros, xifra que suposava el 68,7% del total del volum de negoci de l’any, que va ser inferior al del 2009, 51,4 milions. L’any passat es va destinar a inversions el 44,2% d’aquest total, que va ser sensiblement superior al del 2008, amb 53,9 milions d’euros.
A més, i ja entrant en terreny financer i de funcionament, cal indicar que les reserves de la societat van caure un 30% el 2009. Així queda constatat i indicat en aquesta memòria, en què es destaca que si el 2008 es va retenir 9,8 milions en concepte de reserves, l’any passat aquesta xifra va caure fins a 6,8 milions.

Increment dels clients
D’altra banda, el que sí que va augmentar durant l’any passat va ser el nombre de clients de la parapública, un increment estipulat en un 1,3 per cent i que va permetre cloure l’exercici amb un total de 31.186 clients. Com es comentava línies enrere, els clients domèstics van créixer, igual que els petits professionals i els comerços, els primers amb un increment d’un punt i mig i els segons amb un augment de dos dècimes. El que va caure va ser el segment de les grans empreses, que va disminuir un 1,7 per cent.

Projectes de futur
Albert Moles va aprofitar la trobada amb la premsa per comentar a grans trets el futur a què s’enfronta FEDA, un futur que passa per la progressiva desaparició dels combustibles fòssils, per anar a la recerca i la implantació d’alternatives energètiques i per apostar per les energies renovables.
Encara que ja s’havia comentat en la darrera Taula de l’Energia, Moles va recordar que tenen en projecte desenvolupar la instal·lació de plaques fotovoltaiques en edificis particulars i que ja s’ha fet un estudi per comptabilitzar quants edificis del Principat serien rendibles amb aquesta tecnologia. El director de la parapública va indicar que cal “un preu que en pugui garantir la rendibilitat en un període raonable de sis o vuit anys”.
El director de FEDA va recordar que en el futur la producció energètica vindrà de “moltes fonts i no d’una sola”, i va anomenar també el projecte de cogeneració que s’està duent a terme a la Comella, el de Soldeu i la instal·lació de plaques solars a les llars per obtenir aigua calenta.


El Museu de l’Electricitat bat rècords
d’assistència aquest mes

El MW, Museu de l’Electricitat, ha batut rècords d’afluència aquest mes de maig, segons va explicar el director general de Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA), Albert Moles, amb motiu de la inauguració de la mostra Homes de Fhasa ahir al vespre. De fet, el museu rep una mitjana de tres-cents visitants al mes, xifra que ja s’ha aconseguit aquest mes quan encara falten dues setmanes perquè s’acabi. Segons Moles, el motiu són les vacances de les escoles. 
Pel que fa a l’exposició inaugurada oficialment ahir, mostra aproximadament una trentena d’instantànies que, amb la resta de propostes del museu, permeten conèixer “la història d’Andorra en el passat, com es fa energia en el present i els problemes del futur” en el camp de les energies no renovables. Són imatges dels anys 30, de quan es va edificar la central hidroelèctrica i es va condicionar els llacs artificials. La resta de fotografies sobre Fhasa, un centenar aproximadament, es poden consultar a l’arxiu de FEDA.
Moles va destacar que Fhasa va constituir “un canvi molt i molt gran” per a una Andorra de 6.000 habitants, ja que va suposar, en un primer moment, l’arribada d’un miler de treballadors, la construcció de carreteres i túnels i la creació de nous serveis, com ara els correus, el telèfon i la policia.

Número de vots: 29
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic