Diari digital d'Andorra Bondia

Els clients de Valora podran recuperar 39,22 milions a partir del 18 d’octubre


Escrit per: 
Redacció

Un total de 330 clients de la financera Valora podran recuperar a partir del 18 d’octubre els 39,22 milions d’euros que estan dipositats al compte de la cartera, després que la Batllia va ordenar dimarts el començament del procés de liquidació.

L’advocat Raül González i l’economista Jordi Alcobé, com a responsables del procediment, van presentar ahir la proposta de liquidació definitiva, que suposa un pèrdua global de 23,25 milions d’euros, el 37% del valor de la cartera.
Gairebé quatre anys després de bloquejar els fons de Valora, i després que un dels clients va retirar fa poc el recurs d’empara que havia presentat davant el Tribunal Constitucional el febrer del 2010, finalment s’ha donat via lliure al procés de liquidació, que es farà pel mètode de tresoreria dinàmic. Tot i que les pèrdues equivalen a una tercera part de la cartera, la distribució entre els clients dependrà de cada cas. Els més perjudicats són els que tenien la major part dels diners en efectiu al compte corrent, mentre que els dipòsits pràcticament no han quedat afectats.
D’aquesta manera, segons van exposar els liquidadors de la societat, un dels clients que tenien una cartera amb més valor ‒uns tres milions d’euros‒ “s’ha quedat a zero, ja que tenia els diners en tresoreria”. Al contrari, el client de Valora que recuperarà més diners ‒2,48 milions‒ “és un dels que menys ha perdut”, ja que “seguia la seva cartera molt de prop i tenia la majoria dels diners en dipòsit”. 
Més enllà dels 330 particulars que es repartiran els fons disponibles, uns quaranta clients s’han quedat amb el saldo a zero, mentre que nou persones hauran de retornar un total de 575.000 euros a la societat. Alcobé va explicar que “ja s’ha iniciat el procediment per recuperar aquests saldos, però de moment no hi ha hagut resposta” i va afegir que els membres de la societat hauran de decidir si emprenen accions legals.
D’altra banda, com a fruit del procediment de liquidació, hi ha un saldo negatiu de 4,38 milions, una xifra que s’ha redistribuït entre els clients. D’aquesta manera, la pèrdua mínima que hauran d’assumir els 330 particulars amb dret a recuperar els fons serà del 10%. González va argumentar que aquestes pèrdues “són conseqüència de la manca de cura dels gestors per no tenir les carteres al dia”. De la seva banda, Alcobé va apuntar: “Reconeixem que Valora deu aquests diners als clients i posteriorment hi podria haver responsabilitats econòmiques dels administradors.”
Pel que fa al saldo de la liquidació, Alcobé va explicar que 35,87 dels 39,22 milions són el resultat de la venda de valors i 1,55 milions corresponen al saldo en tresoreria, mentre que els 1,8 milions restants són fruit dels interessos aconseguits després de vendre la cartera. Així mateix, Alcobé va recordar que “ja es va repartir un milió d’euros per les operacions indubtables” i va afegir que resten per ingressar 72.285 euros que “encara no s’han pogut vendre”.
Els tràmits de liquidació començaran el 18 d’octubre i s’allargaran fins al 30 de novembre. Durant aquest termini, els clients de Valora es podran adreçar, després de concertar cita, als responsables del procés, que els donaran dos documents: una ordre de pagament i un informe de liquidació, amb l’explicació del procediment. Un cop fet aquest pas, els particulars es podran passar per les oficines de Banca Privada d’Andorra (BPA), on “hi haurà el personal assignat i el client podrà decidir què fer amb els diners”.
González va explicar que la Batllia contactarà amb tots els clients que no segueixen aquest procediment, via comissió rogatòria o carta judicial, en funció de la residència. De la mateixa manera, els particulars que no hagin recuperat els seus diners abans del dia 30 de novembre s’hauran d’adreçar a la Batllia per rebre’ls.
Referent a l’evolució de la fallida tècnica, González va assenyalar que el procés encara es pot allargar durant uns quants anys, ja que no es tancarà fins que no hagin acabat tots els processos judicials que se’n desprengui.

Número de vots: 26
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic