Diari digital d'Andorra Bondia
Els beneficis de la banca tornen a caure el 2016 i se situen en 156 milions davant els 168 del 2015
Els beneficis de la banca tornen a caure el 2016 i se situen en 156 milions davant els 168 del 2015

Els beneficis de la banca tornen a caure el 2016 i se situen en 156 milions davant els 168 del 2015


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Després de la davallada del 8% dels beneficis del 2015, aleshores amb quatre entitats, els guanys dels cinc bancs del país van tornar a caure en l’exercici 2016, en aquest cas un 7%, i es van situar en 155,9 milions d’euros, segons les dades fetes públiques ahir per la directora general de l’Associació de Bancs Andorrans (ABA), Esther Puigcercós, en la presentació dels resultats globals del sector assolits l’any passat.
Puigcercós va atribuir la caiguda de guanys, que contrasta però amb un lleuger increment del marge ordinari, que es va situar en 652.222 milers d’euros, als baixos tipus d’interès que hi ha en el marc de la Unió Europea, amb la pressió per tant a la baixa sobre el marge financer, i als costos creixents derivats de l’adaptació al nou marc normatiu del sector bancari europeu, sobretot pel que fa a l’adopció de les noves normes de comptabilitat.
Quant al volum agregat de recursos gestionats per les entitats, on ja s’inclouen les dades de Vall Banc, que el 2015 no formava part de l’ABA, va ser de 45.513 milions d’euros, un 0,7% més que en l’exercici 2015. D’aquests recursos, 34.598 milions d’euros corresponen a posicions fora de balanç, que respecte de l’any passat han registrat un creixement de l’1,5%, i 10.916 milions d’euros corresponen a dipòsits de clients, que van disminuir un 1,8% en relació amb l’any anterior.
Precisament, quant a aquesta baixada dels dipòsits dels clients, la directora general de l’ABA va precisar que es pot explicar per dos factors. D’una banda, els tipus d’interès baixos, que fa que alguns clients busquin ubicar els seus diners en altres productes que puguin oferir una millor rendibilitat, i de l’altra, l’entrada en vigor de l’intercanvi automàtic d’informació el primer de gener passat, que també va comportar la retirada d’alguns dipòsits, volum però que la dirigent de l’ABA no va poder quantificar.
A més a més, Puigcercós va admetre que sense la inclusió dels recursos gestionats per Vall Banc el volum d’aquests, sempre de forma agregada, hauria registrat una davallada al voltant d’un 4%.
La directora general de l’associació va fer una valoració “molt positiva” de les xifres assolides pel sector l’any passat, en un entorn de “tipus baixos” i “més exigències” reguladores, ja que “estan alineades amb les previsions del sector, un cop superada la data d’entrada en vigor de l’intercanvi automàtic d’informació fiscal”. A més, Puigcercós, que es va mostrar convençuda que el Principat es manté “com una plaça valorada pels clients”, va remarcar que “l’evolució dels volums de la banca andorrana demostra la fortalesa i l’estabilitat de la plaça bancària en un moment de transició cap als nous estàndards internacionals de transparència”.
Quant als crèdits, el sector va constituir 2.880 milions d’euros en operacions d’actiu el 2016, un 0,38% més que el 2015, un increment que, per Puigcercós, va contribuir al creixement de l’economia experimentat l’any passat i que es va situar en l’1% del PIB.
Pel que fa a la rendibilitat sobre recursos propis, el sector bancari va finalitzar el 2016 amb un ROE del 9,73%, al davant de països com Alemanya (2,2%) i Espanya (7,1%), i bastant per sobre de la mitjana europea analitzada, que se situa en el 5,4%, segons va explicar la directora general de l’ABA.
Així mateix, durant l’exercici 2016 la banca andorrana va millorar la seva ràtio de solvència i va arribar al 25,10%, una xifra que supera en més de 230 punts bàsics la ràtio de l’any passat, situada en un 22,78%, i també supera àmpliament el coeficient mínim marcat per la normativa bancària andorrana, que fixa una ràtio de solvència mínima del 10%.
En aquest sentit, la directora general de l’ABA va voler destacar “els esforços” fets per les entitats per anar-se adaptant a les noves normatives i, especialment, per preparar-se per a les normes de Basilea 3, la transposició de les quals s’haurà de fer el setembre d’enguany i que suposaran, com va destacar Puigcercós, haver d’adaptar-se a un nou càlcul de la ràtio de solvència, sobretot pel que fa a les seves bases de dades, que segurament comportarà un descens respecte de la ràtio actual.

Negoci assegurador
D’altra banda, i en el marc de la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea, la dirigent de l’ABA va tornar a posar damunt la taula la “històrica” reivindicació del sector en el sentit que es permeti a les entitats bancàries participar de forma plena en el sector assegurador, més enllà de les assegurances de vida, i que no se’ls restringeixi, com fins ara, la participació en el 25%. Puigcercós considera que aquesta limitació topa amb la lliure circulació de serveis, una de les quatre llibertats que inclou l’acord d’associació amb la UE.

resultats
banca
andorrana
2016
ABA
beneficis
Esther Puigcercós

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte