Diari digital d'Andorra Bondia
La ministra de Turisme, Verònica Canals.
La ministra de Turisme, Verònica Canals.

Els comptes recullen la creació d’una llei de la taxa turística


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: SFGA / C. Esteve

Un dels objectius recollits en el pressupost per al 2020 és poder disposar d’una llei de la taxa turística. Aquest projecte es va posar sobre la taula durant l’anterior legislatura, quan Francesc Camp era ministre de Turisme, però es va deixar per al següent mandat. Des del sector hoteler s’és conscient que aquesta és una via que permetria a l’executiu obtenir un volum important d’ingressos (tan sols cobrant un euro per nit es podrien recaptar fins a 4 milions d’euros a l’any).

De fet, l’actual titular d’aquesta cartera, Verònica Canals, va traslladar recentment a actors del sector que el Govern no té suficient pressupost per finançar els múltiples esdeveniments esportius que es fan arreu del país per exemple, i això justificaria la implantació de la taxa. En tot cas, el ministeri no ha informat els hotelers de la voluntat d’aplicar aquest impost de forma imminent. 
Preguntada sobre la mesura, la presidenta d’Autèntics Hotels d’Andorra (AHA), Cristina Canut, va exposar que l’entitat no s’oposa al projecte però vol la garantia que els ingressos aniran exclusivament al sector turístic al mateix temps que demana establir un “diàleg” entre el sector privat i el ministeri per avaluar el retorn de la inversió realitzada amb aquests diners i poder participar en la presa de decisions. I, segons Canut, aquest diàleg s’hauria de produir al si d’Andorra Turisme, un organisme al qual caldria canviar el funcionament. De la seva banda, el president de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Carles Ramos, va afirmar que la patronal és escèptica a tot el que suposi “encarir o obstaculitzar el destí”. Tot i així va indicar que “necessitaríem tenir una visió més concreta de la proposta”, de quina xifra es tractaria, on es destinaria, quin retorn tindria per al país. Ramos va afegir que la UHA demana ser consultada a l’hora de fixar aquesta taxa, que considera que hauria de revertir al país tenint en compte que el turista aporta però també provoca càrregues.
El pressupost per a l’any que ve també preveu una partida de 40.000 euros per a la realització del projecte i la posterior direcció tècnica per a la construcció d’un recinte multifuncional. Els comptes fixen que el cost de l’edifici pujarà als 10,5 milions d’euros, però es pagarà en diferents plurianuals. Així, si l’exercici 2020 s’hi destina 40.000 euros, el 2021 s’hi invertirà 100.000 euros, el 2022 un total de 2,2 milions, el 2023 serien 4,1 milions i el 2024 s’hi aportarien 4 milions. El recinte multifuncional ha de permetre organitzar esdeveniments de gran format.

comptes
llei
taxa turística
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic