Diari digital d'Andorra Bondia

Els càmpings troben que l’estiu ha estat “fluix” i que els clients baixen cada any


Escrit per: 
Redacció

L’estiu tampoc ha estat bo quant a xifra de negoci per a la desena de càmpings que hi ha en funcionament a Andorra. Aquest és el sentiment individual mostrat per alguns dels integrants del sector, tot i que no hi ha xifres concretes de quina ha estat l’ocupació.

I és que només la meitat dels establiments d’aquest tipus que hi ha oberts al país formen part de la Unió Hotelera i fins ara no es disposa de dades.
Del que no hi ha dubte, però,  segons tots els testimonis consultats, és que el sector arrossega una crisi que ja s’allarga durant com a mínim els últims cinc anys i no aconsegueix remuntar el vol. Els visitants espanyols i francesos, fins ara els més importants, estan disminuint i aquesta davallada s’està compensant en part amb una presència més gran, per exemple, de turistes russos i holandesos, que a més solen fer unes estades més llargues.
En general, aquest tipus d’allotjament troba que els clients fan ara estades més curtes que abans perquè tenen menys diners per gastar i s’ho pensen molt més a l’hora  de venir, comparant molt els preus abans de decidir-se per un establiment o un altre.
El bon temps que ha fet aquest any durant els últims dies de l’agost ha permès que la temporada d’estiu s’allar­gués una mica més, cosa que ha repercutit favorablement a l’hora de fer el balanç final després d’un juliol qualificat, en general, com a “fluix”.
El responsable d’un càmping situat a la capital, que habitualment és un dels que registren més ocupació, manifesta que “aquest estiu el ple no s’ha fet mai perquè encara que n’hi hagi molts que entren també n’hi ha que surten” i que hi ha hagut “menys clients” que l’any passat. “Anem baixant any rere any”, afegeix. Tot i així, hi ha alguns indicis positius, com, per exemple, l’increment de clients de nacionalitat holandesa que aquest càmping ha constatat.
L’encarregat del Càmping Internacional, a Encamp, Xavier Ferran, afirma que l’ocupació s’ha situat al voltant del 60%, “similar a la de l’any passat”, però és molt dolenta si es compara amb la que hi havia fa uns anys. “El problema és que l’atractiu del país ha baixat perquè no hi ha diferencial de preus i els visitants no vénen només per les muntanyes, que també poden trobar en altres indrets.” Un dels responsables dels quatre càmpings que hi
ha a la carretera general de Canillo comentava que “els turistes que teníem fixos durant vint dies, ara només en fan dotze de vacances”.
Per la seva banda, Marta Vidal, recepcionista del càmping Xixerella, a Erts (la Massana), va indicar que l’ocupació d’aquest estiu ha disminuït respecte de l’any passat. “Durant les tres primeres setmanes de l’agost hem arribat al 90%”, va afegir. Les previsions per a l’hivern tampoc són gaire optimistes. Tot i així, segons explica el responsable d’un càmping de Canillo, ja hi ha algunes reserves fetes.
Els càmpings consideren que davant d’aquesta situació de crisi, poc es pot fer si no és esperar que hi hagi una recuperació econòmica dels països veïns, Espanya i França, perquè tornin a venir més visitants.

La previsió és que l’ocupació hotelera durant aquest llarg pont se situï entre el 60% i el 65%

Les xifres d’ocupació hotelera per al proper pont llarg de quatre dies no s’espera que siguin gens bones. Així ho posen de manifest les dades que havien recollit ahir fins a última hora de la tarda els responsables de la Unió Hotelera d’An­dorra (UHA), malgrat que encara hi havia establiments que no havien entregat la seva previsió. De fet, a hores d’ara les places ja contractades suposen una ocupació del 50%, raó per la qual es calcula que no superarà finalment el 65% en el conjunt de les parròquies. Aquesta xifra està molt per sota de les expectatives inicials d’arribar fins a un 80% en tractar-se de l’Onze de Setembre, una de les festes que els catalans més aprofiten per fer una escapada a Andorra.
De moment, els meteoròlegs auguren mal temps a la costa catalana, cosa que pot fer que a l’últim moment siguin moltes més les persones que es decantin per la muntanya. D’altra banda, el fet que aquest any caigui la festivitat de Meritxell en dissabte està fent que alguns turistes retardin l’arribada fins aquesta jornada a la nit, ja que els visitants no compten amb l’al·licient del comerç.
Entre les parròquies més ben situades al rànquing d’ocupació per al cap de setmana hi ha, per exemple, Ordino, que sobrepassa el 54%, mentre que les que es troben a la cua són també les de sempre: Sant Julià de Lòria i Encamp, que només arriben al 37%. El director de la UHA, Òscar Julian, va explicar que quan s’organitzen activitats per als visitants, com és el cas de Vallnord, normalment s’obtenen uns fruits i s’aconsegueixen ocupacions més elevades. El cas contrari és el de Sant Julià, que tot i tenir Naturlàndia no està aconseguint incrementar l’ocupació hotelera i molts visitants del parc pernocten en altres parròquies. La solució en aquest cas, segons Julian, passaria per dinamitzar la restauració i el comerç.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte