Diari digital d'Andorra Bondia
Els comptes amb més patrimoni es regularitzen, la resta es cancel·len
Els comptes amb més patrimoni es regularitzen, la resta es cancel·len

Els comptes amb més patrimoni es regularitzen, la resta es cancel·len


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Tres han estat els canals que han trobat els clients forans dels bancs andorrans per donar solució als comptes que tenen en entitats bancàries del Principat que mai han declarat, i per respondre a la norma de l’intercanvi automàtic d’informació fiscal que a partir de l’any vinent es farà efectiva. L’opció que més han triat els clients que tenien comptes sense declarar  ha estat la regularització, sobretot els clients amb més patrimoni. La segona opció ha estat la cancel·lació dels comptes; aquesta opció ha estat la que han escollit els clients amb menys patrimoni, que han anat buidant els comptes des del 2015. La tercera opció ha estat el canvi de residència; opció que han triat els clients que tenen més patrimoni, per tot el que suposa, i perquè són canvis de residència reals que impliquen tenir diners, propietats i canviar de vida. 
Des de l’Associació d’Assessors Tributaris i Fiscals (AATF),  neguen que, des dels bancs o assessors del Principat, s’hagi aconsellat a cap client que els capitals siguin desplaçats a través d’estructures a destinacions, com Malta o Singapur, tal com alguns mitjans digitals van apuntar en setmanes anteriors. El vicepresident de l’AATF, Marc Vilallonga, va manifestar que es tracta de fake news, o notícies falses, “aquí cap banc recomanaria una opció com aquesta, després de tot el que ha passat a BPA, i perquè també es juguen la llicència bancària”. De fet, segons Vilallonga la primera recomanació és la de regularitzar. Vilallonga, a més, destaca que el paradís fiscal per excel·lència actualment són els Estats Units, i no aquests altres països.

El cost de regularitzar
Però, què està passant ara amb la regularització? La majoria de  clients francesos han regularitzat perquè el cost és molt més baix que a Espanya. De fet, els pot costar entre un 20% i un 32% d’allò no declarat. Els espanyols, en canvi, tenen davant seu un cost d’un 62%, és a dir, més del doble d’allò no declarat. Aquest és el cost si ho declaren ara, però, si no ho fan, les sancions poden arribar fins al 150%. Des de l’AATF, també han remarcat que no s’han canviat mai les condicions, sinó que Espanya sempre ha dit que, si es declara, el cost serà del 62%, però, si no es fa, i les autoritats t’enxampen, aleshores les sancions s’incrementen fins a aquest 150%. El col·lectiu d’assessors contradiu així alguna veu d’algun despatx d’advocats del Principat que deia que havia trobat la fórmula per rebaixar aquest 150%. “Ja era vigent al juny que el cost si es declarava era del 62% i no s’aplicarien les sancions de fins al 150%”, va comentar Vilallonga. De fet, molts clients espanyols de gran patrimoni no han regularitzat encara, tot i que tenen la intenció de fer-ho, perquè esperen que aquests alts percentatges canviïn. 
En aquest sentit, després de les denúncies contra la normativa espanyola, que remarquen que és contrària a la lliure circulació de capital i de persones, la Comissió Europea ha obert un expedient contra l’Estat espanyol, per la vulneració d’aquestes llibertats fonamentals europees de la lliure circulació de persones i capitals. La resolució final contra el que s’anomena la normativa 720 per part de la Comissió Europea encara no està clara, però un informe jurídic la qualifica de “molt coercitiva”, remarca que no té en compte el fet de la prescripció i subratlla la desproporcionalitat de les multes,  “primer perquè no admet la prescripció i també perquè considera desproporcionada l’aplicació de les sancions, que poden arribar a un 150% d’allò no declarat, però també, si et descuides una dada, et posa una multa de 10.000 euros per dada”, va comentar Vilallonga. 
Per tant, els clients amb menys d’un milió de dolars o que tinguin un compte a nom d’una societat tenen de temps fins a setembre del 2019 per regularitzar la situació,  però el clients de més d’un milió de dolars el termini marcat és el setembre del 2018. Des de l’AATF remarquen que n’hi ha molts que esperen aquesta decisió de la Comissió Europea amb l’esperança que es reduiran aquests percentatges dels costos de la regularització, “però també n’hi ha que ho fan ja i després reclamaran l’efecte retroactiu amb interessos”, fet que els aportarà beneficis, va comentar Vilallonga. 

comptes
Patrimoni
regularitzen
cancel·len

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte