Diari digital d'Andorra Bondia
Evolució dels turistes i dels excursionistes.
Evolució dels turistes i dels excursionistes.

Els excursionistes cauen un 0,1% i els turistes creixen un 2,2% el 2018


Escrit per: 
M.S.C.

Consolidació en el nombre de visitants i més pes dels turistes. Aquest és el balanç dels principals indicadors turístics del 2018 presentats ahir pel Govern. Així, les dades assenyalen que les entrades de turistes han crescut un 2,2% respecte de l’any passat, superant els 3 milions anuals, una xifra que des del 2007 no s’havia assolit mai. També augmenten les pernoctacions, en aquest cas un 3%, i se situen en 8,9 milions. Això implica un lleuger increment de la pernoctació mitjana, que passa de les 2,91 nits per turista el 2017 a 2,93 nits aquest any. Quant als excursionistes, el ministre de Turisme, Francesc Camp, va parlar d’estancament. El fet és que s’ha assolit els 5,2 milions d’entrades, el que suposa un petit descens del 0,1% respecte a l’any passat. El Govern atribueix aquesta disminució a causes climatològiques que el desembre del 2017 (les dades inclouen des d’aquell mes fins al novembre del 2018) van fer perdre 100.000 excursionistes en tan sols un mes. 
Tot plegat comporta que el Principat hagi rebut 8,3 milions de visitants durant el 2018, un 0,7% més que l’any passat. Camp va posar en relleu el fet que s’hagi aconseguit mantenir-se per sobre dels 8 milions de visitants per segon any consecutiu, i per aquest motiu va dir que aquesta ja és una xifra “força consolidada”. Agafant les estades dels visitants (que recull les pernoctacions dels turistes i les entrades dels excursionistes) es constata que aquestes han pujat a 14,2 milions, una xifra que s’ha assolit per primer cop i que suposa un creixement de l’1,8% respecte de l’any passat.
Aquest 2018 també se segueixen confirmant els canvis en el pes que tenen els turistes amb relació als excursionistes. Els primers segueixen creixent i ja representen un 63% de les estades, mentre que els excursionistes n’aporten el 37%. Camp va celebrar aquesta evolució (va recordar que abans de la crisi aquesta distribució estava més equilibrada) perquè els turistes fan més despesa i són menys permeables a les crisis econò-miques.
El ministre de Turisme va afirmar que aquests resultats encaixen amb les previsions fetes a finals del 2017 pel Govern. Si mirem els turistes, veiem que s’ha crescut un 2,2% quan s’esperava fer-ho un 2,1%. Els espanyols han augmentat un 1,6% (la previsió era un 1,8%), els francesos un 4% (els càlculs feien preveure un 2,8%) i les altres nacionalitats un 3,4% (3,1%), amb un bon funcionament del mercat britànic i la recuperació dels russos i els turistes del Benelux. En el cas dels excursionistes no s’ha pogut arribar al 0,3% de creixement esperat i ha caigut un 0,1%. Tot i que Camp va atribuir aquesta reducció al mal temps i principalment als talls de l’accés a França, les xifres més negatives s’han registrat amb els excursionistes espanyols, que han baixat un 2,3% (els càlculs eren créixer un 1,3%). Els francesos, de la seva banda, han augmentat un 0,6% (la previsió era baixar un 0,5%) i les altres nacionalitats han registrat una crescuda del 7,8% (s’esperava que fos de l’1,8%) –cal destacar que aquests només representen un 6% dels 5 milions d’excursionistes–. Quant a les entrades de visitants, han estat un 0,7% més altes que el 2017 (la previsió era un 1%) mentre que per nacionalitats, els espanyols han disminuït un 0,3% (la previsió era créixer un 1,6%), els francesos han augmentat un 1,1% (es preveia estabilitat) i les altres nacionalitats han pujat un 5,4% (la previsió era créixer un 2,5%). Cal destacar que quan s’ha constatat un major increment de les entrades de turistes és en temporada baixa (del 4,7%) gràcies als ponts, mentre que el més discret ha estat a l’estiu (1,3%), degut a la competència dels destins de l’orient mitjà. 
Camp també va aprofitar per fer balanç de l’evolució dels turistes durant els dos governs demòcrates (des del 2011 al 2018). Aquests han experimentat un creixement del 36,1%, 810.367 turistes més. Aquesta pujada s’ha produït en major mesura a l’estiu (un 42,4% de creixement). Les principals dificultats se segueixen trobant en la temporada baixa, quan s’han comptabilitzat un 20,3% més de turistes. Camp va assenyalar que de cara al futur caldrà pensar en noves activitats per a aquesta època de l’any i potenciar les estades de country break. Un altre repte, va dir, serà incrementar la pernoctació mitjana global, que es manté en xifres similars. El que sí que ha crescut és el nombre de pernoctacions, que des del 2011 ha passat de 6,5 milions a 8,9 milions, un 37,4% més.
Camp també va informar que les protestes dels Armilles Grogues han provocat una caiguda del 5% en les entrades de visitants durant la segona quinzena de novembre, mentre que en els excursionistes la reducció ha estat del 8% (s’ha passat de 168.000 excursionistes el 2017 a 154.000 aquest any). Amb tot, i gràcies al creixement del 10% en excursionistes i turistes de la primera quinzena, el resultat a finals de mes és positiu.

 

excursionistes
turistes
cauen
creixen
2018
Número de vots: 56
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic