Diari digital d'Andorra Bondia

Els comuns proposen canvis al Govern per garantir l’eficiència financera


Escrit per: 
Redacció


La primera reunió per desencallar les finances comunals ha resultat positiva. Almenys així ho van manifestar ahir el cònsol de Canillo, Enric Casadevall, i la seva homòloga a la capital, Rosa Ferrer, que van destacar l’alt grau de compromís i els parers similars que tenen els mandataris locals sobre aquesta qüestió.

En la trobada d’ahir, que es va allargar durant tot el matí, es va acordar diversos punts, entre els quals cal destacar la intenció de portar al Govern tot un paquet de mesures per fer modificacions legislatives que permetin optimitzar la gestió comunal i, en conseqüència, millorar les finances públiques a les parròquies. Tal com va detallar el cònsol major de Canillo, hi ha diverses recomanacions extretes de l’estudi elaborat pel catedràtic Luis Alonso que s’intentaran complir, com són modificar les transferències del Govern als comuns, canviar el mètode de càlcul del sostre màxim d’endeutament i clarificar les competències que tenen les administracions locals.

Transferències i endeutament
Sobre les transferències del Govern, Casadevall destacar la rellevància d’eliminar els percentatges que marca actualment la llei. “La llei ens obliga a destinar el 80% de les transferències a inversions i el 20% restant a funcionament”, va comentar el cònsol, que va indicar que aquest mètode perjudica les corporacions i que s’hauria de suprimir aquesta obligació per poder destinar aquests actius on més interessi a cada parròquia. Segons Ferrer, seria molt útil “poder eixugar el deute” amb aquests diners, cosa actualment impossible amb la legislació vigent. 
Aquest punt estava destacat en l’estudi que Alonso va presentar ahir, en què remarca la dependència vertical que tenen els comuns del Govern mitjançant aquesta fórmula d’haver d’invertir el 80 per cent de les transferències que reben.
El segon punt que es portarà a l’executiu per canviar-lo és el de l’endeutament i la fórmula actual de càlcul. Casadevall va reiterar el que havia comentat setmanes enrere, i va argumentar que l’actual mètode per calcular el sostre màxim és poc eficient, donat que un mal exercici provoca que en el següent se superi el sostre màxim si es manté les inversions previstes. En l’estudi, Alonso manifesta la necessitat de calcular aquest límit basant-se en “un cicle econòmic”, i aquesta proposta la traslladaran al Govern. Es podria calcular “a partir de la mitjana dels darrers tres anys”, va comentar el màxim mandatari canillenc.

Delimitar competències
El tercer punt que es durà al Govern perquè se n’estudiï la modificació és el de les competències comunals. Dos van ser els aspectes que van destacar Casadevall i Ferrer; el primer és relatiu a la Carta Europea de l’Autonomia Local i el segon fa referència a les competències, que s’haurien de “clarificar més”. Sobre el primer, Casadevall va comentar que les competències mínimes que marca aquesta llei i que han d’estar en poder dels poders locals no es compleixen a Andorra. Donat que Jaume Bartumeu, cap de Govern, va assegurar que el país signaria la carta, convindria, al parer dels cònsols, complir els requisits mínims que estableix.
El segon aspecte que cal modificar són les competències, i és que, segons el mandatari canillenc, “els comuns fan coses que no els pertoquen i no en fan d’altres que potser sí que els pertocarien”. Ferrer, matisant les paraules de Casadevall, va exemplificar el fet dient que aspectes com “les subvencions per al transport, les escoltes bressol o inclús la promoció turística” són competències del Govern i no dels comuns, i actualment són les administracions locals les que subvencionen aquests serveis o donen diners a l’executiu per fer campanyes turístiques, quan la competència  és totalment governamental.
En un altre sentit, cal comentar que es vol que part d’aquests objectius siguin una realitat abans del final del mandat i, per començar, crearan un calendari i un document de compromís, que es presentarà a la propera reunió de cònsols, prevista per al 5 de maig a Sant Julià. Sobre les modificacions legislatives, Ferrer i Casadevall van incidir en la importància i el desig que es tirin endavant amb un treball conjunt entre el Govern, els grups parlamentaris i els comuns.

Supressió de les subvencions per als serveis
comunals que no siguin de primera necessitat
En termes més financers i no tan legislatius, els cònsols van decidir en la reunió d’ahir començar a treballar en l’increment de les taxes dels serveis que els comuns presten i que no són bàsics ni elementals. Tot i que ja es va decidir fa uns mesos en reunió de cònsols anar reduint gradualment les subvencions socials fins al 50% i la resta al 25%, l’estudi recomana retallar-les al màxim pel que fa als serveis complementaris.
Rosa Ferrer va destacar que la llei “permet cobrar el 100%” del cost d’aquests serveis i que de mica en mica les administracions locals hauran de derivar cap a aquest model. “La intenció és que s’hi arribi en sis o set anys”, va comentar Ferrer, que va puntualitzar que en cap cas s’està parlant d’un increment dels impostos, sinó d’una reducció de les subvencions per fer davallar la despesa i augmentar la recaptació per serveis complementaris prestats als usuaris que decideixin fer-ne ús.
D’altra banda, la trobada va comptar amb la presència de  Xavier Sáez, encarregat de la segona part de l’estudi, de caràcter més financer. Segons Casadevall, Sáez els va comentar que, pel que fa a despeses de funcionament, “els comuns estan per sota d’Espanya, però estan per sobre en inversió”, i que del total del pressupost el 40% està destinat a fer funcionar l’administració.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte