Diari digital d'Andorra Bondia

Els distribuïdors locals volen participar en l’establiment de tarifes d’electricitat


Escrit per: 
Marià Miño


Les companyies de distribució elèctrica parroquial volen prendre part en el procés d’establiment de les tarifes d’electricitat i en la taula d’energia, de la qual no formen part.

Així ho va anunciar ahir el president de l’Associació d’Entitats del Sector Energètic (AESE), Josep Montané, durant la presentació oficial de l’ens. Mitjançant la nova associació, Mútua Elèctrica de Sant Julià de Lòria; Serveis Comunals d’Encamp (Sercensa); Nord Andorrà, com a distribuïdor a Ordino i a la Massana, i Unió Elèctrica-la Molina, amb competències al nucli antic d’Encamp, les Bons i la Mosquera, s’uneixen per tenir una sola veu davant de l’executiu i per impulsar projectes comuns.
“Volem unir els interessos perquè hi hagi més comunicació amb el Govern”, va assenyalar el tresorer de l’associació, Joan Josep Guàrdia, que va afegir que “en el moment en què es decideix les tarifes, crec que nosaltres també hi hauríem de ser”. En aquest sentit, Guàrdia va lamentar que “entre el preu de compra i el de venda, el marge és molt petit”, partint de fet que l’executiu marca tots dos preus i que les distribuïdores elèctriques “comprem l’energia”.
Pel que fa a la sol·licitud de les corporacions locals que es redueixi els preus de l’electricitat a les pistes d’esquí, el president de l’AESE va explicar que no han mantingut cap contacte amb els comuns sobre aquesta qüestió i va qüestionar la possibilitat apuntada pel Govern d’abaixar les tarifes, en considerar que la mesura podria discriminar altres sectors. “Les pistes d’esquí són clients nostres, però també són importants els hotelers, ¿i per què no poden tenir el mateix tracte?”, es va preguntar Montané durant la presentació oficial de l’entitat.

Participació a la taula d’energia
D’altra banda, el president de l’associació va criticar ahir que el Govern no hagi convidat les companyies de distribució elèctrica a la taula de l’energia, que es constituirà el divendres 5 de febrer amb la representació del Govern, els comuns i Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA). L’associació va lamentar que tradicionalment no s’hagi comptat amb el parer de les distribuïdores parroquials, mentre que Montané va afirmar que espera “tenir una invitació aviat” ara que s’ha constituït l’AESE.
De fet, un dels objectius de l’associació és la col·laboració en projectes relacionats amb les energies renovables, en què la taula d’energia vol centrar també els seus esforços. En aquest sentit, el president de l’AESE es va posar també a la disposició del Govern per col·laborar en la tasca legislativa relacionada amb les polítiques energètiques.
Sobre l’aprovació de la normativa que regularà la instal·lació de plaques solars, Montané va opinar que “no cal limitar” la potència de les instal·lacions, davant l’anunci del Govern que es limitaria per sota dels 50 quilowatts “per a l’ús particular”.
EL 33% del flux elèctric
L’acte d’ahir va servir també per presentar el nou logotip de l’associació, que ha estat dissenyat per l’agència de publicitat 9mk. Les companyies que componen l’AESE distribueixen el 33 per cent del flux elèctric del país i aglutinen aproximadament 16.000 clients, més de la meitat dels quals corresponen a Nord Andorrà, amb distribució a les parròquies d’Ordino i de la Massana.

Quatre parròquies incorporaran carregadors de vehicles elèctrics en diversos aparcaments d’aquí a dos mesos
Les parròquies de la Massana, Ordino, Sant Julià i Encamp comptaran amb carregadors de cotxes elèctrics en un termini d’uns dos mesos. Entre un i dos pàrquings de cada parròquia incorporaran aquest servei per adaptar-se a la futura demanda. Es tracta de la primera iniciativa prevista per l’Associació d’Entitats del Sector Energètic (AESE), que es va presentar ahir de forma oficial i aglutina les distribuïdores elèctriques Mútua Elèctrica de Sant Julià de Lòria, Nord Andorrà, Sercensa i Unió Elèctrica.
Els representants de l’entitat van explicar que ja s’ha contactat amb els diferents comuns implicats i que el projecte “pot ser una realitat en un termini d’uns dos mesos”. Els carregadors s’instal·laran en un o dos aparcaments de la Massana i d’Ordino i en un aparcament de Sant Julià de Lòria, d’Encamp i del Pas de la Casa. El president de l’associació, Josep Montané, va justificar la mesura posant a tall d’exemple que “Renault va anunciar que d’aquí al 2020 faria dos milions de cotxes elèctrics i la resta de marques es preveu que segueixin la mateixa línia”. De moment, segons va matisar Montané, els carregadors donaran servei a les autocaravanes que visiten el Principat.

Les noves instal·lacions davallen entre un 80 i un 90%
La crisi econòmica va afectar les companyies de distribució elèctrica parroquial  durant l’any passat, amb una important davallada de les de noves instal·lacions elèctriques. Segons va explicar ahir el president de l’Associació d’Entitats del Sector Energètic (AESE), Josep Montané, el nombre de noves instal·lacions va disminuir entre un 80 i un 90 per cent.
No obstant això, la xifra de clients va registrar un lleuger increment durant l’any passat, un fet que el president de l’AESE va atribuir a factors demogràfics. En aquest sentit, Montané va matisar que la creació de la nova associació no ha de suposar un increment dels clients actuals, ja que la xifra està supeditada als habitants que hi ha a les parròquies on distribueixen i no depèn directament de les iniciatives que es puguin prendre des de l’entitat. 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte