Diari digital d'Andorra Bondia

Els emprenedors optaran a crèdits tous amb una carència total de divuit mesos


Escrit per: 
Marià Miño


Els particulars que creïn noves societats amb vocació innovadora i els empresaris que millorin els negocis que ja tenen basant-se en projectes emprenedors podran sol·licitar, a partir de la setmana vinent, la concessió de crèdits tous d’entre 150.000 i 250.000 euros per un màxim de set anys.

Els beneficiaris del programa de suport financer, aprovat ahir pel Govern en el marc de les mesures de reactivació econòmica, es podran beneficiar d’una carència total de divuit mesos o bé evitar-se el pagament d’interessos durant els primers dos anys.
El ministre d’Economia i Finances, Pere López, va presentar ahir el programa de finançament privilegiat d’empreses i negocis de nova creació, innovació, reconversió i projectes emprenedors, al qual destinarà 12,5 milions d’euros. S’hi podran acollir les empreses que compleixin un mínim de dos requisits entre els quatre següents: constituir una nova societat o comerç; crear una empresa o projecte pioner al país; realitzar una modernització o reconversió d’algun aspecte del negoci, i fer que el projecte sigui emprenedor i destinat a oferir nous productes i serveis d’alt valor afegit.
Pel que fa al valor del crèdit, Pere López va exposar que s’establirà tres nivells diferents. L’import màxim inicial serà de 125.000 euros per projecte, tot i que es podrà ampliar fins als 250.000 euros sempre que es compleixi algunes condicions, com ara que es prevegi la creació d’un mínim de dos llocs de treball i que l’empresa tingui rendibilitat positiva a partir del quart any. Finalment, el Govern es reserva el dret de poder adjudicar, per a un màxim de dos projectes, un crèdit superior als 250.000 euros.
Segons va explicar el titular d’Economia i Finances en la roda de premsa posterior al consell de ministres, l’import del finançament en cap cas podrà superar el 90% del cost de la inversió, en què s’inclourà els estudis previs o les despeses de constitució. López també va informar que el tipus d’interès de referència del préstec serà l’euríbor a un any i que la durada del crèdit podrà ser, com a màxim, de set anys.
Els projectes seran avaluats i aprovats per una comissió mixta composta per dos membres d’Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI), la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, l’Associació de Bancs (ABA) i el Govern. Així mateix, López va assegurar que “es valorarà de manera preferent que els sol·licitants dels crèdits siguin membres de col·lectius amb més dificultats per accedir-hi, com ara joves, discapacitats o persones d’edat avançada”. Un cop s’hagi aprovat els projectes, els bancs formalitzaran els crèdits corresponents i el Govern en serà l’avalador.
El ministre va destacar que “per primer cop s’aprova un pla de suport financer a l’activitat econòmica i empresarial” i va assegurar que serà una “mesura de gran importància per a la reactivació econòmica, que tindrà un gran ressò per a un gran nombre de projectes”, i a més suposarà “un missatge positiu” en el context de crisi actual.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic