Diari digital d'Andorra Bondia

Els comuns ingressen al 2009 13,8 MEUR menys dels previstos


Escrit per: 
Agències

Els comuns han ingressat 13,8 milions d'euros menys al 2009 dels que en un principi havien previst.

Així es posa de relleu en les dades fetes públiques aquest dilluns pel Departament d'Estadística. De tota manera, les liquidacions de comptes comunals, tenint en compte les operacions corrents i de capital, i quedant excloses les financeres, donen un resultat pressupostari comunal corresponent a l’any 2009 que presenta un superàvit del 5,4% (per valor de 7,2 milions MEUR), front el resultat obtingut a 2008, que es va saldar amb un dèficit del -11,8% (per valor de -18,3 MEUR). En aquest sentit, Estadística assenyala que el resultat pressupostari comunal no presentava superàvit des de l’exercici 2005.
Les dades també mostren que des de la perspectiva de l’execució pressupostària, la previsió inicial d’ingressos ha presentat una desviació del -8,9% , que es tradueix en 13,8 MEUR menys dels ingressos inicialment pressupostats. De tota manera, segons Estadística, aquesta desviació és significativament inferior a la registrada l’any anterior (-20,2%, per valor de -34,8 MEUR). Pel que fa a la despesa, l’execució pressupostaria també registra una desviació negativa, xifrada en un -7%, és a dir, 10 MEUR de despesa menys dels inicialment pressupostats. Aquesta variació ha estat superior a la registrada en 2008 (-3,7%, per valor de -6,1 milions MEUR).
El Comú d’Ordino encapçala el grup d’institucions comunals amb superàvit en l’exercici 2009, amb un resultat pressupostari del 39,1%, seguit del de Sant Julià de Lòria, que presenta un superàvit xifrat en un 28,6%. Estadística apunta que aquests resultats deriven d’una execució del pressupost de despesa significativament inferior a la que inicialment estava planificada. L’exercici també s'ha tancat positivament als comuns d’Andorra la Vella, la Massana i Escaldes- Engordany. En canvi, els resultats pressupostaris deficitaris, corresponen als comuns d’Encamp i Canillo, saldats amb un -4,6% i un -5,4% respectivament. Aquests resultats, tal com indica el Departament d'Estadística, es troben afectats per una recaptació significativament per sota de la que es plantejava al pressupost.
D'altra banda, la recaptació durant l’exercici 2009, en termes agregats, ha estat un -8,9% per sota del que inicialment es va pressupostar. En total, les institucions comunals han ingressat 13,8 milions menys dels previstos. Els comuns d’Ordino i Sant Julià són els que més han ajustat l’execució del pressupost, amb desviacions del 3,8% i el -3,3% respectivament.
Per la seva part, els comuns de Canillo i el d’Escaldes-Engordany, presenten les majors variacions en la menor recaptació d’ingressos, amb diferencials del -24,5% i -14,2% respectivament. En comparació a 2008, tots els comuns excepte el de Canillo, han reduït de manera significativa la desviació en l’execució del pressupost d’ingressos i, en conseqüència, el diferencial agregat per l’exercici 2009 ha experimentat una reducció de més d’11 punts percentuals.
Paral·lelament, l'execució de la despesa comunal durant l’exercici 2009 ha estat lleugerament més ajustada que l’execució del pressupost d’ingressos, registrant una desviació del -7%; superior en 3,3 punts percentuals a la registrada a l’exercici anterior. En termes absoluts, les institucions comunals han realitzat una despesa menor a la pressupostada, per valor total de 10,1 milions d’euros. Els comuns d’Encamp i de la Massana són el que han portat a terme l’execució de despesa més ajustada al pressupost, incorrent en desviacions del 0,2% i el -0,6% respectivament. Aquesta despesa menor ha tingut especial repercussió als comuns d’Ordino i Sant Julià, que en haver gastat significativament menys de l’inicialment pressupostat i, a la vegada, haver ajustat la recaptació al pressupost, han tancat l’exercici amb superàvit. El Comú de Canillo, tot i que presenta una execució de despesa significativament inferior a la prevista, també registra una recaptació menor, encara amb major desviació i, com a conseqüència, genera un tancament deficitari de l’exercici. Per la seva part, el Comú d’Andorra la Vella i el d’Escaldes-Engordany, els dos havent tancat amb superàvit l’exercici, presenten igualment execucions de despeses inferiors a les pressupostades.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic