Diari digital d'Andorra Bondia
Els comerciants aposten per un sistema digital i àgil, com el DIVA, perquè es pagui l’IGI a Andorra.
Els comerciants aposten per un sistema digital i àgil, com el DIVA, perquè es pagui l’IGI a Andorra.

Els comerciants exigeixen que les compres amb ‘tax free’ paguin l’IGI


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

“La desgravació de l’IVA amb el tax free representa un problema.” Així de clar ho va dir el president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, Miquel Armengol, i així ho veuen els representants de les associacions de comerciants del país, que constaten una davallada de les compres després que Espanya hagi eliminat la limitació de l’import mínim per desgravar-se l’IVA. Els representants dels comerciants van més enllà i reclamen un DIVA andorrà. O el que és el mateix, un sistema àgil, digital, a través del qual el ciutadà d’Andorra que s’ha desgravat l’IVA pagui el 4,5% del que li correspon d’IGI. 

El president de la Cambra considera “una competència il·legal contra els empresaris andorrans” que aquestes compres estiguin exemptes d’IGI. Segons recorden diferents sectors comercials, la legislació vigent sobre els viatgers obliga a pagar l’IGI a partir d’una compra de 300 euros d’import. Això, però, no és una pràctica habitual, o bé per desconeixement o bé perquè no és una tramitació ni fàcil ni àgil. 
Segons Armengol, “el Govern hauria de treballar per tal que hi hagi un intercanvi d’informació entre l’Agència Tributària d’Espanya i el departament de Finances d’Andorra” sobre aquestes desgravacions, “de forma que jo li abono i tu li carregues, sempre a partir de l’import establert per la llei. Si fas un càlcul, encara que et costa més car a fora, com et desgraves l’IVA et surt més barat, i per això marxen, però si haguessin de pagar l’IGI de segons quins productes quan entren al Principat, ja no els sortiria tan a compte”.  
Malgrat puntualitzar que aquesta és una opinió personal, Armengol  va especificar que és un tema que ja s’ha “parlat informalment amb el Govern” i que tenen previst plantejar-lo ja de manera més formal amb el nou executiu. 
Armengol va remarcar que no només estem parlant dels 30.000 euros de mitjana al mes que es desgraven a la duana de la Farga de Moles els ciutadans d’Andorra, tal com va publicar el BonDia la setmana passada, “també parlem del tax free dels aeroports, per exemple, i la xifra és molt més alta”. 

Un DIVA a l’andorrana
Per la seva banda, la presidenta de la Shopping Mile, Sònia Yebra, va més enllà, i no tan sols reclama que els andorrans i residents compleixin la llei i paguin l’IGI a partir de la franquícia dels 300 euros, tal com estableix la normativa, sinó que aposta perquè Andorra elimini aquesta limitació com ho ha fet Espanya. “Totes les compres que es desgravin l’IVA haurien de pagar l’IGI, perquè si no hi ha un greuge respecte d’aquells que consumeixen aquí i sí que el paguen”, va comentar Yebra. Tot i això, Yebra reconeix que fa poc que s’ha donat aquest fet d’eliminar l’import mínim per fer el tax free i “s’ha d’estudiar i buscar una fórmula adequada”. I remarca que no “només és una competència deslleial de cara als comerciants del Principat i ciutadans que consumeixen a Andorra, sinó també una pèrdua d’ingrés d’un impost per part del Govern”. 
La presidenta dels comerciants de l’eix central destaca, a més, que el pagament de l’IGI hauria de ser una cosa fàcil, “com un DIVA, però aquí a Andorra”, perquè faciliti al ciutadà el pagament de l’impost. 
Segons Yebra actualment se sap que el ciutadà d’Andorra “no paga l’IGI d’aquestes compres que es fan a l’estranger superiors als 300 euros que marca la llei”. I comenta que no és culpa seva, perquè “o potser no sap ben bé la normativa, o potser, com que no són tràmits ni àgils ni ràpids, doncs no ho fa”. Yebra també constata que aquesta eliminació del límit mínim per poder desgravar-se l’IVA “ens ha fet perdre vendes i en perdrem més encara”, per això exigeix que “es reguli d’alguna manera”.
Per la seva part, Susagna Venable, presidenta de l’Associació de Comerciants de l’Avinguda Carlemany i Travesseres, va manifestar que “és una llàstima que no comprin al país.  I els comerciants d’aquí hem de plantejar-nos per què no ho fan i si hem de fer alguna cosa”, va comentar. 
Venable també aposta per un DIVA a l’andorrana, “perquè els ciutadans d’Andorra puguin pagar el 4,5% quan pugin al Principat”, i  destaca que el tax free és un dels handicaps que té el comerç d’Andorra per ser competitius, altres són els costos i les despeses que nosaltres tenim, “els lloguers tenen uns preus molt superiors al que paguen a altres ciutats espanyoles com per exemple a València”, va remarcar.
Joan Babot, president de l’Associació de Comerciants Fener Boulevard, remarca la situació negativa del sector, que tal com es va destacar en l’enquesta de conjuntura del segon semestre de l’any passat de la Cambra, no aixeca el cap i té perspectives negatives. Babot destaca que “el comerç està fotut i qualsevol punt negatiu incideix sobre la xifra de vendes, venem menys i tenim menys beneficis i paguem menys impostos i menys Seguretat Social.”  Sense apuntar cap mesura concreta, sí que està d’acord que “alguna cosa s’ha de fer” per tal de corregir aquesta tendència baixista. 
Tal com destacava la Cambra en l’informe de la darrera enquesta de conjuntura, el factor que dificulta més la millora dels negocis del sector del comerç és la debilitat de la demanda.  Més de la meitat dels comerços ho destacaven com a principal escull. A aquesta limitació li segueix l’augment de la competència, la pèrdua d’atractiu de la zona i l’increment dels costos d’explotació. Tots aquests entrebancs i la pèrdua de vendes comportaran un descens moderat del nombre de treballadors ocupats del sector, segons van avançar els comerciants enquestats. 

comerciants
exigeixen
compres
tax free
IGI
Comentaris: 8

Comentaris

El comerciants no s'adonen de que encara que s'hagi de pagar l'IGI segueix sortint més a compte anar a comprar a fora i la gent ho seguirà fent.
Que expliquin els comerciants d’Andorra per què els productes que es venen a Espanya o França i que estan gravats amb un IVA molt superior que el nostre IGI Ex: 21% Espanya en comptes d’un 4,5% a Andorra al consum amb 1% contra un 10% en alimentació es venen a un preu igual aquí a Andorra? ... no seria necessari realitzar cap un DIVA si els preus fossin competents aquí com també els salaris i unes pensions dignes.
Els comerciants no s'en adonen que encara que s'hagi de pagar l'IGI molta gent seguirà comprant fora, segueix sortint a compte.
Ningú no demana preguntes perquè la gent compra fora d'Andorra? No és una excusa els preus dels lloguers dels locals. Li dono un exemple, no pot ser que aconsegueixi més car a Andorra un texans d'una marca coneguda que a Espanya. I així podríem seguir amb mil coses. Andorra ja no és com fa anys. Si voleu que la gent del país torni a comprar a l'interior cal posar les bateries i no amenaçar amb més mesures contra nosaltres. La vida en si és ja molt car per a les persones de peu. Em sento privilegiat perquè puc comprar dins i fora del país. Però també pensem en la gent que paga lloguers cars com els comerciants. Si continuem en aquesta línia, ningú aquí o ningú de fora ve a comprar i veure el que fem a continuació. No som Mònaco i mai estarem, encara que alguns li agradaria.
El que han de fer es baixar els preus, com pot ser que els preus siguin igual a Andorra amb un IGI del 4,5% que a Espanya amb un IVA del 21%? Jo ni un duro més als comerços andorrans, tot a Amazon!
Els ciutadants d'aquest país no van a comprar a fora del País per plaer, el motiu principal és que els preus en aquest país son abussius, si els preus fossin competitius ningú aniria a comprar fora, i el país tornaria a ser el que era. Trobo molt lleig passar un problema d'empreses poc competitives als ciutadants que van a comprar a fora per poder arribar a final de més !!.
Llavors els estrangers quan vinguin a compar aqui demanaran fer el tax free de l'igi i els hi carregaran l'Iva? Potser abans de parlar hauriem de pensar en totes les conseqüencies
En lloc de tirar pedres als que es busquen la vida per estalviar, per que no penseu una mica en com fer que els andorrans tornin a comprar al país? Perque no busqueu solucions en lloc de tirar pedres. No us adoneu que fent això, lo únic que donen ganes és de no comprar-vos res? Ahir mateix vaig comprar una TV per 600€ a Espanya, em tornen 100€ de l'IVA = 500€, a la FNAC del Pyrenees estava per 620€. Encara sumant el 4,5% em surt a compte = 522€. D'altre banda, potser si la gent no pagués lloguers excessius i tingués un salari digne, no hi hauria aquest problema, no? Potser no buscarien alternatives més economiques per arribar tranquils a final de mes. Aquests comerciants que tant es queixen, pagueu un sou miserable als vostres treballadors... Potser us estic donant una pista de com solucionar el problema...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic