Diari digital d'Andorra Bondia
El gerent de la CEA i representants del sector comerç i turístic, ahir.
El gerent de la CEA i representants del sector comerç i turístic, ahir.

Els comerciants proposen establir un règim específic per a la venda en línia


Escrit per: 
P.G. / Foto: CEA

El sector del turisme i del comerç estan preocupats pel mercat interior, la venda per internet, la futura taxa turística, però també per altres hàndicaps interns com és la manca de treballadors qualificats i l’aplicació del reglament de consum. Així ho van fer saber ahir a la comissió sectorial de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), on es van posar sobre la taula possibles solucions. La venda en línia és una de les sortides del comerç, i ara per ara encara presenta moltes limitacions pels tràmits duaners. Tot i això, i en espera que se solucionin, els empresaris del comerç proposen que el Govern reclami, dins el marc de les negociacions de l’acord d’associació amb la Unió Europea, un règim específic per afavorir el consum per internet al Principat.

Aquest règim aniria encaminat a establir una franquícia que podria anar fins als 300 euros perquè el consumidor no pagui l’impost del seu lloc d’origen per compres inferiors a aquest import. És a dir, ara totes les compres online tenen un recàrrec de l’IVA si el comprador és espanyol. Els comerciants proposen que Andorra negociï que aquesta aplicació de l’impost tingui una franquícia per mantenir la competitivitat.
Per altra banda, i atès que el Govern té previst aplicar la taxa turística, els empresaris reclamen als responsables de l’executiu que se’ls tingui en compte a l’hora d’estudiar com aplicar-la.La patronal turística considera que en alguns casos, com és el de les agències de viatges per exemple, s’hauria d’introduir de forma progressiva perquè hi ha paquets turístics venuts per d’aquí uns dos o tres anys en els quals no es contempla la taxa. També volen saber quina serà la destinació de la recaptació d’aquesta taxa turística o qui serà qui la cobrarà, entre altres detalls.
Pel que fa al comerç intern, proposen agilitzar els tràmits duaners i fer-los més fàcils per a aquells que fan compres superiors als 300 euros i hagin de declarar a la duana. Proposen també campanyes de sensibilització i treballen una posició conjunta de tot el sector per fer front a les repercussions que el tax free està tenint al mercat interior i que en altres ocasions s’ha reclamat fer un DIVA andorrà.
Altres temes van relacionats amb la necessitat de treballadors qualificats. Els empresaris del comerç i del sector turístic volen més facilitats a l’hora d’allargar contractes d’empleats temporers que els han funcionat. “Tot i que estan d’acord amb el sistema de quotes d’immigració i no el volen desvirtuar, reclamen que des d’immigració els donin més facilitats per continuar amb els treballadors”, va explicar el gerent de la CEA, Iago Andreu.
Per altra banda, i en el sentit de tenir una plantilla de treballadors més professionals, també volen proposar al ministeri d’Educació que es plantegin formacions professionals encarades al comerç, com ja s’ha fet en el sector hoteleria, tant en l’àmbit públic com en el privat.
Finalment, l’aplicació del reglament del consum comporta per a alguns comerciants problemes, per exemple per l’obligació de l’etiquetatge dels preus a tots els productes de l’expositor. Des de la CEA es fa un recopilatori de tots els suggeriments per traslladar-los als responsables ministerials.

comerciants
règim específic
venda en línia
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic