Diari digital d'Andorra Bondia

Els comuns podran reduir l’impost de radicació dels nous negocis dos anys


Escrit per: 
Julià Rodríguez / Foto: S.F.G.

El consell de ministres va aprovar ahir el projecte de llei de modificació de la Llei de finances comunals, que pretén recolzar i complementar les proposicions de llei presentades a tràmit parlamentari pels comuns davant el problema que tenen per cobrar deutes i que han de servir per aconseguir que no prescriguin a la Batllia pel col·lapse que hi ha a la justícia.

Aquest és el motiu principal que es busca amb el projecte de llei, que s’entrarà al Consell General avui mateix, tot i que s’ha aprofitat també per introduir-hi quatre modificacions més per afavorir l’activitat econòmica, que es fan a partir dels criteris establerts amb els comuns durant els últims mesos, segons va explicar el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca.
Una de les propostes servirà per modificar, tal com havien reclamat els cònsols en diferents ocasions davant de la davallada dels ingressos comunals que s’està registrant, la fórmula de càlcul del límit d’endeutament dels comuns. Així, si fins ara aquest límit estava fixat en el 200% dels ingressos de l’últim exercici, a partir d’ara es farà segons la mitjana dels últims tres exercicis. D’altra banda, també s’altera, en la mateixa mesura, el càlcul del límit de les despeses de finançament i del límit d’endeutament a curt termini que poden contractar els comuns. “En tots tres casos el límit es calcularà a partir de la mitjana dels ingressos dels darrers tres exercicis”, va explicar Cinca.
Les altres tres modificacions previstes al text aprovat ahir pel Govern tenen com a finalitat incentivar les activitats comercials, empresarials i professionals a les parròquies, afavorint els negocis nous i també els que ja estan en marxa. Així, s’obre la possibilitat que els comuns exonerin, cadascú en la mesura que cregui convenient, fins al 100% de l’impost de radicació els establiments en el seu primer any de vida i fins al 50% en el segon any d’activitat.
En aquesta mateixa línia, les corporacions locals podran aplicar també rebaixes a l’impost de propietat pels espais complementaris que no formen part del nucli d’un negoci, com poden ser aparcaments o terrasses, tenint en compte entre un 0% i un 40% de la superfície. “Només es podrà cobrar fins a un màxim del 40% de la superfície, de manera que si un comú vol fins i tot cobrar un 0% també ho podrà fer”, va indicar Cinca.
Finalment, quant a les vivendes destinades a habitatge també es podrà aplicar una rebaixa en el còmput de les superfícies complementàries en un percentatge similar al cas anterior.
Les dues proposicions de llei presentades per les corporacions locals, la presa en consideració de les quals es votarà aquesta tarda al Consell General, pretenen modificar la Llei general de les finances públiques i la Llei de bases de l’ordenament tributari. El Govern vol que el projecte per modificar la Llei de finances comunals es tramiti de manera paral·lela a aquests dos textos perquè els comuns puguin cobrar els deutes dels ciutadans.
D’aquesta manera, si s’aproven els canvis previstos als textos el comptador es posarà a zero quan una administració exigeix el pagament al deutor. L’executiu entén, però, que s’haurà de buscar una solució definitiva a aquest problema, com pot ser la regulació de la figura de l’autotutela, que es pot fer aquest mateix any i que permetrà que cada administració pugui executar el cobrament de les sancions per si mateixa.

El Govern no està valorant si s’abarateix l’acomiadament

El Govern encara està estudiant el document que li va entregar fa uns dies l’Associació de Contractistes d’Obres d’Andorra (Acoda) en relació amb les possibles mesures que es poden aplicar per donar suport al sector de la construcció, un dels que més estan patint la crisi en els últims anys. En tot cas, no preveu, a hores d’ara abaratir l’acomiadament, una de les mesures que proposava l’Acoda.
El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, va indicar que hi ha hagut diverses reunions amb els representants del gremi, l’última amb la presència del cap de Govern, Antoni Martí, i del ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, i que algunes propostes de l’associació ja han estat recollides al projecte de modificació de la llei del sòl, que s’ha donat a conèixer fa poc i ja està a tràmit parlamentari.
“Crec en el gruix de les iniciatives que es presenten hi ha una àmplia sintonia, i sobretot en la preocupació per la davallada que està experimentant aquest sector, que té un pes important en la generació del PIB del país i que contracta molta gent”, va explicar Cinca. El ministre portaveu va afegir que les conseqüències que es deriven d’aquesta crisi del sector de la construcció “són molt dures en l’àmbit social i per tant el cap de Govern ha manifestat en diferents ocasions que és una absoluta prioritat prendre iniciatives en la línia d’intentar aturar, si més no, la caiguda del sector de la construcció i dels sectors annexes, com els petits industrials”.
En aquest sentit, el que el Govern pretén amb el projecte de llei que s’aprovi al Consell General, i les mesures de reactivació que comporta, és que es pugui contractar un mínim d’obra nova. D’altra banda, el pressupost per a l’any vinent   “intentarem que vagi en aquesta mateixa línia perquè dins de les dificultats econòmiques que hi ha hem de mirar que no continuï caient un sector que té un pes específic molt gran al país”.
Una de les demandes de l’Acoda és que s’abarateixi el cost de l’acomiadament dels treballadors. Sobre aquest punt, Cinca va dir que és “una demanda nova” que ha sortit a la llum pública després de la reunió entre el Govern i l’associació. “No és una demanda que a hores d’ara estiguem valorant des del Govern”, va afegir Cinca.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte