Diari digital d'Andorra Bondia

Els empresaris volen que es replantegi l’IRPF perquè pot ser un fre a la inversió


Escrit per: 
Julià Rodríguez

La Cambra de Comerç, la CEA i l’EFA van presentar ahir el document que ha estat elaborat en els últims mesos titulat “Andorra té futur. Anàlisi i propostes per a un acord estratègic”. Es tracta d’un document similar a molts altres que s’han realitzat en els últims anys i que finalment no s’han portat a la pràctica.

La diferència és que aquest acord té com a principals impulsors els empresaris, que són els que l’han elaborat, i no hauria de quedar en paper mullat com els anteriors, si més no perquè la greu situació econòmica per la qual travessa el país obliga ara, més que mai, a fer un canvi de model econòmic.
En aquest sentit, els impulsors de la iniciativa proposen al Govern i a les diferents forces polítiques la seva signatura per portar a terme les reformes que s’apunten en un horitzó temporal limitat que no vagi més enllà del 31 de desembre de 2012. L’objectiu és, doncs, passar ràpidament a l’acció per dinamitzar i diversificar l’economia andorrana i fer-la cada vegada més competitiva dins d’un món global, amb la participació de tots els actors socials implicats, entre ells també els sindicats. I fer-ho, a més, “sense necessitat d’equiparar-nos en tot amb Europa”, segons va manifestar el president de la Cambra, Marc Pantebre, que a més va incidir en el fet que “aquesta transformació passa en primer lloc per canviar la mentalitat” i per un treball conjunt des del sector públic i privat. “Si no ens ho creiem no ens en sortirem”, va recalcar. Pantebre va manifestar també que cal fugir de la “improvisació” que hi ha hagut fins ara i del “mimetisme legislatiu”, mentre que s’enfoquen tots els esforços a l’acció “amb un nou model de lideratge”.
Els impulsors del document van insistir en les velles reformes pendents, com la de l’Administració, sense la qual, es pensa, no serà possible que tingui èxit l’obertura econòmica. Així, Pantebre va dir obertament que cal un “redimensionament” com el que s’està fent a tots els països del voltant. I cal també, sobretot, disposar d’una Administració més eficient que tingui una finestreta única per facilitar la implantació de noves activitats econòmiques. “Relaxa’t”, va etzibar el president de la CEA, Xavier Altimir, recordant que les lleis s’han de complir “però no cal ser tan primmirats”.
Els impulsors de l’acord aposten també per replantejar la creació de l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) perquè pot representar un fre per a l’atracció de la inversió estrangera i també de persones amb talent, cosa molt necessària en una economia cada vegada més basada en el coneixement. Segons Altimir, és en àmbits com aquest en què cal que Andorra exerceixi la sobirania que ha sabut mantenir al llarg de molts segles. L’IRPF és, però, un dels compromisos del Govern. Per això el cap de l’Executiu, que va ser l’encarregat de tancar l’acte de presentació de l’acord, va refermar que es farà realitat en els terminis previstos. A l’acord es reclama també una llei de projectes estratègics que faci possible desencallar iniciatives paralitzades durant anys.

Martí afirma que “Andorra no tindrà futur si no som capaços d’inculcar la cultura del mèrit”

“Andorra té futur” coincideix en les seves línies generals amb el full de ruta del Govern en matèria econòmica. Així ho va dir el cap de Govern, Antoni Martí, durant el  seu discurs al final de l’acte de presentació que va tenir lloc ahir al Centre de Congressos de la capital. Un full de ruta que, segons va dir Martí, està “encaminat a posar Andorra en situació de competir; a aconseguir que Andorra sigui un país de primera en tots els aspectes”. El cap de l’Executiu va estar d’acord també amb els representants dels empresaris que més enllà de les mesures que cal realitzar és important un canvi de mentalitat. “Andorra no tindrà futur si no som capaços d’inculcar la cultura del mèrit i l’esforç en tota la població; i això passa també per acabar amb les economies de situació,  amb els prestanoms, els intermediaris i totes aquestes figures que no generen riquesa ni aporten valor afegit”, va dir Martí. El màxim responsable del Govern es va mostrar disposat a recollir totes les propostes constructives que li arribin, com les incloses a l’acord, i, en referència a l’oposició, però sense citar-la, va dir que “no em fa por que algú digui que som el Govern dels lobbies o dels interessos dels empresaris. No em fa por perquè sé que no ho som i perquè a mi el que m’importa és el contingut de la proposta”,  va afegir.  La presentació del document “Andorra té futur” va comptar també amb la presència de l’empresària Maria Reig, que hi ha col·laborat. Reig es va referir en la seva intervenció a la necessitat que hi hagi sistemes reconeguts internacionalment per avaluar Andorra com a via per millorar contínuament pel que fa a la qualitat. Així mateix, l’empresària va animar a preservar les “singularitats” o trets diferencials que té el país perquè poden contribuir al rellançament de la marca Andorra i també a fer un treball conjunt, ja que, segons va afirmar, “l’atomització” no ajuda a assolir els objectius. “Hem d’aprendre a treballar més units”, va dir Reig.

OBERTURA ECONÒMICA
La Llei d’inversions estrangeres ha de facilitar un flux d’inversió en activitats generadores de recursos.

ADMINISTRACIÓ EFICAÇ
Fer un departament interministerial i interdisciplinari que funcioni com a finestreta única administrativa.

 MARCS NORMATIUS
Aprovar nous marcs jurídics sobre l’e-business, projectes estratègics, estabilitat financera, el joc, etc.

REFORMA DE LA CASS

Assegurar l’autofinançament de la CASS amb un marc de gestió i de control que garanteixi la qualitat.

 PARAPÚBLIQUES
Liberalitzar el sector energètic i tancar un acord estratètic d’Andorra Telecom i una empresa global.

COMERÇ I TURISME
Constituir una plataforma intersectorial público-privada per dinamitzar el comerç i el turisme.

NOVES ACTIVITATS
Constituir un consell assessor internacional per avaluar les oportunitats del país en noves activitats.

DIVERSIFICACIÓ
Declarar com a sectors d’interès el sanitari, l’educatiu i el tecnològic com a vectors de creixement.

FINANCES PÚBLIQUES
L’absència de deute és un valor a recuperar i cal d’assolir una nota de màxima solvència financera.

ADMINISTRACIÓ
Reformar l’Administració pública perquè sigui única en cinc anys i fer una auditoria d’eficiència.

SISTEMES D'AVALUACIÓ

Garantir la qualitat i la seguretat del nou model amb sistemes acreditats internacionalment.

UNIVERSITAT
És un agent clau de transformació del país i de suport a la millora de l’educació i la formació.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte