Diari digital d'Andorra Bondia

Els comuns pensen que estan fent els passos necessaris per evitar el desastre


Escrit per: 
Redacció


El crit d’alarma que es va donar  aquest dimarts des del Cercle d’Economia amb la presentació de l’Informe de Finances Comunals ha arribat clar als responsables de cada corporació.

Aquell informe posa de manifest la complicada situació econòmica que passen els comuns, que han generat un deute conjunt de 180 milions d’euros. Tots els consellers de Finances i els cònsols estan d’acord amb els resultats d’aquest estudi i coincideixen que s’han de prendre mesures per evitar que la situació empitjori, tot i que asseguren que ja eren conscients d’això i prova d’aquest fet ha estat la contenció en la despesa dels pressupostos d’aquest any.
Un dels camins pel qual aposten tots els comuns per afrontar aquesta delicada situació és reformar la Llei de la funció pública i de les competències, per poder tenir més llibertat per prendre decisions i aconseguir que l’administració s’encarregui de competències que ara mateix estan en mans de les corporacions, com pot ser l’enllumenat de les carreteres generals.
La parròquia que va sortir més ben parada de l’informe va ser Sant Julià, i el seu conseller de Finances, Joan Besolí, considera que ha estat gràcies al fet que “treballem amb un pressupost flexible i molt prudent pel que fa als ingressos i les despeses”. Els lauredians, quant a despeses de funcionament, no han fet cap contrac­tació des de fa quatre anys i no se supleixen les jubilacions, així que “no ens cal augmentar la pressió fiscal”.
La consellera de Finances d’Escaldes, Núria Gómez, es va mostrar preocupada pel missatge alarmista de l’informe. “Hem de ser realistes i no alarmistes, tenim clara quina és la situació i des de l’elaboració del pressupost n’hem estat conscients.” Gómez assegura que la inversió per reactivar l’economia “no només ha de sortir de la iniciativa pública, el sector privat també pot invertir i nosaltres els ajudarem a través d’incentius”.
El cònsol i el conseller de Finances de Canillo, Josep Mandicó i Marc Casal, sabien abans d’arribar al Comú la situació econòmica per la qual passava la parròquia, i per això van fer una política d’austeritat. “Hem congelat els salaris i ens hem abaixat els sous”, afirma Mandicó, que mirarà que “tothom compleixi el deure de pagar els tributs”, però tot i això assegura que “no és la millor situació per apujar els impostos perquè si ho fem no tindrem creixement”.
La Massana també ha disminuït un 5% la despesa de personal i no cobreixen les vacants. El cònsol massanenc, David Baró, sap que s’han d’acostar al valor real del que ofereixen, però que no poden apujar els preus de cop per acostar-se a aquest cost i ho faran gradualment. “La clau passa per reduir costos fent els mateixos serveis i no generar dèficit”, assegura Baró.
La consellera de Finances de la capital, Maria Carme Nin, veu que “ens hem trobat amb la realitat i ens adonem que no podem estirar més el braç que la màniga i que els ingressos s’han d’ajustar als deutes”, però tot i això està convençuda que la situació es pot reconduir i que “ara és el moment de contenir la despesa, i els funcionaris han de ser conscients d’això”.
D’altra banda, el cònsol major d’Encamp, Jordi Mas, també aposta per la creació d’activitat econòmica per sortir del pou. “Hem de crear il·lusió”, explica Mas, que veu que s’ha d’arribar a un equilibri entre els ingressos i les despeses, però sense deixar de banda la inversió per crear activitat econòmica. “El temps passa de pressa i sis mesos és poc temps, però s’han de prendre decisions immediates per redreçar la situació”, assenyala el cònsol.
El conseller de Finances d’Or­dino, Jordi Ordóñez, està d’acord amb l’anàlisi feta pel Cercle d’Economia, però afirma que “des d’Ordino ja fa quatre anys que es treballa reduint la despesa”. Ordóñez és partidari de les modificacions en la Llei de la funció pública i de competències, a més de mancomunar serveis i d’aprofitar conjuntament la central de compres.  

Mancomunar serveis
Totes les corporacions parroquials estan d’acord que una manera de pal·liar el deute és mancomunar els serveis. Moltes ja ho fan, com  les d’Ordino i la Massana amb les escoles d’art o els de Canillo i Encamp amb el servei de deixalleria, però els consellers de Finances admeten que és complicat mancomunar els serveis, ja que cada comú funciona d’una manera diferent i això fa que no es pugui avançar a bon ritme.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte